Доступність посилання

ТОП новини

Чорна хмара з солодкої вати – сучасне мистецтво про Чорнобиль


Владислав Новаковський пояснює свою арт-інсталяцію так: зона відчуження тепер як окремий самоізольований стан. «Відсутність людини надає величезний ефект для природи відчужених територій»
Владислав Новаковський пояснює свою арт-інсталяцію так: зона відчуження тепер як окремий самоізольований стан. «Відсутність людини надає величезний ефект для природи відчужених територій»

Інсталяції митців до 30-річчя катастрофи на ЧАЕС з «Мистецького Арсеналу» вирушить у виставковий тур Європою

Міжнародний мистецький проект Clouded Lands презентували в Києві. Дослівний переклад – «Захмарені землі». Виставка присвячена 30-річчю Чорнобильської катастрофи і триватиме до 9 травня в «Мистецькому Арсеналі». Виставковий тур Європою відтворюватиме шлях радіоактивної хмари. Заключна виставка планується у Лондоні через рік.

Виставка складається з масштабних інсталяцій, мета яких – надати можливість відвідувачам зробити власні висновки щодо наслідків Чорнобильської катастрофи.

Організаторами проекту є міжнародний арт-колектив Food of War. Його учасники досліджують взаємозв’язок тем їжі і війни через мистецтво. До Києва із своїми інсталяціями приїхали митці, які представляють Колумбію, Бразилію, Іспанію.

Чи посмієте покуштувати «Чорну хмару»?

Українські художники долучились до проекту і представили свої арт-роботи, через які досліджували тему впливу катастрофи на континент з точки зору вживання продуктів харчування.

«Я представляю тут новий вид мистецтва, який називається гастроперфоманс. Він поєднує в собі і їжу, і музику, і дизайн, і багато іншого. Я виражаю своє бачення через їжу, тому що їжа у нас, на Заході, і також, думаю, у вас, історично пов’язана з релігією. Їжа завжди виражає якусь правду. Для мене їжа – це можливість виразити себе, можливість експресії через їжу», – зазначає представниця колективу Food of War Сімоне Маттар.

Художниця представляє Бразилію. В «Мистецькому Арсеналі» вона презентувала проект «Чорна хмара» – це величезний макет чорної хмари після вибуху, яка створена з солодкої вати. Після катастрофи в Чорнобилі сильний вітер пригнав чорну радіоактивну хмару на територію Білорусі. Пізніше на півдні країни випав чорний дощ. «Чорна хмара» від Сімоне Маттар – це поєднання «похмурого і солодкого». «Чи посмієте ви покуштувати її, перш ніж вона проллється на вас дощем?», – ставлять запитання організатори. Пофарбовану вату дозволяють спробувати на смак в інсталяції.

Чорна хмара як символ катастрофи 30-річної давнини. Хмара зроблена із солодкої вати. Чи посмієте ви скуштувати таку хмару?
Чорна хмара як символ катастрофи 30-річної давнини. Хмара зроблена із солодкої вати. Чи посмієте ви скуштувати таку хмару?

«Ми зняли радіацію, а потім з’їли ці продукти»

Український дует Krolikowski Art представив рентгенівські знімки фруктів та овочей, вирощених близько до зони відчуження у Поліссі. Після того, як пара митців, які ніколи не розлучаються вже протягом 8 років, робили рентген продуктів, вони їх з’їдали, як самі розповідають.

«Це лише дотик, це не має такого небезпечного впливу, але ритуальний дотик до цього гамма-випромінювання був. Ми порівнюємо різні овочі і бачимо радіацію на власні очі. Так само ми порівнюємо наш страх внутрішній і міф. Ми боїмося того, чого не знаємо. З радіоактивністю ми стикаємося щодня свого життя і в Києві він трошечки вищий – це нормально, насправді, не треба хвилюватись і панікувати. Треба знати, що є шкідливо, а що ні. А якщо не знати, то треба довіряти Всесвіту, що він нам не дасть такої їжі, занадто радіоактивної. Ми зняли фактично радіацію. Все це чорне – це ті самі випромінювання, які вбили людей. Але в деякі моменти ми їх не боїмося, а в деякі – навпаки», – зазначає Олександр Кроліковські.

Кожен з нас стикається із радіоактивним випромінюванням принаймні декілька разів під час рентгенівського обслідування, флюорографії і нам не потрібен дозиметр після цього. Навколо радіації все ж таки міфи існують і ми намагались зруйнувати їх або просто показати
Олександр Кроліковські

«Ми закликаємо критично мислити, довіряти собі і Всесвіту. Ми не можемо знати, що ми їмо. Звідки ви знаєте, може, ми ці овочі поклали потім до супермаркету і не їли? Неможливо дізнатися правду. Кожен з нас стикається із радіоактивним випромінюванням принаймні декілька разів під час рентгенівського обслідування, флюорографії і нам не потрібен дозиметр після цього. Навколо радіації все ж таки міфи існують і ми намагались зруйнувати їх або просто показати. Люди бояться того, про що не знають», – додає Олександра Кроліковські, жіноча половина дуету Krolikowski Art.

Пожежа одночасно і знищила, і створила роботу для проекту

Роман Михайлов, автор роботи «Опік реального»
Роман Михайлов, автор роботи «Опік реального»

Інсталяція Романа Михайлова «Опік реального» ледь не перетворилася на трагедію під час її створення. В приміщенні сталося загорання і вибухнув газовий балон. На щастя, ніхто не постраждав, але робота була понівечена. Автор вирішив її такою і залишити, сприйняв це за долю.

«Ми будували велику конструкцію, яка, відповідно до плану, мала бути на вулиці. В момент, коли все вже було майже готове, сталася пожежа. Я вирішив, що це дуже символічно з темою, над якою працюємо. Вирішив не відновлювати роботу, а створити із того, що вийшло в результаті пожежі. Вийшла нова робота, яка називається «Ікар», який чи падає, чи його обпеченого дістають. Образ людського марнославства, що людина влізла не туди, куди треба», – пояснює художник Роман Михайлов.

«Опік реального» – саме так називається інсталяція Романа Михайлова, де був використаний папір та вогонь. Попередня робота вибухнула
«Опік реального» – саме так називається інсталяція Романа Михайлова, де був використаний папір та вогонь. Попередня робота вибухнула

«Абсурдність та неминучість» зображена через дитячі ліжечка

Масштабна інсталяція, яка привертає увагу – це робота української художниці Зінаїди Ліхачевої. Посеред кімнати аж до стелі складені дитячі ліжечка. Художниця в такий спосіб звертається до трагедії примусових абортів та замовчування кількості дитячих жертв після катастрофи. Ідентичні радянські ліжечка Зінаїда Ліхачева вимінювала в дитячих закладах та інтернатах на куплені нові.

(NO) LIFE! Арт-робота Зінаїди Ліхачевої про абсурдність та неминучість смерті. Інсталяція зроблена із гори дитячих ліжечок
(NO) LIFE! Арт-робота Зінаїди Ліхачевої про абсурдність та неминучість смерті. Інсталяція зроблена із гори дитячих ліжечок

«Коли відбулась ця катастрофа, дуже багато жінок під психологічним натиском, а за деякими свідченнями, це були і примусові аборти. Ця інсталяція складається з купи зруйнованих надій на майбутнє. Це начебто і присвята, і посил на осмислення», – зазначає Зінаїда Ліхачева в коментарі Радіо Свобода.

Зінаїда Ліхачева, автор роботи (NO) LIFE!
Зінаїда Ліхачева, автор роботи (NO) LIFE!

До проекту приєднались такі українські митці: Зінаїда Ліхачева, Гамлет Зіньківський, Роман Михайлов, Владислав Новаківський, Анна Котц, Ярослав Коломійчук, Krolikowski Art, Артем Волокітін, Степан Рябченко, Сергій Погребиський, Юрій Мусатов.

Виставка поєднує не лише інсталяції, а й фотографії, скульптуру та картини. Фотограф Квентіна Валеро показала життя поблизу міста Народичі неподалік від Чорнобиля. Одна з найбільш вражених радіацією територій, яка виявилась забутою перші 5 років після катастрофи.

У «Мистецькому Арсеналі» побачити експозицію можна до 9 травня. Проект Clouded Lands продовжить свій тур Європою через Білорусь, Німеччину, Італію, Іспанію, Норвегію, із кінцевою точкою в Лондоні у квітні 2017-го. У кожній країні виставкового туру братимуть участь локальні художники, відібрані колективом із цих країн.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG