Доступність посилання

ТОП новини

Експерти: українська економіка потребує скорочення, а влада – нових підходів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Країни Заходу не покращать ставлення до України, допоки Київ працюватиме за старими правилами, вважають оглядачі у Вашингтоні

Побороти корупцію та реформувати судову систему – такі першочергові завдання для новообраного прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана назвала в інтерв’ю «Голосу Америки» американська сенаторка від Демократичної партії Джин Шагін.

«Продовжувати реформи в ділянці верховенства права, судової системи, боротися з корупцією, яка стосується щоденного життя людей. Поки ситуація з корупцією не зміниться, пересічні українці не побачать різниці і не будуть задоволені», – сказала сенатор.

Наприкінці минулого року пані Шагін, перебуваючи у Києві, закликала світове співтовариство посилити фінансову підтримку України. Тепер же сенаторка висловлюється значно обережніше.

Українські лідери казали: ми справді зацікавлені побороти корупцію. Насправді, вони не далеко просунулись у цьому
Джин Шагін

«Коли я відвідувала Україну, нам українські лідери казали: ми справді зацікавлені змінити життя людей після революції на Майдані, побороти корупцію. Насправді, вони не далеко просунулись у цьому», – констатує Джин Шагін.

Країни Заходу не покращать ставлення до України, допоки Київ працюватиме за старими правилами, вважають оглядачі у Вашингтоні. З початку року гривня подорожчала на понад 10%, і у більшості банків обмінний курс гривні швидко зростає. Експерти пов’язують погіршення економічної ситуації в країні із зупинкою кредитів МВФ.

«Це прямий результат того, що МВФ відмовився надати наступний транш допомоги. Звісно, це пов’язане з політичною кризою в Україні», – говорить директор Євразійського центру Атлантичної ради (Atlantic Council), колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Останній транш МВФ мав надійти в Україну наприкінці лютого. Утім, через політичну кризу в українському уряді, фінансову допомогу відклали на невизначений термін. Представникам «старої» України МВФ грошей не даватиме, каже Джон Гербст. Він був послом в Україні під час політичного протистояння тодішнього президента Ющенка з прем’єр-міністром Тимошенко. Проблема, якої Україна не може позбутися, вважає Гербст, – це надмірні амбіції українських політиків.

Надмірні амбіції лідерів лишаються політичною проблемою в Україні
Джон Гербст

«Надмірні амбіції лідерів лишаються політичною проблемою в Україні», – констатує колишній посол.

Жодні гроші не витягнуть Україну з війни та російського впливу, якщо українська влада серйозно не візьметься за реформи, вважає політичний оглядач Стівен Бланк.

Лише якщо Україна зможе продемонструвати себе багатою та демократичною країною – тільки тоді вона зможе успішно відповісти на російський імперіалізм та західну байдужість
Стівен Бланк

«Якщо дивитись реально, то Україна не отримає підтримку, яку просить, якщо не продовжуватиме реформи. І ситуація в Україні демонструє, що при владі перебуває надто багато людей, які не збираються припиняти працювати по-старому. Ми у США можемо надихати українців, можемо тиснути, можемо дістати для них грошей, можемо радити, можемо дати зброю, що ми маємо, до речі, зробити. Утім, врешті-решт, це залежить від самої України. Лише якщо Україна зможе продемонструвати себе багатою та демократичною країною – тільки тоді вона зможе успішно відповісти на російський імперіалізм та західну байдужість», – каже політичний оглядач Стівен Бланк.

Гроші МВФ допоможуть Україні лише у короткотерміновій перспективі, переконаний експерт з питань зовнішньої політики та безпеки Аріель Коен.

У багатьох секторах економіки надто багато робочих місць, їх треба скорочувати
Аріель Коен

«Українська економіка структурно продовжує страждати від значних проблем. По-перше, надміра застарілих технологій. По-друге, у багатьох секторах економіки надто багато робочих місць, їх треба скорочувати, щоб українська промисловість конкурувала із західним світом. І по-третє – значне ухилення від податків, тому поповнення у бюджет невисокі», – пояснив експерт.

Всі ці фактори, а також відсутність інвестицій через конфлікт з Росією на погляд експертів і викликають падіння курсу гривні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG