Доступність посилання

ТОП новини

Не лише гаївки водити, але і вчитись приїхала у Львів молодь зі сходу


Великдень в Україні. Ілюстративне фото
Великдень в Україні. Ілюстративне фото

Цьогоріч Великдень у Львові проводять понад 300 тисяч гостей переважно з України

Львів – «Великдень разом» для молоді зі сходу та півдня України організувало цьогоріч студентське братство Українського католицького університету. Однак на цей раз запросили 150 активних молодих людей, щоб вони не лише ознайомились із містом, традиціями святкування, але й дізнались про соціальні проекти, які реалізують у Львові і змогли їх започаткувати у своїх містах. Чому для львів’ян такі важливі акції «Великдень разом»?

Десять років поспіль численні львівські інституції запрошують і приймають на Великдень у Львові школярів, студентів, молодь зі східних регіонів України, щоб ознайомити з традиціями свята, показати рідне місто, словом, передати великодній дух Львова. Зазвичай такі поїздки здійснюють через освітні установи. В Українському католицькому університеті про акцію «Великдень разом» оголошують публічно і щоразу зголошувались молоді люди з різних міст східної України. Лише у 2014 році, коли почалось збройне протистояння на Донбасі, дехто з батьків побоявся відпустити своїх дітей у Львів. Однак цьогоріч ситуація була кардинально іншою. Зголосилось більше осіб, аніж студентське братство університету змогло прийняти. З 230 бажаючих обрали 150, але й вимоги були іншими, тому що запросили активних молодих людей, які б бажали у себе вдома ініціювати соціальні проекти.

Чим більша кількість соціально активних людей матиме різні ініціативи, вони зможуть змінити суспільство
Віра Тимків

«У нас час соціальна сфера може вплинути на розвиток суспільства. Чим більша кількість соціально активних людей матиме різні ініціативи, якщо їх навчити, як нас цього вчили, вони зможуть змінити суспільство, починаючи від політичної до соціальної й освітньої галузей. Ми хочемо співпрацювати з цією молоддю», – говорить Віра Тимків, волонтер акції.

Сила у волонтерстві

Майже рік проживав у Краматорську волонтер Андрій Левицький, який там реалізовував соціальні проекти «Вільна хата» і «Теплиця», щоб об’єднати місцеву молодь, створити певне середовище. Цим досвідом поділився з молоддю, яка святкує Великдень у Львові, зокрема акцентував увагу на волонтерському русі.

Волонтерський рух забезпечує будівництво країни, важливо брати на себе відповідальність, об’єднувати навколо себе людей
Андрій Левицький

«Це все безкоштовно, коли приходиш, там безкоштовний інтернет, кава, чай, працюєш, знайомишся, а коли є спільні ідеї і цінності, то люди починають разом реалізувати свої ідеї. Волонтерський рух поступово в Україні трансформувався з мирного носіння канапок у те, що зараз будується держава. Волонтерський рух забезпечує будівництво країни, важливо брати на себе відповідальність, об’єднувати навколо себе людей», – наголосив Андрій Левицький.

Потенціал молодих людей потрібно використати для розвитку країни, вважають львівські активісти, а у Львові можна загорітись новими ідеями. Окрім майстер-класів і спілкування, були численні екскурсії містом, гаївки.

«У мізках людей зміни відбулись, відносно це мала кількість, але з часом більше залучатимемо. Є інші проекти і сюди можна приїхати вчитись, здобувати навички і вчити молодь», – зауважила активіст Ірина Видра.

Загалом у Львові цьогорічні Великодні свята проводять понад 300 тисяч гостей переважно з України.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG