Доступність посилання

ТОП новини

Не існує умов для виборів на окупованій Росією частині Донбасу (світова преса)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Ці території нині контролюються російськими окупаційними силами – Дейвід Крамер

Американське видання з питань закордонної політики The American Interest розглядає питання напрямків допомоги Україні з боку Заходу. А часопис із канадської провінції Онтаріо The Sudbury Star розповідає про місію в Україні військових фахівців із Канади. Тим часом столичне періодичне видання США The Washington Post пише про засідання Ради безпеки ООН, присвячене конфлікту в Україні.

Американський двомісячник з питань зовнішньої політики The American Interest опублікував статтю «Як допомогти Україні». У підзаголовку зазначено «Скасуйте мінські угоди, тримайте санкції проти Росії і здійснюйте тиск на українську владу щодо боротьби з корупцією». Автор статті Дейвід Крамер пише, що впродовж останніх двох років українці здійснили величезні пожертви, включно із сотнею людей, вбитих на Майдані, і майже 10 тисячами вбитих під час бойових дій, спрямованих на захист Донбасу від загарбницьких сил Володимира Путіна. Українці також проходять через розчарування своїми власними лідерами та Заходом, який, на думку українців, надає недостатню підтримку їхній країні. Двічі впродовж останніх 12 років українці поставали проти корупції та авторитаризму. Автор статті додає, що жодна країна світу не може похвалитися тим, що зробили українці за останні 12 років.

Дейвід Крамер зазначає, що населення України потребує повної підтримки Заходу. Так само, як і західні лідери мусять запевнити українців, що санкції щодо режиму Путіна залишатимуться у силі, якщо Росія й надалі зазіхатиме на суверенітет і порушуватиме територіальну цілісність України. США та Європейський союз також мусять обрати суворий підхід до українських лідерів, аби дати зрозуміти, що неспроможність у боротьбі з корупцією досить дорого їм коштуватиме. Автор статті наводить слова президента Обами, який заявив, що санкції проти Росії можна буде скасувати лише за умови повного виконання Москвою Мінських угод. Цієї ж позиції дотримується керівництво Німеччини. Втім, на думку автора, американське та німецьке керівництво у цьому припускаються помилки, бо зав’язують все на виконанні Росією Мінських угод про припинення вогню. Дейвід Крамер наголошує, що Росія – це країна агресор, а Україна – це жертва російської агресії.

Як на загал, пише Крамер, Мінські угоди постають доволі хибним документом. Там нічого не згадується щодо Криму, який Росія незаконно анексувала 2014 року. У тексті угод згадуються якісь «іноземні» сили замість того, аби напряму написати «російські сили», які і надалі вдираються на терени України. Мінські угоди також неправомірно зобов’язують Україну ухвалювати спеціальні законодавчі і конституційні поправки щодо проведення виборів на Донеччині та Луганщині, які нині контролюються російськими окупаційними силами. Автор пише, що не існує жодних умов для проведення найближчим часом легітимних виборів на Донбасі. Здійснюючи тиск на київське керівництво щодо виконання положень Мінських угод, Захід у такий спосіб відвертає частину тиску від Росії. Тоді як Росія ще не виконала жодного положення Мінських угод. Більш ніж рік від підписання тих угод є достатнім часом, аби побачити, що ті угоди не діють. Росія постає загарбником, відтак, саме Росія а не Україна несе відповідальність за провал цих угод.

«Важлива стаття, яка показує необхідність збереження санкцій проти Росії і скасування Мінських угод»

Американський часопис The Washington Post опублікував статтю «ООН повідомляє про 9333 загиблих від часу початку конфлікту в Україні». У матеріалі зазначено, що заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Тає-Брук Зерігун заявив на засідання Ради безпеки ООН, що кількість постраждалих під час конфлікту у Східній Україні становить 30 тисяч 729 осіб, поміж яких 9 тисяч 333 загиблих та 21 тисяча 396 поранених. Зерігун також повідомив, що бойові дії посилились впродовж останніх тижнів до рівня найзапекліших боїв серпня 2014 року. Заступник генерального секретаря ООН також розкритикував обидві сторони конфлікту у перешкоджанні діяльності місії спостерігачів за умовами Мінських угод, водночас додавши, що найбільше перешкоджання здійсненню спостережницьких місій відбувається у районах, контрольованих проросійськими бойовиками.

Американський часопис додає, що це засідання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй було першим, яке розглянуло ситуацію в Україні з грудня 2015 року. Під час засідання представники України та Росії обмінялися обопільними звинуваченнями у розпалювання конфлікту. Зокрема, як додає вашингтонське видання, заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Росія організувала і розмістила на Донбасі 34 тисячі гібридного війська, яке складається з кадрових російських військових, а також закордонних і місцевих бойовиків. На додаток, російські генерали та військові офіцери здійснюють безпосереднє керівництво протизаконними формуваннями, які, за словами українського посадовця, озброєні краще за деякі країни-члени НАТО, попри запевнення Росії, що всі їхні озброєння було куплено у місцевих господарчих крамницях.

The Washington Post додає, що Росія спробувала розповсюдити заяву для преси, яка б підтвердила налаштованість ООН на Мінські угоди, проте цей крок зазнав провалу, бо не спромігся отримати схвалення більшості на засіданні з причини того, що росіяни на додаток ще й вимагали здійснення розслідування загибелі проросійських осіб в Одесі, не згадуючи, втім, про порушення угоди про припинення вогню з боку бойовиків на Донбасі. Сполучені Штати, Велика Британія та Франція також засудили російську агресію в Україні і подальше розпалювання Москвою конфлікту. Постійний представник США при ООН Саманта Павелл зазначила, що все, що нині відбувається в Україні, є безпосереднім наслідком порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності України, яке почалося з анексії Криму більш як 2 роки тому, і поширилось помітною військовою підтримкою бойовиків на сході України, а також поставками їм потужних озброєнь із Росії.

«Майже 10 тисяч загиблих і більш ніж 20 тисяч поранених від початку конфлікту в Україні»

Канадський часопис з провінції Онтаріо The Sudbury Star вмістив матеріал «Тім Арсено запроваджує зміни в Україні». У статті йдеться про те, що минув рік від часу оголошення рішення уряду Канади про розміщення 200 канадських військових в Україні. Командувачем цього контингенту є ветеран війська Тім Арсено, який опікується підтримкою українських сил, які мають справу з російською агресією в Україні. Арсено каже, що вояки його підрозділу надзвичайно пишаються тим, що вони роблять в Україні. Беручи участь у місії вишколу і підготовки українських військових, фахівці з Канади допомагають розвинути і модернізувати можливості українського війська. Підполковник Арсено додає, що його місія запроваджує зміни в Україні, що саме по собі, є доброю справою. На його думку, українські військові є мотивованими і патріотичними.

У статті сказано, що ця місія постає внеском Канади ддя підтримки України і українських Збройних сил, які є частиною спільних зусиль разом зі Сполученими Штатами, Великою Британією та Литвою у напрямку надання допомоги українським військовим. Фахівці військової справи з Канади розміщені в Україні як на постійних, так і на ротаційних засадах. Канадський часопис додає, що ця місія не є бойовою, концентруючись головно на тактичному вишколі, який проходить у місцевості Яворів, що на заході України, неподалік польського кордону. Вишкіл та підготовка саперів та фахівців із розмінування відбувається у Кам’янець-Подільському. Військові з Канади також надають допомогу у навчанні військової поліції у Києві та готуються до відкриття нових курсів безпеки польотів і медичної допомоги.

The Sudbury Star пише, з посиланням на підполковника Арсено, що українські військові високо оцінюють допомогу своїх колег із Канади. Вишкіл супроводжується переданням необхідного устаткування для українських Збройних сил. Поміж решти програми перебування канадських фахівців в Україні значиться інструктаж українських військових у справі ремонту і утримування техніки, а також вишкіл із питань зв’язків із громадськістю. Часопис зазначає, що українські партнери здійснюють, зі свого боку, всі зусилля, аби військовим фахівцям із Канади було створено найкращі умови. Українці також поділяють всі їхні цінності. Як пише видання, українські друзі проходять крізь важкі часи, тому канадці докладають максимальних зусиль, аби покращити професіоналізм та навички українських військових з огляду на складну ситуацію, з якою мають справу українці на сході.

«Тім Арсено запроваджує зміни в Україні»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG