Доступність посилання

ТОП новини

Військова ситуація на Донбасі тупикова – експерт


Знищений внаслідок обстрілу автомобіль біля КПП Оленівка. 27 квітня 2016 року
Знищений внаслідок обстрілу автомобіль біля КПП Оленівка. 27 квітня 2016 року

«Війська протистояють одне одному на дуже коротких дистанціях. Є ділянки, де позиції розташовані в 50 метрах одна від одної»

Як можуть розвиватися події в зоні конфлікту на сході України і чи можна називати конфлікт на Донбасі «замороженим»? Чому страждає так багато мирних людей – надто цього тижня, коли чотири мирних жителі загинули під час обстрілу КПП Оленівка, в чому угруповання «ДНР» звинувачує українську сторону, а українські військові кажуть, що це було провокацією бойовиків? ОБСЄ між тим оприлюднила доповідь, яка вказує, що обстріл вівся із західного, південно-західного напрямку, але – як і зазвичай – не вказала, хто конкретно його здійснив. На ці теми Радіо Свобода розмовляло з чільним радником Міжнародної кризової групи Полом Квін-Джаджем, який перебуває в Україні, і щойно проїхав 300 кілометрів уздовж лінії розмежування в зоні конфлікту на Донбасі.


– Як виглядає ситуація уздовж лінії розмежування?

Пол Квін-Джадж
Пол Квін-Джадж

– Ситуація, наскільки я її знаю, є дуже тривожною. Ми бачимо поступове зниження і погіршення режиму припинення вогню – ймовірно від початку цього року. Наскільки ми пам’ятаємо, цей режим добре почався у вересні нарешті. Але порушення режиму припинення вогню стають все значимими з обох боків.

Конфлікт рухається по дуже негативній і небезпечній траєкторії

Моє відчуття нині, що єдиною причиною того, що ми – журналісти та громадянськість – не чуємо так багато про ситуацію на сході, бо ані Москва, ані, зрештою, й Київ не оприлюднюють факти, що сутички відбуваються щодня уздовж лінії фронту. Військові часто гинуть на передовій. І, на жаль, все ще багато цивільних гине. Тому, як на мою думку, конфлікт рухається по дуже негативній і небезпечній траєкторії.

– Постійні сутички, постійні обстріли двома сторонами – чи означає це те, що конфлікт навіть не можна назвати замороженим?

Будь-які припущення, що ми рухаємось в бік замороженого конфлікту, є нині передчасними

– Ні. Існує багато людей, які для зручності передбачають в Європі, в Україні і в Росії, що ситуація просувається до замороженого конфлікту. Я щойно повернувся з поїздки уздовж лінії розмежування. Що мене вразило, так це те, що будь-які припущення, що ми рухаємось в бік замороженого конфлікту, є нині передчасними.

Ми маємо велике скупчення військ із обох боків лінії, які готові стріляти і давати вогонь у відповідь. Тому ситуація є дуже крихкою

Одна з проблем лінії розмежування – чи вона насправді щось розмежовує? Війська протистоять одне одному на дуже коротких дистанціях, в таких місцях як Авдіївка. Є ділянки, де позиції розташовані в 50 метрах одна від одної. Тому не можна виключати ризику, що щось може вийти з-під контролю. Я не кажу, що це станеться, я кажу лише, що ми маємо велике скупчення військ із обох боків лінії, які готові стріляти і давати вогонь у відповідь. Тому ситуація є дуже крихкою. Також дуже прикро бачити багато людей, які живуть на лінії розмежування, які живуть буквально поруч із позиціями військових і опиняються дуже часто на лінії вогню.

– В середу мав місце обстріл біля Оленівці і загинули чотири цивільних людини…

– Це жахливо, це трагедія. І такі інциденти будуть мати місце, допоки маємо таку велику кількість військ, які розташовані близько одне до одного уздовж лінії розмежування. В цьому випадку йдеться про обстріл або артилерії, або мінометний вогонь, який вбив цивільних. Але, думаю, наразі ситуація не може бути спокійнішою. І як часто буває на будь-якій війні, люди, які найбільше страждають, – це цивільні.


– Спеціальна спостережницька місія ОБСЄ в доповіді сказала, що вогонь вівся з західного, південно-західного напрямку. Але, як і зазвичай, вони не вказують, хто саме вів обстріл і не покладають вину на конкретну сторону. Що Ви думаєте про це дуже обережне формулювання доповіді ОБСЄ?

– Чесно кажучи, це мене не дуже турбує, бо і ви, і я, і всі зацікавлені можуть подивитися цю доповідь. Що місія ОБСЄ намагається і що важливо, щоб вона зробила, так це те, щоб стати на заваді будь-якій стороні, яка намагається робити обстріл, і що в разі, коли це стається, щоб це зафіксувати і зареєструвати. Немає сумніву, що ОБСЄ передасть свою доповідь про цей інцидент відповідним урядам – і щодо цієї конкретної трагедії і щодо інших інцидентів. Тому не йдеться про їхню роботу, а їхньою роботою є – запобігти потенційним обстрілам сторін протистояння і зареєструвати порушення будь-якою стороною.

– В якому напрямку буде розвиватися цей конфлікт? Як його остаточно врегулювати?

Українська армія є більш впевнена в своїх силах і більш компетентна, і має краще командування на передовій, аніж було рік тому

– Я не люблю робити передбачення. Знаю лише, що українська армія є більш впевнена в своїх силах і, вірогідно, більш компетентна, і має краще командування на передовій, аніж було рік тому. Є молоді офіцери, які мають мотивацію і знають свою роботу. Вони також розуміють, що якщо підуть вперед дуже далеко, тоді це спровокує російську відповідь, а не лише сепаратистів.

Сепаратисти розуміють, що вони більше далеко не рівня українській армії і що вони залежать від підтримки з боку Росії. Нині ситуація патова

Сепаратисти також розуміють, що вони більше далеко не рівня українській армії і що вони залежать від підтримки з боку Росії. Нині ситуація патова. І якщо якийсь лідер в Москві чи ще десь на якомусь етапі захоче показати світові, що він справді крутий… Тому це мене дуже хвилює. Тому наразі маємо військову стагнацію і багато людей гинуть і маємо інциденти, такі, як цього тижня, коли гинуть цивільні поблизу лінії фронту.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG