Доступність посилання

ТОП новини

Підмосковна репетиція російських виборів?


Голова Центральної виборчої комісії Росії Елла Памфілова
Голова Центральної виборчої комісії Росії Елла Памфілова

Центрвиборчком Росії відреагував на протест соратників Навального

Центрвиборчком Росії зобов’язав територіальну виборчу комісію скасувати вибори в селищі Барвиха Московської області. Експерти називають таке рішення безпрецедентним, адже впродовж останніх 15-ти років на скарги опозиційних кандидатів російський Центрвиборчком не реагував. А до численних порушень у Барвисі увагу привернули саме опозиціонери.

Підмосковна репетиція російських виборів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На 18 вересня в Росії заплановані парламентські вибори. Тому навіть виборча кампанія у маленькому підмосковному селищі привертає до себе увагу. Тим більше, що це перші вибори для нового складу російського Центрвиборчкому.

Голова Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний назвав рішення ЦВК щодо виборів у Барвисі безпрецедентним і зазначив, що вперше Центрвиборчком виконав політичні вимоги опозиції.

Серед кандидатів у депутати на місцевих виборах в Барвисі були четверо соратників Олексія Навального. На початку тижня вони заявили про зняття своїх кандидатур на знак протесту проти порушень під час виборчої кампанії. Вони стверджували, що під виглядом дострокового голосування йшло вкидання голосів за провладних кандидатів. Один з них, Віталій Серуканов, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що він і його колеги по Фонду боротьби з корупцією не бажали брати участь у фарсі, а рішення Центрвиборчкому скасувати вибори вважають справедливим.

Той факт, що це фарс, а не вибори, очевидний всім
Віталій Серуканов

«Тільки ми заявляли про те, що ці вибори повинні бути скасовані. Незважаючи на шквал критики на нашу адресу, що ми нібито вчинили неправильно, що нібито ми саботуємо вибори. Але той факт, що це фарс, а не вибори, очевидний всім – кожному спостерігачеві, кожному місцевому жителю та виборцю, який опинився на цих виборчих дільницях», – каже Віталій Серуканов.

Кремль дозволив Центрвиборчкому продемонструвати незалежність – експерт

Російський політолог Микола Петров називає це своєрідним тестом для Елли Памфілової, яка нещодавно залишила посаду уповноваженого з прав людини та очолила Центрвиборчком.

Сьогодні перед Кремлем стоїть досить серйозна проблема: дати Еллі Памфіловій продемонструвати незалежність і новий підхід до виборів і до порушень на них, або проігнорувати
Микола Петров

«Це не стільки доля країни або важливий політичний сюжет, скільки сюжет важливий для того, щоб показати, наскільки самостійний, наскільки по-новому виглядає новий склад Центральної виборчої комісії. Сьогодні перед Кремлем стоїть досить серйозна проблема: дати Еллі Памфіловій продемонструвати незалежність і новий підхід до виборів і до порушень на них, скасувавши те, що відбувається в Барвисі, або проігнорувати і звести нанівець той іміджевий ефект, який повинна мати зміна складу Центрвиборчкому», – каже експерт.

Ела Памфілова змінила на посаді голови російського Центрвиборчкому Володимира Чурова, під час головування якого жодний протест щодо порушень підчас виборів не мав перспектив. Численні «каруселі» та вкидання бюлетенів стали майже нормою. За таких умов кандидати від провладної «Єдиної Росії» перемагали, а опозиціонери не мали жодного шансу.

Підмосковна Барвиха в свідомості більшості росіян – місце проживання російської еліти, це відома всім Рубльовка. Однак, крім владної верхівки та багатіїв, там проживають і звичайні громадяни.

Тринадцятого лютого в Барвисі були призначені дострокові вибори. Утім, тепер вони відбудуться в єдиний день голосування 18 вересня. Голова Центрвиборчкому Росії Елла Памфілова вже заявила, що готова і надалі реагувати на заяви кандидатів про порушення під час виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG