Доступність посилання

ТОП новини

Білоруську активістку, яка займається Кримом і Донбасом, вкотре затримали на кордоні


Євгенія Андраюк
Євгенія Андраюк

Активістка припускає, що волонтери, пов'язані з Україною, у білоруських прикордонників – на особливому контролі

Євгенію Андраюк, яка працює в українській громадській організації «Крим SOS», 27 квітня на пункті пропуску «Мокрани» білоруські прикордонники зняли з автобуса і протримали кілька годин.

В основному інтерес був до книг, які я з собою везу. Питання викликали книги Володимира Мацкевича «Білоруська демократія: всупереч очевидності» і книги Ірини Соломатіної про жіночий активізм у Білорусі

«Слава Богу, це було не зовсім затримання. Мене зняли з автобуса і провели особистий митний огляд – тобто це ретельний огляд усіх речей, які в мене були при собі, а також огляд верхнього одягу. В основному інтерес був до книг, які я з собою везу. Питання викликали книги Володимира Мацкевича «Білоруська демократія: всупереч очевидності» і книги Ірини Соломатіної про жіночий активізм у Білорусі. Ми довго розмовляли з приводу цих книг і щодо мого ноутбука та флешок. Але вони нічого не взяли, в тому числі при активному втручанні правозахисників, які дзвонили прикордонникам. Всього я провела на кордоні 4,5 години, і потім мене відпустили», – розповіла активістка в інтерв'ю Радіо Свобода.

За словами Євгенії Андраюк, така ситуація з нею на білоруському кордоні трапляється вже не вперше. Минулого разу білоруські прикордонники зупинили її в жовтні 2015 року, але тоді проблеми виникли, коли активістка в'їжджала в Білорусь.

Швидше за все, існують якісь чорні списки в базі даних. Адже проблеми починаються в той момент, коли я віддаю свій паспорт прикордонним службам

«Цього разу також основне моє запитання до них було саме: «Що трапилося?» і «На якій підставі?». Мені не пояснили. Коли я продовжувала запитувати, співробітниця прикордонної служби сказала, що це – секретна інформація, яку вона не може мені сказати. Я думаю, що за фактом того, як це відбувається, швидше за все, існують якісь чорні списки в базі даних. Адже проблеми починаються в той момент, коли я віддаю свій паспорт прикордонним службам. Тобто це – не те, щоб я якось підозріло виглядала, що у митників виникають запитання. Адже я пройшла і прикордонний, і митний контроль – і тільки після того, як я все пройшла, в автобус знову зайшли співробітники саме прикордонної служби та попросили мене вийти з моїми речами. Тобто питання в тому, що якщо пробивають моє прізвище, виходить певна інформація в базі даних, у зв'язку з чим і починається перевірка», – каже активістка.

Євгенія Андраюк звертає увагу на те, що впродовж останніх двох років вона працює в Україні, займається кримськими питаннями, а також особами, які постраждали від конфлікту на Донбасі.

«Тому така ситуація для мене ще більш дивна, тому що останні два роки я не займаюся білоруськими питаннями. А якщо проблеми виникають, коли ти займаєшся питаннями Криму і Донбасу, то це для мене досить сумно», – говорить вона.

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG