Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібна «жорстка любов» Заходу: немає реформ – немає грошей (світова преса)


Корупція в Україні «подібна до раку» – Foreign Policy

Захід має припинити надавати гроші Україні, поки Київ не продемонструє реальної боротьби з корупцією, вважає Foreign Policy. Повернення Савченко в Україну стане козирем Росії при обговоренні липневих санкцій проти Кремля, пише The Christian Science Monitor. Новий український прем‘єр Володимир Гройсман буде «людиною Порошенка» в уряді, вважає Reuters.

Київ потребує «вимогливої любові», вважають в американському журналі Foreign Policy. На думку аналітиків, Україна якось пасивно бореться зі своєю головною проблемою – корупцією. Про це свідчать зволікання зі звільненням уже колишнього генерального прокурора Віктора Шокіна та одіозні звільнення реформаторів, які цьому передували. Також не надто оптимістично коментує видання реформаторські амбіції новопризначеного прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Досить манити Україну морквою, час «заморозити» допомогу»

«Київські політики поводять себе все більш корумповано та авторитарно, що є зрадою вимог Євромайдану. Це ще і ляпас віце-президенту Сполучених Штатів Джо Байдену, – мабуть, найбільш шанованому на Заході другу України. Під час своєї поїздки до Києва він сказав законотворцям, що корупція вже «подібна до раку», – йдеться у матеріалі.

Після Євромайдану Захід ставився до України дуже по-дружньому, зараз стає очевидним, що потрібен вимогливий підхід: немає реформ – немає грошей. Перше, на чому варто зосередитись Україні, – судова система. Foreign Poliсу вказує на те, що лише 5% українців довіряють суддям. Якщо політичні літери України і далі не слухатимуть Захід, ймовірно, їм доведеться прислухатись до своїх громадян, резюмує видання.

«Звернення віце-президента США Джо Байдена до новообраного тоді прем’єра України Володимира Гройсмана»

Обмін української льотчиці Надії Савченко на двох військових російського ГРУ може стати не лише новим етапом відносин України та Росії, це знову приверне увагу до ролі Кремля на Донбасі. Про це пише газета The Christian Science Monitor.

Якщо Савченко повернуть в Україну, це усуне «головний подразник в інформаційній війні», і Росія поліпшить імідж у світі. А це вже ставить під сумнів липневі санкції проти неї, вважають у виданні.

Водночас обставини затримання на території України двох військових ГРУ Росії є «значно похмурішими» порівняно з обставинами української льотчиці. Зокрема, через плутанину у свідченнях чоловіків та стратегію захисту в суді. The Christian Science Monitor пояснює це тим, що Росія використовує «добровольців» як формальне прикриття втручання на Донбасі.

«Відновлення дипломатії? Україна та Росія мають прогрес у справі льотчиці»

Призначення Володимира Гройсмана прем'єром України все ще обговорюють світові медіа. Зокрема, міжнародна агенція Reuters розцінює його кандидатуру як підтвердження впливу олігархів на Україну.

«Гройсмана часто називають «людиною Порошенка». І ніде вплив Порошенка не відчутний настільки сильно, як на вулицях Вінниці», – йдеться у статті.

Водночас додають, що Гройсман є «енергійним адміністратором». Reuters припускає, що він готовий ризикувати прихильністю виборців для ініціатив, які підтримує, хоча навряд чи буде йти мова про радикальні реформи.

«Зустріч єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнеса Гана із прем’єром України Володимиром Гройсманом»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG