Доступність посилання

ТОП новини

Захист Меджлісу оскаржуватиме рішення про припинення його діяльності – адвокат


Джеміль Темішев
Джеміль Темішев

Кримський адвокат Джеміль Темішев готується оскаржити у суді рішення призначеного Кремлем прокурора анексованого Росією Криму Наталії Поклонської про припинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як «екстремістської» організації. Про це проекту Радіо Свобода Крим.Реалії сказав сам Темішев.

За його словами, текст постанови за підписом Наталії Поклонської йому вручив один з її заступників.

Адвокат зазначив, що мотивуючої частини, яка б містила обґрунтування такого рішення, йому не надали. «Все в рішенні, нічого іншого немає», – сказав він.

Адвокат зазначив, що російська прокуратура вирішила призупинити діяльність Меджлісу через тривалий розгляд у суді справи про заборону Меджлісу. «Суд затягується. Прокурор думала, що все пройде швидко, а виявилось, що ні, ось і використали цю можливість», – сказав він.

Джеміль Темішев додав, що правовими наслідками цього рішення може бути заборона мітингів і зібрань Меджлісу.

13 квітня Наталя Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова. За її словами, Меджлісу забороняється користуватись усіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу.

У лютому 2015 року Наталя Поклонська звернулась у підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні розпочався процес за цим позовом. Чергове засідання суду в цій справі призначили на 15 квітня.

Керівники Меджлісу прогнозують, що, швидше за все, суд задовольнить вимоги прокуратури.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG