Доступність посилання

ТОП новини

Програма «Реформатори без кордонів» готує «десант» експертів для України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Гьюго Сполдінґ став першим стипендіатом програми, започаткованої американськими українцями з метою сприяння реформам в Україні

Американські українці започаткували програму «Реформатори без кордонів», у рамках якої хочуть відряджати в Україну іноземців, котрі допомагатимуть з реформами на рівні місцевого самоврядування. Ідея полягає в тому, щоби допомагати налагоджувати довіру громадян до органів влади і працювати у таких ділянках, як туризм та інформаційні технології.

Як розповів в ефірі «Голосу Америки» перший стипендіат програми «Реформатори без кордонів» Гьюго Сполдінґ, у Вашингтоні він вивчав питання безпеки в Україні, але хотів би отримати реальний досвід щодо впровадження реформ в Україні. Завдяки появі програми «Реформатори без кордонів» у нього з’явилася така можливість. Він поїде в Україну, в Одеську область на три місяці і стверджує, що готовий до подолання труднощів, які його тільки приваблюють.

Сподіваюся, що зможу допомогти побудувати міст між громадянським суспільством і місцевою владою
Гьюго Сполдінґ

«Кілька років тому я побував в Одесі як турист і дуже радий, що можу повернутися після Революції гідності та сподіваюся, що зможу допомогти організації «Разом» у їхній місії побудувати міст між громадянським суспільством і місцевою владою», – наголосив Гьюго Сполдінґ.

Віце-президент громадської організації «Разом» Анастасія Рибицька зазначила, що одеський регіон вони розглядають як інкубатор реформ в Україні.

«Завдяки вже досить успішному досвіду наших реформаторів Люби Шипович та Наталі Щерби, які поїхали туди ще у серпні минулого року і створили значну кількість ІТ-платформ для комунікації між громадянами та державними органами, ми вважаємо, що Одеса є саме тим місцем, куди ми можемо починати надсилати цілі «десанти» закордонних експертів. Це саме те, чим є програма «Реформатори без кордонів», – сказала вона.

За словами Анастасії Рибицької, після Одеси планується поширення такого досвіду на інші області. Вона розповіла і про фінансову сторону програми. Відповідаючи на запитання, скільки коштує відправити стипендіата в Україну, представниця організації «Разом» сказала, що йдеться про кілька тисяч доларів, які вдається збирати разом з партнерами. Серед яких, наприклад, організація із Сан-Франциско «Нова Юкрейн», яка допомагає Гьюго з його витратами.

Ми закликаємо усі українські організації закордонні приєднатися до програми «Реформатори без кордонів» і зробити цю програму глобальною
Анастасія Рибицька

«Ми закликаємо усі українські організації закордонні приєднатися до програми «Реформатори без кордонів» і зробити цю програму глобальною, – сказала Анастасія Рибицька. – Наша велика ціль – це постійно надсилати великий «десант» в Україну для того, щоб підсилювати реформи».

Такий шлях, на її переконання, значно ефективніший, ніж просто надсилати гроші в Україну, оскільки це праця на майбутнє.

«Ми вважаємо, що саме закордонний досвід стипендіатів і експертів, нерозуміння української забюрократизованої системи – саме це допомагає їм стикатися з тими проблемами, які існують в Україні, і будувати міст довіри між громадянським суспільством і локальними державними органами», – наголосила Анастасія Рибицька. У своїй команді вони хотіли би бачити закордонних експертів у галузях ІТ, туризм, інвестиції. Але насамперед – лідерів, ініціативних людей, сказала вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG