Доступність посилання

ТОП новини

Український волонтер та Річард Бренсон отримали престижні нагороди


Вимушені переселенці зі східних областей України прибули до Харківського аеропорту, січень 2015 року
Вимушені переселенці зі східних областей України прибули до Харківського аеропорту, січень 2015 року

Деякі приватні благодійники тільки зараз довідалися, що в Україні все ще триває війна, від якої рятуються люди

Роботу українських благодійників відзначили на міжнародному рівні. Днями у Вашингтоні харків’янка Олена Гончарова, керівник волонтерської організації «Станція Харків», що допомагає біженцям, які тікають з окупованих територій Донбасу, отримала нагороду міжнародної організації Refugees International.

На урочисту церемонію, яка також була присвячена збору коштів на потреби біженців, зібралися зірки Голівуду, дипломати, конгресмени, власники компаній. Відомий актор Метт Діллон, який входить до ради директорів організації Refugees International та бере активну участь в її заходах, таких як збір коштів та інформації в зонах конфлікту, поділився з «Голосом Америки» своїм поглядом на проблему біженців.

Важливо пам’ятати, що біженці – люди, які проходять через дуже важкі випробування
Метт Діллон

«Важливо пам’ятати, що біженці – люди, які проходять через дуже важкі випробування. Вони такі ж люди, як і ми. Ми не говоримо про якусь армію. Найчастіше – це жінки, діти, найбільш вразливі верстви населення, яким потрібна допомога. Одні з найбільш розумних, цікавих людей, яких я зустрічав у своєму житті, колись були біженцями», – сказав він.

Більш відомий як Джек Маккой з серіалу «Закон і порядок» актор та режисер Семуєль Воттерстон також давно співпрацює з Refugees International. Говорить, що проблема біженців, яка виникла у Європі, не вирішиться негайно.

Це тільки початок довгого періоду міграції, яка викликана політикою, війнами, конфліктами, а також зміною клімату. І ми до цього не готові
Семуєль Воттерстон

«Це тільки початок довгого періоду міграції, яка викликана політикою, війнами, конфліктами, а також зміною клімату. І ми до цього не готові».

Якщо про конфлікт в Україні на Заході знають досить багато, масштаби проблеми біженців з Донбасу мало усвідомлюють. Проте про неї добре відомо харків’янці Олені Гончаровій. Вона – голова волонтерської організації «Станція Харків». За два роки роботи волонтери цієї організації допомогли понад ста тисячам біженцям з окупованих територій Донбасу: консультаціями, соціальною, психологічною допомогою, пошуком житла та роботи, а також – заняттями з дітьми, які через військові дії відстали від шкільної програми. Сьогодні ж її аудиторія – не змучені війною та злиднями українські родини, а зірки Голівуду та впливові бізнесмени і політики. Отримавши престижну нагороду з рук удови відомого дипломата Річарда Голбрука, Олена звертається до аудиторії з потужною промовою.

Війна в Україні триває. І як би ми не намагалися, ми поки не можемо допомогти усім. Наші ресурси виснажені. Наше суспільство дуже втомилося від війни. І нам все ще потрібна допомога
Олена Гончарова

«Багато населених пунктів у зоні конфлікту щоночі піддаються обстрілам. У тому числі з крупнокаліберної артилерії. Були зафіксовані випадки використання касетних бомб, які, на жаль, не заборонені ні в Україні, ні в Росії. Багато мирних жителів гине. Дуже високий рівень сексуального насильства, у тому числі і над дітьми. Війна в Україні триває. І як би ми не намагалися, ми поки не можемо допомогти усім. Наші ресурси виснажені. Наше суспільство дуже втомилося від війни. І нам все ще потрібна допомога», – заявила вона.

В інтерв’ю «Голосу Америки» Олена розповідає, що ті, кому вдалося допомогти, часто змінюють свої погляди та навіть досягають професійного успіху на новому місці.

«Навіть ті, хто були зіпсовані пропагандою, хто їхав і вважав, що тут страшна київська хунта і зараз їх будуть стріляти і вбивати, вони з часом, коли бачать людське до себе поводження – від волонтерів, від місцевих жителів, з часом перестають підтримувати «русский мир». Вони на своєму досвіді бачать, що краще жити в Україні. Навіть були родини, які планували виїхати до Росії, але трохи поспілкувавшись з волонтерами, отримавши якусь допомогу, залишились в Україні. Я зустрічалися з ними потім: вони такі ж самі як і ми, вони адаптувалися, живуть і допомагають іншим», – каже волотерка.

З Оленою Гончаровою та її командою президент організації Refugees International Майкл Габудан познайомився минулого року під час поїздки в Україну.

Найбільшу допомогу надають молоді українці, які самомобілізувалися – бізнесмени, програмісти, вчителі. Громадянське суспільство стає реальною силою
Майкл Габудан

«Ми подорожували до Маріуполя. Дніпропетровська, Харкова, говорили з переміщеними особами, з’ясовували, хто їм допомагає, і зрозуміли, що найбільшу допомогу надають молоді українці, які самомобілізувалися – бізнесмени, програмісти, вчителі. Олена вразила тим, як вона організувала «Станцію Харків», щоб приймати людей, які приїжджають на залізничну станцію в Харкові. Вони мобілізували широку підтримку для біженців. Вони були настільки успішними, що тепер міжнародні організації розглядають їх в якості партнерів. Громадянське суспільство стає реальною силою в світі. Але те, що ми побачили в Україні, – вище середнього від того, що ми бачили у світі, та це – загальний тренд».

Окрім харків’янки Олени, престижну нагороду також отримав Річард Бренсон, мільярдер та власник бренду Virgin – за його лідерство в глобальних зусиллях із завершення конфліктів. В інтерв’ю «Голосу Америки» перед початком церемонії Бренсон розповів, що з проблемою біженців в Україні знайомий мало, а наразі розглядає бізнесові проекти в Україні.

Ми хотіли б взяти участь у майбутньому України
Річард Бренсон

«Ми сподіваємося запустити мобільну телефонну компанію в Україні. Поки що це не здійснилося, але ми над цим працюємо. Але очевидно ми задоволені, що ситуація значно заспокоїлася в Донецькому регіоні, сподіваємося, що незабаром все це буде позаду для людей в Україні і вони почнуть рухатися вперед. Ми хотіли б взяти участь у майбутньому України», – сказав він «Голосу Америки».

За вечір організатори зібрали понад 800 тисяч доларів. Більшість цієї суми піде на допомогу жінкам та дітям в Нігерії. Але частково допомога надійде і в Україну – передусім від присутніх на події приватних донорів, чимало з яких тільки зараз довідалися, що в Україні все ще триває війна, від якої рятуються люди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG