Доступність посилання

ТОП новини

Київ стримує децентралізацію?


Майже через два роки від початку децентралізації влади об’єднані територіальні громади скаржаться на відсутність належного законодавства

Об’єднані територіальні громади не відчувають справжньої децентралізації влади і залишаються залежними від Києва у найдрібніших питаннях, заявляють у прикарпатському селі Старі Богородчани. Там вважають, що процес децентралізації гальмують бюрократи, а також депутати Верховної Ради, які так і не напрацювали потрібної законодавчої бази.

Київ стримує децентралізацію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В регіонах плани Києва щодо децентралізації влади зустріли з позитивом, адже децентралізація відкриває значні фінансові можливості для села, впевнений голова Старобогородчанської об’єднаної територіальної громади Ярослав Здерка. Однак поки всі надії тут наштовхуються на значні бюрократичні перешкоди для повноцінного функціонування нової адміністративної одиниці. Наприклад, місцева амбулаторія все ще не має ліцензії для надання послуг первинної медицини.

Це вирішувати треба на законодавчому, на базовому рівні, а його ще немає
Ярослав Здерка

«А отримати ліцензію сьогодні є велика складність. Подаючи документи до Києва, вирішує Київ, ну і це тривалий процес… Це вирішувати треба на законодавчому, на базовому рівні, а його ще немає. Треба, все ж таки, законів, і щоб працювала Верховна Рада, а ми всі знаємо сьогодні, як вона працює», – каже Ярослав Здерка.

Хоча реформа децентралізації і набрала хід, однак вона потребує суттєвої підтримки профільних міністерств, відомств та парламенту, вважають експерти Івано-Франківського обласного офісу реформ. Його координатор Марія Баран також називає нормативно-правову базу однією із основних проблем децентралізації.

«Напрацювання влади ідуть навздогін проблемам громад, а не на випередження» – експерт

«Немає дорожніх карт функціонування сфери освіти, медицини, соціального захисту. Тобто, якісь напрацювання є, але вони ідуть ніби навздогін громадам, а не на випередження, навздогін їхнім проблемам», – розповідає експерт Івано-Франківського обласного офісу реформ Марія Баран.

Однак проблеми, що виникають сьогодні в процесі децентралізації на місцях, цілком реально вирішити, вважає директор офісу реформ Руслан Панасюк. Надію він покладає на тіснішу комунікацію між різними ланками влади.

Ми не можемо дозволити собі, щоб їхня робота не була добрим прикладом для інших об’єднаних громад
Руслан Панасюк

«Я думаю, що коли ми будемо доносити проблеми, які є безпосередньо в громадах, до органів центральної виконавчої влади, вони будуть ефективно вирішувати, ми будемо мати добру співпрацю, добрий симбіоз в цьому. Тому що, коли ми відпустили цих людей, ми не можемо дозволити собі, щоб їхня робота не була добрим прикладом для інших об’єднаних громад», – каже Панасюк.

Сьогодні в Івано-Франківській області функціонують три об’єднані територіальні громади. Ще у двох на сьогоднішньому етапі реформи проходять відповідно перед- та післявиборчі процеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG