Доступність посилання

ТОП новини

Створюється наймана армія, яка не здатна перемагати – командир «Карпатської Січі»


Фото зі сторінки «Карпатської Січі» у Facebook
Фото зі сторінки «Карпатської Січі» у Facebook

70 бійців написали рапорти про звільнення через рішення командування бригади

В 93-й окремій механізованій бригаді розформували добровольчий підрозділ «Карпатська Січ». Про це повідомив командир окремої зведеної штурмової роти Олег Куцин. За словами військового, добровольці у 2015 році погодились стати частиною бригади з єдиною вимогою – збереження підрозділу, що воює на Донбасі з перших місяців АТО. Тепер у «Карпатській Січі» заявляють, що їх обдурили. Командування бригади пропонує добровольцям вакантні посади в інших підрозділах, однак бійці продовжують писати рапорти про звільнення.


На передовій «Карпатська січ» із червня 2014 року. Бойовий шлях підрозділу пролягає крізь низку населених пунктів, що в різний час були чи не найгарячішими точками на карті АТО. Серед них: Дебальцеве, Піски, Авдіївка, Мар’їнка, околиці Донецького аеропорту. Аби далі продовжувати воювати, у травні 2015 року в добровольчому підрозділі ухвалили рішення легалізуватись, ставши частиною 93-ї окремої механізованої бригади.

Єдиною вимогою бійців було збереження підрозділу, що до того часу вже мав значний бойовий досвід. Тоді, пригадує командир Олег Куцин, добровольцям запропонували тимчасове рішення ­– статус окремої зведеної штурмової роти. І дали обіцянку згодом врегулювати це питання остаточно. Втім, після того, як бригаду вивели з зони АТО, бійцям повідомили, що «Карпатську Січ» розформовано.


З таким рішенням частина бійців не погодились, назвавши відвертим обманом. Олега Куцин вважає, що рішення про розформування націлене на ліквідацію добровольчого руху в Україні.

«Основна мотивація, яку пропонують бійцям – це фінанси»

«На мою думку, армія створюється не зовсім правильно. Створюється наймана армія. Основною мотивацією, яку пропонують бійцям, – це фінанси. Тобто, про бойовий дух, про любов до України, про самопожертву у нас ніхто в армії не говорить. Така армія не здатна перемагати. Тому що бойовий дух, патріотична мобілізація не толерується. Більше того, цей патріотизм для когось, очевидно, несе загрозу», – вважає Куцин.

Командир бригади не залишив поза увагою демарш бійців. В оприлюдненій заяві полковник Владислав Клочков визнає заслуги добровольців і висловлює вдячність за службу. Водночас, апелюючи до дисципліни та армійського порядку, пропонує представникам «Карпатської Січі» залишитись у бригаді, зайнявши посади в різних підрозділах, що звільняються внаслідок демобілізації.

​ У Генштабі Радіо Свобода запевнили, що рішення про розформування роти не спрямоване проти добровольців. Речник відомства Владислав Селезньов наголошує на тому, що в збройних силах працюють над реформуванням за натовським зразком, де автономні формування на кшталт «Карпатської Січі» неможливі.

Якщо ми ведемо мову про те, що ми орієнтуємось на натовські стандарти, то ми уніфіковуємо наші штати. Ми вже виконували завдання, які адаптовані до стандартів НАТО
Владислав Селезньов

«Є уніфікований штат. Якщо ми ведемо мову про те, що ми орієнтуємось на натовські стандарти, то ми уніфіковуємо наші штати. Я вам більше скажу, навчання, які у нас відбувалися два тижні тому – «Весняний грім», ми вже виконували там завдання в нових організаційно-штатних структурах, які адаптовані до стандартів НАТО. Скажіть, будь ласка, в якій країні світу є добровольчі підрозділи, які кажуть – ми тут живемо окремо і робимо так, як нам заманеться?», – пояснює речник.

Проблема в радянській системі, яку за роки війни так і не зламали – експерт

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Водночас, співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що добровольчі підрозділи не тільки можна, а й треба зберігати, оскільки вони вже довели власну ефективність і отримали цінний досвід на передовій. Добровольці у війську мусять чітко дотримуватись встановлених статутів, але й командування має бути готовим до компромісу. І от саме цієї складової зараз бракує, переконаний військовий експерт.

Величезна проблема не лише у взаємодії з нашими громадянами. Є проблема із взаємодією з нашими іноземними партнерами. Це заскорузла радянська система
Олексій Мельник

«Саме керівництво Збройних сил, Генерального штабу – у мене є великі сумніви стосовно того, що вони здатні до когось прислухатися. Величезна проблема є в цьому не лише у взаємодії з нашими громадянами. Є проблема із взаємодією з нашими іноземними партнерами. Це ота заскорузла радянська система, яку два роки війни так і не зломили», – коментує Мельник.

За словами Олега Куцина, вже 70 бійців «Карпатської Січі» написали рапорти про звільнення. Командир теж вирішив розірвати контракт. Водночас, є бійці, які вирішили залишитись на службі.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG