Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі міська влада пропонує створити музей тоталітарного періоду


У Запоріжжі міська влада пропонує створити музей тоталітарного періоду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

«Декомунізація – це не механічний процес, це процес заміни світоглядної матриці»

Запоріжжя – Їх прибрали з центральних площ міста та про них не забули. Міське керівництво Запоріжжя міркує, що робити з демонтованими пам’ятниками комуністичним лідерам. Поки вони «прикрашають» господарчі двори комунальних підприємств та згодом можуть переїхати до музею тоталітарного періоду. З такою пропозицію виступило керівництво Запоріжжя.

ЗАВАНТАЖИТИ

З головних площ міста – на задвірки Запоріжжя. Відтепер пам’ятник Леніну зберігається на території міського «Водоканалу». Місце, де лежить скульптура комуністичного лідера, навіть спеціально обнесли парканом з металевої сітки. А демонтовані бюст Серго Орджинікідзе та пам’ятник Феліксу Дзерджинському зберігають на складові комунального підприємства «Основаніє». Сюди ж доправили і декомунізований 14 квітня пам’ятник комсомольцям. Місцевий сторож, пенсіонер Микола Савич, каже: бажаючих подивитися на демонтовані скульптурні композиції обмаль.

«Журналісти двічі були до цього. Ну, а люди не так часто бувають. Зрідка зайдуть сфотографують на свої апарати. Особливого ажіотажу немає», – ділиться своїми спостереженнями сторож.

Це певний період історії, тому з цими пам’ятниками не буде робитися нічого поганого
Володимир Головешко

Пам’ятники радянським лідерам збережуть цілими і неушкодженими –запевняє заступник начальника управління внутрішніх справ міськради Володимир Головешко.

«Вони не будуть переплавлятися, вони не будуть ушкоджуватись і руйнуватись. Це однозначно. Це певний період історії та навіть для певних мешканців Запоріжжя зв’язка з молодістю, певним періодом життя, тому однозначно з цими пам’ятниками не буде робитися нічого поганого», – каже посадовець.

Бути чи не бути музею тоталітарного періоду у Запоріжжі?

Наразі у міськраді розглядається можливість створення музею тоталітарного періоду. У ньому планують встановити демонтовані пам’ятники радянським лідерам.

«Ми зараз перебуваємо на етапі опрацювання юридичних підстав і юридичних можливостей створення такого музею. Але однозначно можу сказати, що всі рішення, які будуть прийматися, вони будуть прийматися виключно після загальноміських громадських обговорень», – пояснює заступник начальника управління внутрішніх справ Запорізької міськради.

Закон про засудження нацистського, комуністичного режиму створювався не для того, щоб його обходили у будь-який спосіб
Владислав Мороко

На громадських слуханнях мають визначити форму і місце розташування музею тоталітарної доби у місті. Та представники обласної комісії з питань ліквідації символів тоталітаризму не згодні з ідею розмістити «декомунізовані» пам’ятники у якійсь спеціально створеній установі. Очільник обласного Департаменту культури і туризму, національностей і релігій, історик Владислав Мороко запевняє: жодних юридичних підстав для створення музею тоталітаризму у Запоріжжі на сьогодні не має.

«Закон про засудження нацистського, комуністичного режиму створювався не для того, щоб його обходили у будь-який спосіб. Пам’ятники мають бути демонтовані, вулиці перейменовані. І це не механічний процес – це процес заміни світоглядної матриці російської, імперської виключно на українську», – каже директор Департаменту культури і туризму, національностей і релігій Запорізької ОДА.

Музей тоталітарного режиму має розповідати відвідувачам про злочини комуністичного режиму – переконаний Владислав Мороко. А створенням такої установи повинні займатися професійні науковці, а не міська влада Запоріжжя.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG