Доступність посилання

ТОП новини

Як Ізраїль подолав дикий вірус поліомієліту і що робить зараз?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«В 2013 році ми знайшли дикий вірус поліомієліту першого типу в одному з міст на півдні Ізраїлю, це сталося вперше за двадцять п’ять років» – Манфред Грін

Моніторингова місія міжнародних експертів заявила 28 квітня про ймовірне припинення передачі вірусу поліомієліту в Україні. Але, попри це, експерти занепокоєні «прогалинами, які існують у програмах імунізації і епіднагляду України, що наражають Україну на ризик появи повторного спалаху». У червні має відбутися засідання комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту в європейському регіоні, де Україна доповідатиме про результати боротьби зі спалахом, щоб Україні могли повернути статус вільної від поліомієліту країни. Раніше експерти говорили, що Україна доклала немалих зусиль, але їх виявилося недостатньо, щоб подолати спалах. У жодному з трьох турів додаткової вакцинації проти поліомієліту охоплення не досягло необхідних 95%.

Ізраїльський епідеміолог, голова сертифікаційного комітету з ерадикації поліомієліту Манфред Грін вірить, що Україна подолає вірус поліомієліту, він слідкує за ситуацією і наводить успішний приклад боротьби з диким вірусом поліомієліту, який у 2013 році виявили в стічних водах, Ізраїлю.


В 2013 році в Ізраїлі проводилась рутинна інспекція каналізаційних стоків у різних містах на предмет наявності цього вірусу. Під час інспекції ми знайшли дикий вірус поліомієліту першого типу в одному з міст на півдні Ізраїлю, це сталося вперше за двадцять п’ять років.

Під час подальшого розслідування ми його виявили також в інших каналізаційних стоках та прилеглих містах. Крім того, ми побачили, що більше ніж 10 відсотків дітей до десяти років були безпосередньо у радіусі впливу вірусу біля стічних вод та могли поширювати вірус у своїх школах.

Вона також може спричинити проблеми, пов’язані з вакциноспорідненим вірусом поліомієліту в довкіллі

Ці діти були включені до нового розкладу імунізації, під час якої вони отримали лише інактивовану вакцину проти поліомієліту. Ви знаєте, що у нас є ІПВ (інактивована поліовакцина, яка вводиться ін’єкційно – ред.) та ОПВ (оральна поліовакцина, дві крапельки в рот – ред.). Зараз більшість країн намагаються припинити використання оральної поліовакцини, бо вона також може спричинити проблеми, пов’язані з вакциноспорідненим вірусом поліомієліту в довкіллі. Декілька років тому (приблизно дев’ять) ми вакцинували малюків лише ІПВ. Саме вони потім і були у зоні ризику, бо вірус міг поширитися на них.

Звідкілясь було високо імунізоване

Ми вважаємо, що цей вірус був звідкілясь завезений до Ізраїлю. Це міг бути Пакистан або Єгипет, бо у нас не було випадків захворювання на поліомієліт, тому що населення було високо імунізоване – більше ніж 95% проходили вакцинацію.

«В Ізраїлі – комбінована політика вакцинації»

Ми вже використовуємо бівалентну поліовакцину, й кожного року ми маємо переосмислювати, чи нам все ще потрібно включати ОПВ у розклад вакцинації

– Щоб припинити циркуляцію вірусу в стічних водах, ми давали всім ізраїльським дітям двовалентну ОПВ, яка включає 1 і 3 тип вірусу. Загалом нам був потрібен тільки перший тип вірусу, бо саме його ми виявили. Після того, як ми це зробили, ми змінили політику вакцинації, тому що ми на території, куди поліомієліт все ще може потрапити із сусідніх країн, ми почали давати ІПВ малюкам у перші два місяці життя й у чотири місяці. Потім у піврічному віці ми даємо їм дозу ОПВ, а потім у вісімнадцять місяців даємо ще раз. Тобто зараз в Ізраїлі – комбінована політика вакцинації проти поліомієліту. Ми вже використовуємо бівалентну поліовакцину, й кожного року ми маємо переосмислювати, чи нам все ще потрібно включати ОПВ у розклад вакцинації, хоча нині вона все ще включена до програми імунізації.

Календар щеплення проти поліомієліту в Україні або Коли в Україні роблять дітям щеплення проти поліомієліту?
Календар щеплення проти поліомієліту в Україні або Коли в Україні роблять дітям щеплення проти поліомієліту?
Вперше вірус виявили у місті Рахат, у якому проживає багато бедуїнів

Щоб вірус зник із стічних вод, знадобився місяць. Вперше вірус виявили у місті Рахат, у якому проживає багато бедуїнів. Вони часто переміщаються, тож припускаю, що це також було однією з причин, чому вірус міг з’явитися в Ізраїлі.

«Жодного клінічного випадку захворювання не було»

– В цілому, хоч це й забрало в нас певний час, ми, зрештою, подолали циркуляцію вірусу в стічних водах. Жодного клінічного випадку захворювання, жодних паралічів у дітей зафіксовано не було.

Під час спалаху особливої паніки серед населення не було. Гадаю, це як раз тому, що ніхто не захворів. Але це ж і ускладнило завдання переконати людей у необхідності додаткової вакцинації. Це потребувало великої публічної кампанії. Мушу визнати, що вона не була цілком успішною. Ми провели два раунди вакцинації. У першому турі ми отримали високий рівень охоплення, але у другому він був значно менший. Гадаю, люди припустили, що проблема вже вирішена й більше немає необхідності знову вакцинувати своїх дітей.

«У законі немає способів змусити когось вакцинуватися»

– В Ізраїлі немає примусової вакцинації, тим не менше, ми маємо високий рівень охоплення імунізацією населення. Якщо хтось відмовляється вакцинувати дітей, вони можуть підписати листа, в якому пишуть, що вони «проти». Хоча в нас й були зусилля переконати батьків, але загалом це вкрай незвична практика для Ізраїлю. В основному система імунізації населення добре налагоджена, і сподіваюся, що так буде продовжуватися надалі. Тим не менше, у нас також існують антивакцинальні рухи, які можуть створювати проблеми. Але наразі у законі немає способів змусити когось вакцинуватися.


Антивакцинальні рухи в Ізраїлі

– Вакцинація в Ізраїлі є безкоштовною в державних клініках. Держава також координує інші клініки. Вакцини закуповуються централізовано через тендерні процедури, але ціни на них залишаються невеликими через централізовану закупівлю. Технічно, там не має бути великого фінансового зиску із закупівель вакцин. Але я не можу стверджувати, що його немає взагалі, бо хтось ці вакцини все ж таки закуповує. Хоча ми й не зіштовхувались із такою проблемою, але ми маємо бути впевнені, що фармакологічні компанії не впливають на прийняття рішень. Тож ми тримаємо комітети, й рішення вони приймають незалежно від фармакологічних компаній.

Існує дуже невеликий відсоток релігійних груп, які виступають проти вакцинації. Але вони не є головною проблемою. Люди з міністерства охорони здоров’я розмовляють з раввинами або з лідерами мусульман і пояснюють, чому це важливо

Існує дуже невеликий відсоток релігійних груп, які виступають проти вакцинації. Але вони не є головною проблемою. Тим не менше, подекуди ти маєш переконати лідера спільноти, що вакцинація – це безпечно. Тож саме з ним треба вести розмову. Люди з міністерства охорони здоров’я розмовляють з раввинами або з лідерами мусульман і пояснюють, чому це важливо. Тож більшість з них вимагає лише цього. Дуже мало груп, які виступають проти вакцинації.

Цікавим є те, що більшість людей, які виступають проти вакцинації у світі, є високоосвіченими й живуть у розвиненому економічному середовищі, наприклад, у США. Деякі з них притримуються філософії, що ми повинні жити природнім життям, й вакцинація не так вже й необхідна. На щастя, прихильників такої теорії в Ізраїлі небагато. Але ми маємо демонструвати їм, що це – проблема, й найкращим її вирішенням є вакцинація.

Україна й боротьба проти поліомієліту

Україна вже зробила чималий прогрес, але, на жаль, цього все ще недостатньо. Потрібне більше охоплення вакцинацією, тому що 65%, 70% або навіть 80% – недостатньо, потрібно 95%

– Я часто приїжджаю до Києва з візитами, тож знайомий з вашою проблемою. Україна вже зробила чималий прогрес, але, на жаль, цього все ще недостатньо. Потрібне більше охоплення вакцинацією, тому що 65%, 70% або навіть 80% – недостатньо, потрібно 95%. В Україні кажуть, що є способи подолати ці бар’єри, що є вакцини, і я сподіваюся, що це правда. Я знаю, що була дискусія щодо «заморожених-розморожених» вакцин. Але це надумана проблема.

Ми маємо донести до сімей та лікарів інформацію. Вони мають бути переконані, що це надзвичайно важливо. Вони мають розуміти дві речі. Перше – вакцинувати дітей необхідно, щоб не дати цьому захворюванню поширюватись – це мета, яку не можна ігнорувати. Й друге – ми повинні вміти діагностувати можливі випадки паралічу (вакциноасоційованого – ред.), коли дитина починає відчувати себе в’яло та відчуває слабкість. Про такі випадки мають повідомляти якомога швидше. А для педіатрів та медичних сестер критично важливо ходити на курси перекваліфікації.


На цю ж тему:

19.04.2016
Спалах поліомієліту в Україні оголосять закритим – представник ВООЗ

«Важливо, щоб вакцинація проти поліомієліту тривала і далі, аби повністю викорінити ризик цього захворювання» – Денніс Кінг далі

07.04.2016
Українці мають відчувати відповідальність у боротьбі з поліомієлітом – Пер Гоєн

Рівень імунізації дітей в Україні найнижчий у Європі далі

30.03.2016
Найпоширеніші міфи щодо вакцинації проти поліомієліту

«Якби не було вакцинації, то не було б і міфів про неї» – імунолог далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG