Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: затримали екс-заступника командира роти «Беркуту» у справі Майдану


Працівники «Беркуту» під час Майдану, архівне фото
Працівники «Беркуту» під час Майдану, архівне фото

Генеральна прокуратура України заявляє про затримання колишнього заступника командира роти спецпідрозділу «Беркут» за побиття активістів Майдану.

«21 квітня слідчі затримали колишнього заступника командира роти столичного спецпідрозділу міліції «Беркут», який розшукувався за перевищення влади та незаконне затримання за попередньою змовою з іншими працівниками «Беркуту» активістів Євромайдану в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на Кріпосному провулку у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням їхнього мікроавтобуса», – повідомляють у відомстві.

У Генпрокуратурі додають, що затриманому також інкримінується організація службових підроблень рапортів та надання завідомо неправдивих показань підлеглими йому співробітниками, поєднаних з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності.

Затриманому оголосили підозру і до суду внесли клопотання про застосування до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Імені затриманого у ГПУ не називають.

У лютому Святошинський райсуд Києва задовольнив клопотання обвинувачення про об’єднання кримінальних проваджень щодо колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану і пораненні 85 майданівців, із провадженням щодо інших екс-беркутівців Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, яким інкримінують вбивство 39 активістів.

У вересні 2014 року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG