Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому в Чехії підтримує політику Путіна?


Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото

У Чехії навіть на сайтах про садівництво поміж рядків вигулькують вигідні Кремлю статті – Мальчевська

Те, що в сучасній Європі у політики Кремля є шанувальники, – вже ні для кого не секрет. Рівень впливовості цих політиків у своїх країнах відрізняється. Тема ця цікавить і серйозних вчених, і авторів журналістських розслідувань. Фільм-розслідування «Чеські друзі Кремля» – спільний проект Української редакції Радіо Свобода і українського телеканалу «1+1». Його прем'єра в Україні відбулася у 2016 році. Про те, хто і чому підтримує політику Кремля в Чехії – країні, яка пережила введення радянських танків в 1968 році, в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла автор фільму-розслідування українська журналістка Ольга Мальчевська.

Ми знайшли контракт на постачання газу прямо на Празький град компанією, яка є дочірньою компанією «Газпрому» в Чеській Республіці. Вона називається «Вемекс»

– Як вдалося зрозуміти в процесі цього розслідування, президента оточують певні люди, які впливають на нього і на ухвалення рішень. Те, що нам вдалося довести документально, ми знайшли контракт на постачання газу прямо на Празький град (резиденція президента Чехії – ред.) компанією, яка є дочірньою компанією «Газпрому» в Чеській Республіці. Вона називається «Вемекс». Це при тому, що низка експертів говорили нам, що Чехія не є залежною від «Газпрому» і газ вони купують на спотових ринках. Виникло запитання: чому саме ця компанія постачає газ на Празький град? Керівником компанії «Вемекс» в Чеській Республіці є Володимир Єрмаков. Ми намагалися отримати від нього коментарі, але він не знайшов часу, щоб поспілкуватися з нами на камеру. Нам також вдалося встановити, що один із близьких соратників президента Земана є головою чеського представництва «Лукойлу» – пан Мартін Неєдли. Неєдли – радник президента Чехії.

Зденек Збитек, наприклад, говорив нам на камеру, що є другом президента Земана і також другом Володимира Якуніна
Ольга Мальчевська
Ольга Мальчевська

Ще одна людина, який підтвердила нам на камеру, що вона є другом чеського президента, – це президент клубу «Росія» Зденек Збитек, якого у 1989 році, як пише чеська преса, звинувачували в тому, що він готовий був пустити танки на студентів, які протестували під час Оксамитової революції. Але під час зйомки він все це заперечував, говорив нам навіть, що подасть до суду, якщо хтось так скаже. Ми, звичайно, у фільмі говорили тільки про те, що нам вдалося довести і свідчення чого ми змогли отримати. І ми, на жаль, не можемо говорити про прямий зв'язок Володимира Єрмакова з президентом Чехії, проте ми знайшли контракт про постачання газу компанією, яку він очолює, прямо на Празький град. Зденек Збитек, наприклад, говорив нам на камеру, що є другом президента Земана і також другом Володимира Якуніна. Ми також говоримо у фільмі про те, що пан Якунін запрошував чеського президента Мілоша Земана до себе на Родос кілька років поспіль, ще до того, як Земан став президентом. І також нам вдалося підтвердити, що пан Земан перебував на Родосі за рахунок форуму «Діалог цивілізацій», господарем якого є Володимир Якунін.

– На президентських виборах у Мілоша Земана був досить сильний конкурент – Карл Шварценберг. Наскільки Земану допомогла виграти вибори його позиція щодо Росії?

– Ми не претендуємо на соціологічне дослідження, це – все-таки журналістське розслідування. Але я можу сказати, що рейтинг президента Земана за 2015 рік зріс, і його позиція щодо Росії відображає думку певної частини чеського суспільства. Під час виборів різні експерти висловлювали різні точки зору. Наприклад, Прага та інші великі міста підтримували здебільшого Карла Шварценберга. Маленькі містечка і периферія, якщо так можна сказати, в основному підтримали Мілоша Земана. Також, згідно з соціологічними дослідженнями, серед тих, хто голосував за Земана, були люди старші за 60 років, в основному пенсіонери.

Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото

– Чи знаходять «чеські друзі Кремля» підтримку в чеському суспільстві?

Дуже багато людей підтримують його за його почуття гумору, і він є лідером для дуже багатьох представників чеського суспільства

Тих людей, про яких йдеться в нашому фільмі, швидше можна назвати «сірими кардиналами», тому що вони не є настільки публічними, як президент. Єдиний виняток складає, напевно, Мартін Неєдли, голова чеської «доньки» «Лукойлу», тому що він є офіційним радником президента Чехії. Ба більше, низка експертів називають його головним радником президента Чехії. Тому він, звичайно, фігурує на багатьох публічних акціях і перебуває поруч з Земаном під час його виступів. Це дуже добре видно у фільмі. Але я жодного разу не бачила, щоб той же Мартін Неєдли виступав з якимись публічними заявами. Тобто їх вплив більшою мірою концентрується на особистості самого президента. А президент, однозначно, має вплив в суспільстві. Дуже багато людей підтримують його за його почуття гумору, і він є лідером для дуже багатьох представників чеського суспільства.

– Але, судячи з кадрів з фільму, Земан – людина, яка п'є. Це сприймається в чеському суспільстві нормально?

В маленьких містах, в селищах Мілош Земан однозначно має вагу, у нього імідж людини з народу, і він підтримує цей імідж

– Не можу відповісти за все чеське суспільство. У Празі, де відбувалася велика частина нашого розслідування, люди часто говорили мені під час зйомок, що вони засуджують такі дії президента і розцінюють це навіть як щось ганебне. Але в маленьких містах, в селищах Мілош Земан однозначно має вагу, у нього імідж людини з народу, і він підтримує цей імідж. До переїзду в Празький град Мілош Земан жив в багатоповерхівці в звичайному спальному районі Праги. Ці речі дуже привертають людей до нього. І, звичайно, прості люди до нього прислухаються і не стануть його публічно засуджувати, ми про це у фільмі говоримо.

Я помітила, що середньостатистичні чехи не настільки втягнуті в політику, як, наприклад, середньостатистичні українці зараз. Люди живуть більш спокійним життям, і у них немає потреби постійно бути в політичній ситуації, аналізувати це

Я помітила, що середньостатистичні чехи не настільки втягнуті в політику, як, наприклад, середньостатистичні українці зараз. У нас будь-яка бабуся на лавці розповість повністю, що відбувається в кабміні, у Верховній Раді, чому хтось правий, а хтось неправий. У Чехії такого немає, люди живуть більш спокійним життям, і у них немає потреби постійно бути в політичній ситуації, аналізувати це. Тому вони сприймають все більш дистанційно. А ті люди, які аналізують політику, працюють в цій галузі, вони роблять певні висновки, і, звичайно, у великих містах ці висновки не на користь президента.

– Яке було ставлення до Вас і Ваших колег у Чехії? Адже українські події ще свіжі в пам'яті.

– Те, що я на собі відчула, – це жалісливе, тепле ставлення. Коли говориш, що ти з України, багато хто намагається підтримати словом, але що стосується політиків – все залежить від конкретної людини. Ми не можемо сказати, що там немає якихось інших течій. Крім людей, які оточують президента, є достатньо інших громадян, які підтримують політику Кремля. Нещодавно в Чехії вийшла книга чеського журналіста Ондржея Кундри, в якій він дуже докладно описав друзів Путіна в Чехії, і я думаю, що ця тема має продовження зараз.

– Ви сказали, що Земана найчастіше підтримують люди старшого віку. Тобто це ті, хто напевно пам'ятає 1968 рік. Як це корелюється з тим, що в країні, де на похорон Вацлава Гавела приходять тисячі людей, а через два роки більшість голосує за лідера, який підтримує анексію Криму?

Люди, які підтримують Мілоша Земана, підтримують його не через його позиції щодо анексії Криму чи Кремля, а через його харизматичні вчинки. Очевидно, ці люди ностальгують за своєю молодістю, за тим періодом, Мілош Земан був частиною того часу, тому вони підтримують його зараз

– Для мене це – теж загадка, і одне із запитань, яке я ставила собі, коли робила цей фільм-розслідування. Можу тільки сказати, що люди, які підтримують Мілоша Земана, підтримують його не через його позиції щодо анексії Криму чи Кремля, а через його харизматичні вчинки. Вони пам'ятають 1989 рік, коли Земан виступив під час Оксамитової революції на площі в Празі і засудив комуністичний режим. Він тоді сказав: «Зараз ми перебуваємо на рівні Алжиру і Перу». Це висловлювання тоді було досить революційним, тому що публічно критикувати комуністичний режим в той час було дуже ризиковано, а він це зробив. Як нам говорив один з професорів Карлового університету в Празі, очевидно, ці люди ностальгують за своєю молодістю, за тим періодом, Мілош Земан був частиною того часу, тому вони підтримують його зараз. Це одна з точок зору, яку ми почули під час свого розслідування.

– Наскільки активно і ефективно в Чехії працюють ті, хто пропагує політику Кремля?

Ця дуже жорстка пропагандистська інформаційна політика розрахована на дуже різні верстви населення. Це і інтелектуальні сайти, які проштовхують потрібні тези, і навіть на сайтах про садівництво поміж рядків вигулькують потрібні статті, вигідні Кремлю. Основна проблема полягає в тому, що Кремль намагається дуже вишукано, майстерно завойовувати уми людей на різних рівнях

– Коли ми закінчили наше розслідування в Празі, там було близько півсотні сайтів, які м'яко або жорстко, в різній формі підтримували політику Кремля, чеською і словацькою мовами І ця дуже жорстка пропагандистська інформаційна політика розрахована на дуже різні верстви населення. Це і інтелектуальні сайти, які проштовхують потрібні тези, і навіть на сайтах про садівництво поміж рядків вигулькують потрібні статті, вигідні Кремлю. І, мабуть, основна проблема полягає в тому, що Кремль намагається дуже вишукано, я б сказала, дуже майстерно завойовувати уми людей на різних рівнях. І це не тільки контракт про постачання газу чеською «донькою» «Газпрому» прямо в резиденцію президента, а спланована політика, яка йде на різних рівнях, політика завоювання умів чеського населення і переманювання на сторону Кремля.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG