Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд: США не встановлювали конкретних дат проведення виборів на Донбасі


Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

Помічник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд заявляє, що під час зустрічей із народними депутатами України жодних конкретних дат щодо проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу не називалося.

«Повідомлення про нашу зустріч із представниками Верховної Ради вчора були зовсім неточними, ми не називали конкретних дат щодо того, коли мають відбутися вибори. Ми абсолютно чітко дали зрозуміти, що для проведення виборів, відповідно до Мінських угод, необхідно забезпечити мир, безпеку, ОБСЄ має отримати доступ, мають бути створені умови для кандидатів агітувати за себе, спілкуватися з виборцями», – заявила Нуланд у Києві.

За її словами, українська сторона працює над підготовкою таких виборів, але обов’язковою умовою для їх проведення залишається відновлення безпеки на Донбасі, «чого зараз там немає».

Нуланд також наголосила, що вибори на непідконтрольних Києву територіях Донбасу мають відповідати українському законодавству й міжнародним стандартам.

26 квітня у Києві відбулася зустріч Нуланд із представниками парламентських фракцій. За її результатами народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька, яка була присутня на цій зустрічі, заявила, що США розраховують на вибори на Донбасі вже влітку.

Сепаратисти з угруповань «ДНР» та «ЛНР» раніше призначали власні «вибори» на 18 жовтня та 1 листопада відповідно, але згодом перенесли їх на літо цього року.

Президент України Петро Порошенко неодноразово наголошував на тому, що вибори на окупованій частині Донбасу можливі лише після повного припинення вогню, а також за участі українських партій, українських ЗМІ.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014-2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

XS
SM
MD
LG