Доступність посилання

ТОП новини

Лоукости в Україні: між «зеленим світлом» і палицями в колесах


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Мінінфраструктури анонсує пільги та доплати дешевим авіаперевізникам, які входять в Україну

Київ – Доплачувати лоукостам, щоб вони починали літати з України, має намір український уряд. В Міністерстві інфраструктури стверджують, що готові подбати про пільги та особливі умови для авіакомпаній із низькою вартістю квитків. Утім, експерти з транспортних питань вважають таку тактику неефективною. На їхню думку, причини, через які лоукости майже не працюють в Україні – бюрократія та низький рівень доходів населення.


Міністерство інфраструктури розробляє програму, яка має стимулювати прихід в Україну авіакомпаній-лоукостів. Зокрема, йтиметься про пільги і навіть доплати авіакомпаніям із низькою вартістю квитків (лоукостів), які починають працювати в державі, повідомив на зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації у Києві міністр інфраструктури Володимир Омелян.

«Працюємо над розробкою програми доплат лоукостам або надання їм пільг. Проведені з європейськими лоукостерами переговори показали, що в нинішніх умовах вони наразі не готові приходити в Україну», – каже міністр Омелян.

Серед ключових перешкод для них, на думку Омеляна, – відсутність угоди про єдиний авіаційний простір між Україною і ЄС та суто українські адміністративні обмеження. Зокрема, за словами міністра, йдеться про обмеження Національного банку України на валютному ринку, які відчувають імпортери та експортери товарів і послуг.

До того ж, за словами міністра, українські міста, в яких компанії-лоукости були б не проти почати роботу, «прохолодно поставилися» до ідеї про доплати низькобюджетним авіакомпаніям за організацію рейсів.

Треба не доплачувати перевізникам, а просто не заважати їм працювати – Вінський

В Україні умови для розвитку авіатранспорту є набагато гіршими, ніж у країнах ЄС, і пільгами та доплатами цю проблему не вирішити, зазначив у коментарі Радіо Свобода колишній міністр транспорту України Йосип Вінський.

«Причина – проста. В Україні створюють гірші умови, ніж в Євросоюзі. Не треба нічого доплачувати авіаперевізникам, треба просто не заважати їм працювати. В Україні є декілька аеродромів, які підходять лоукостам, тож нехай вони працюють там без перешкод, – закликає екс-міністр. – Собівартість авіаперельоту складається з двох речей: вартості палива, доступу до аеродрому та права вільно літати в тих напрямках, на яких можна забезпечити кращу наповнюваність рейсів».

Зі свого боку, директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк закликає не шукати головні перешкоди для лоукостів у бізнес-кліматі України чи в регуляторних нормах. За його словами, авіакомпанії «дешевих квитків» орієнтуються передовсім на купівельну здатність громадян.

«Головна причина – лежить у площині бізнесу. Не варто шукати надзвичайних причин в регуляторному секторі. Авіаперевізники – дуже мобільні, вони швидко розпочинають або ж згортають роботу в тих чи інших напрямках. Коли падають доходи населення – вони виходять з країни... Саме це ми бачимо в Україні. Інші чинники, зокрема політичні (угода про відкрите небо з Євросоюзом) – вплине на цей ринок, але це не основний фактор. Збільшити присутність лоукостів в Україні може не стільки угода про відкрите небо з ЄС, яку можуть підписати цього року, скільки початок безвізового режиму з Євросоюзом. Бо в такому випадку кількість авіаперельотів із України за кордон одразу зросте щонайменше на 10%», – прогнозує експерт.

У квітні Єврокомісія запропонувала схвалити безвізовий режим із Україною без жодних додаткових умов. За висновками моніторингу, комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії, потрібні для цього. Безвізовий в’їзд до Європи пропонують надати тим громадянам, які їдуть на короткий час (до 90 днів) і мають біометричний паспорт. Українські дипломати не виключають, що процедура запровадження безвізового режиму триватиме кілька місяців, і припускають, що режим почне діяти вже цього року.

Що ж до Угоди про відкрите небо між Україною та ЄС, текст якої сторони погодили ще у 2013 році, то міністр інфраструктури Володимир Омелян очікує, що її підпишуть у липні цього року.

Компанія Wizz Air, найбільший лоукост, який здійснює рейси з України, минулого року закрив свій український офіс та скасував частину маршрутів, залишивши, однак, найголовніші з них. Інші лоукости або здійснюють рейси з України в якомусь одному популярному напрямку, або ж взагалі не планують починати бізнес в Україні найближчим часом. Водночас деякі компанії, зокрема Atlasjet, від минулої осені розглядають можливість організувати рейси з аеропорту у Львові.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG