Доступність посилання

ТОП новини

Міненерго: переговорів із Росією про газ не буде до рішення Стокгольмського арбітражу


Міністерство енергетики і вугільної промисловості України не планує проводити жодних переговорів із російською стороною щодо газових питань до рішення Стокгольмського арбітражу, заявляє міністр Ігор Насалик.

«Поки не завершиться суд Стокгольмський, жодних переговорів не буде», – сказав він після засідання уряду.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада, після чого знову припинила його закупівлі.

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Як повідомив у травні минулого року прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, загальна сума українських позовів до «Газпрому» вже перевищила 16 мільярдів доларів.

Водночас російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу» на загальну суму понад 23 мільярди доларів.

XS
SM
MD
LG