Доступність посилання

ТОП новини

У Росії внесли Меджліс у список організацій, діяльність яких зупинена


У Росії Меджліс кримськотатарського народу внесли в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненнями ними екстремістської діяльності», повідомило Міністерство юстиції Росії.

Як мовиться в повідомленні, Меджліс внесли в цей перелік на підставі рішення насадженого Росією прокурора окупованого Криму.

При цьому в повідомленні Меджліс названо «громадським об’єднанням», хоча він не має такого статусу – це представницький орган кримських татар; Росія відмовляє Меджлісові в такому визнанні.

Рішення фактично діятиме і на території окупованого Росією Криму, хоч півострів і не належить до території Росії.

Рішення зупинити в Росії діяльність Меджлісу кримськотатарського народу ухвалила минулого тижня, 13 квітня, насаджена російською владою чільний прокурор окупованого Криму Наталія Поклонська в той час, коли судове засідання підконтрольного Росії суду на півострові ще лише продовжує розглядати справу про очікувану заборону діяльності Меджлісу, так само через звинувачення в «екстремізмі». Захист Меджлісу заявив, що буде оскаржувати рішення фактичного прокурора.

Занепокоєння чи й рішучі протести у зв’язку з діями російської влади в окупованому Криму на перешкоджання діяльності Меджлісу кримськотатарського народу вже висловили влади України і ще кількох країн, керівництва міжнародних організацій і об’єднань, включно з ООН, та правозахисники.

Значна більшість кримських татар і їхній представницький орган, Меджліс, різко засудили окупацію Росією українського Криму і претензії Москви на анексію півострова.

XS
SM
MD
LG