Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ поширили фейк про нібито аварію на Запорізькій АЕС


Працівники у кімнаті управління Запорізької АЕС. Квітень 2013 року
Працівники у кімнаті управління Запорізької АЕС. Квітень 2013 року

Буцімто радіаційний фон на станції став вищим за норму в 10 разів. На самій АЕС назвали це вигадкою та елементом інформаційної війни

У понеділок деякі російські ЗМІ та сепаратистські сайти поширили «новину» про аварію на Запорізькій АЕС. Мовляв енергоблок №6 Запорізької АЕС був аварійно зупинений, а радіаційний фон на станції став вищим за норму в 10 разів. На офіційному сайті Запорізької АЕС таку інформацію заперечують.

У понеділок деякі ЗМІ і сайти вийшли із заголовками: «На Запорізькій АЕС стався радіоактивний викид», «Запорізька АЕС вийшла з ладу»...

Повідомлення про перевищення норми радіаційного фону також поширили на деяких форумах. Так, на «Донецькому форумі» спочатку повідомили: «В результаті аварії зафіксовано 95-кратне перевищення природного радіаційного фону в районі розташування атомної станції».

У новині про аварію ЗМІ і сайти послались на сайт запорізької телерадіокомпанії «Алекс» та опублікували скріншот.

Google cache демонструє, що на сайті ТРК «Алекс» раніше був такий текст, який на скріншоті. Однак, пізніше, на цьому ж сайті з’явилась офіційна заява телеканалу про те, що це фейк.

«Запорізька телекомпанія «Алекс» офіційно заявляє: зловмисниками був зламаний офіційний сайт ТРК «Алекс» та розміщена неправдива інформація, яка не відповідає дійсності, про подію на Запорізькій АЕС. Телеканал розцінює подібні дії як інформаційну диверсію з метою дестабілізації ситуації в суспільстві», – йдеться у повідомленні на сайті каналу.

На сайті Запорізької АЕС заперечили повідомлення про буцімто аварійну зупинку енергоблоку номер 6 і про радіаційний фон, що нібито в 10 разів перевищує норму.

«Така інформація не відповідає дійсності, є неправдивою і провокаційною. В даному випадку – це справжня диверсія, як елемент інформаційної війни. Інформаційний центр Запорізької АЕС суворо і наполеглива не рекомендує дотримуватися порад, зазначених у повідомленні», – зазначено в офіційному повідомленні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG