Доступність посилання

ТОП новини

У Чернігові взялися за оновлення транспортних маршрутів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Плани міськради подобаються не всім чернігівцям

Після 20-річної перерви у Чернігові взялися за оновлення комунального транспорту і маршрутів. При цьому намагатимуться модернізувати парк тролейбусів та автобусів – для цього треба близько двохсот мільйонів гривень. Також нова міськрада обіцяє замінити старі малоприбуткові маршрути на більш завантажені напрями. Але на адресу мерії лунає чимало критики від містян, які не бажають відмовлятися від звиклих маршрутів.

У Чернігові взялися за оновлення транспортних маршрутів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Транспортну мережу Чернігова не оновлювали два десятиліття. Маршрути в обласному центрі з населенням у триста тисяч осіб час від часу лише додавали. А старі напрямки руху тролейбусів та автобусів не скасовували.

Населення має сьогодні трішки інші маршрути, ніж це було 20 років
Владислав Атрошенко

«За останні 20 і більше років значно змінився пасажиропотік за рахунок того, що скоротились на десятки тисяч на базових наших підприємствах працюючі, – пояснює міський голова Владислав Атрошенко. – Тобто населення сьогодні стало старшим. Населення має сьогодні трішки інші маршрути, ніж це було 20 років. Коли десятки тисяч людей зранку їздили на роботу і з роботи. Це також треба враховувати при зміні транспортної магістралі».

Маршрути громадського транспорту дублюються

Сьогодні у Чернігові чимало маршрутів, особливо автобусних, дублюють один одного, розповідає член робочої групи з розробки нової транспортної мережі Андрій Ніколаєнко.

В новій транспортній системі враховували такий фактор – як мінімізувати «змагання» між водіями
Андрій Ніколаєнко

«Вони й так сьогодні один за одним їздять, тобто парами. І на зупинках вони міняються – хто перший кого обжене. Відповідно, в новій транспортній системі враховували такий фактор – як мінімізувати «змагання» між водіями, зробити пасажирські перевезення безпечними та розвантажити місто».

Нову транспортну мережу Чернігова розробляли студенти

Розробники нової транспортної мережі вже мають на руках базовий проект. Його ще позаторік розробили студенти місцевого технологічного університету. Але далі розробок не пішли. Та пропозиції дворічної давнини актуальні для міста і сьогодні.

«Ми брали два дні. Було задіяно 1200 студентів наших. Вони їздили в кожній маршрутці, в кожному тролейбусі. Я вважаю, та база, котру ми тоді напрацювали – вона дієва, можемо ми спиратися на неї сьогодні. Можливо, ми можемо зробити похибку, що пасажиропотік уже, без нововведень, зменшився на 10-15%», – пояснює представник робочої групи з розробки нової транспортної мережі Чернігова Артем Тарасенко.

Чернігівці критикують нову транспортну мережу

Пропозиції робочої групи обговорюють чернігівці й на адресу розробників лунає чимало критики. Городяни якщо і не проти змін, то винятково там, де не зачіпаються їхні інтересів. Ті ж маршрути, до яких вже звикли, вимагають залишити.

«Не потрібно. Тому що на одному люди, наприклад, на роботу їздять, а на іншому на ринок. Не потрібно об’єднувати в один. Вони всіх влаштовують», – відстоює два схожі маршрути чернігівка Вікторія.

«Поживемо – побачимо, але в нашу сторону ніхто краще не робитиме», – говорить водій тролейбуса із 40-річним стажем Любов Іванівна.

«Потрібно, звичайно, враховувати всі побажання людей. Треба, мабуть, опитування проводить в організаціях, куди люди доїжджають», – переконана вчителька Світлана.

До критики чернігівців у міській раді обіцяють дослухатися.

«Щодо нової транспортної мережі треба не хвилюватись, а брати активну участь в обговорені, – радить міський голова Чернігова. – Якщо більше людей братиме участь в обговоренні активному, то буде у міської влади більше шансу почути думку громади і врахувати цю думку при остаточному рішенні».

Якою б продуманою та комфортною не була б на папері нова транспортна мережа міста, в реальному житті все залежить від фінансування проекту. Наприклад, щоб змінити тролейбусні маршрути, треба закупити близько сорока нових транспортних засобів, загальною вартістю приблизно двісті мільйонів гривень.

Для реалізації транспортної мережі необхідні нові тролейбуси
Артем Тарасенко

«Для реалізації транспортної мережі необхідні нові тролейбуси, – розповідає представник робочої групи з розробки нової транспортної мережі Чернігова Артем Тарасенко. – Якщо не буде нових, то вся ця мережа не буде працювати, оскільки там повинно бути мінімум 96 тролейбусів. Якщо 96 тролейбусів у нас є, то ніяких проблем і незручностей для мешканців не буде».

Чернігівська міська рада вже замовила для міста десять нових тролейбусів – вартістю по п’ять мільйонів гривень. Гроші виділили з міського бюджету. На більше транспортних засобів коштів поки що немає. В мерії розглядають можливість кредитування. А в перспективі обіцяють зробити електротранспорт в місті не тільки комфортним для мешканців, але і прибутковим для бюджету міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG