Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську домовилися про зупинення вогню на Донбасі


Зруйнована багатоповерхівка в Авдіївці. Квітень 2016 року
Зруйнована багатоповерхівка в Авдіївці. Квітень 2016 року

При цьому дотеперішню домовленість про обмін частиною полонених до Великодня зірвано представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР»

Мінськ – У столиці Білорусі в п’ятницю відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Головна новина – сторони в черговий раз домовилися до свята Великодня зупинити вогонь на лінії зіткнення – із 30 квітня. При цьому дотеперішню домовленість про обмін частиною полонених до Великодня зірвано представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР».


Після гострої критики представника від ОБСЄ в Тристоронній групі посла Мартіна Сайдіка щодо різкого зростання обстрілів із артилерії та мінометів на лінії зіткнення, яка пролунала на минулому засідання 20 квітня, цього разу сторони виявили добру волю у питанні дотримання режиму тиші, прив’язавши це до свята Великодня та першого травня.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі за підсумками нинішніх переговорів виступила із заявою про забезпечення режиму тиші з 0 годин 0 хвилин 30 квітня.

Заяву після засідання у Мінську оприлюднив посол ОБСЄ Мартін Сайдік: «Тристороння контактна група і представники окремих районів Донецької та Луганської областей вітають рішучість усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму зупинення вогню з початком Великодня… у суботу опівночі»

У заяві також зазначено, що відповідні розпорядження буде доведено до всіх відповідальних осіб на місцях. Група також звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб вона у своїх доповідях називала відповідальних за конкретні порушення режиму тиші, як що вони будуть.

Крім цього досягнуто домовленість про відновлення роботи пропускного пункту у Станиці Луганській – також із 30 квітня, та буде продовжено роботу з відкриття ще одного КПП на Луганщині – у Золотому.

Запланований обмін полоненими провалився

Водночас посол Сайдік повідомив, що підгрупі з гуманітарних питань не вдалося домовитися про звільнення частини полонених і заручників.

«Я маю дійсно із жалем відзначити, що домовленості про звільнення утримуваних осіб, які були б важливі перед Паскою, не було досягнуто», – сказав посол ОБСЄ.

Чому так сталося, і як це пояснювали сторони, Мартін Сайдік не зміг пояснити.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він сказав: «Я тільки можу докладати всіх зусиль, щоб це дійсно сталося. Ми знаємо, що чекають матері та дружини, чекають діти та родини, і що це було б дуже важливо по-людськи у зв’язку з Великоднем, але на жаль, ми не можемо зробити дива».

Речниця представника України на перемовах Дарка Оліфер з цього приводу заявила у Фейсбуці, що дійсно під час попередньої зустрічі Тристоронньої контактної групи 20 квітня сторони підтримали українську ініціативу про звільнення заручників напередодні Великодня, однак цей процес був зірваний представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG