Доступність посилання

ТОП новини

У Криму представники провладних ЗМІ доносять на незалежних колег – журналістка


Олена Юрченко на конференції ЮНЕСКО у Гельсінкі
Олена Юрченко на конференції ЮНЕСКО у Гельсінкі

У Криму за незалежними журналістами встановлено стеження з боку російських спецслужб, заявила редактор проекту Радіо Свобода Крим.Реалії Олена Юрченко на конференції ЮНЕСКО у Гельсінкі, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси.

За її словами, нерідко представники підконтрольних російській владі кримських ЗМІ доносять на незалежних журналістів спецслужбам.

«За незалежними журналістами у Криму встановлено стеження. Російські спецслужби фізично блокують незалежним журналістам можливість фото й відеозйомки на публічних заходах. У Криму поширена практика доносів на незалежних журналістів, у тому числі й із боку журналістів провладних видань», – заявила Олена Юрченко.

Вона додала, що «Роскомнагляд» блокує доступ до Інтернет-сайтів незалежних ЗМІ, а підконтрольна Росії прокуратура Криму всіляко цьому сприяє.

«Російські спецслужби порушили у Криму низку кримінальних справ за професійну діяльність кримських журналістів. Їх звинувачують за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської Федерації (сепаратизм), за що передбачено п’ять років позбавлення волі. Справа журналіста Миколи Семени стала третьою за останні два роки, яку було порушено за цією ж статтею. Раніше кримінального переслідування за таким звинуваченням зазнали кримські журналісти Анна Андрієвська й Андрій Клименко, які вже виїхали з Криму до Києва. На відміну від них, Миколі Семені заборонили залишати півострів», – сказала Юрченко.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG