Доступність посилання

ТОП новини

Колону важкої техніки, в якій нібито російські «Гради», виявили біля лінії розмежування (світова преса)


«Колона важкої техніки складається з принаймні 35 радянських зразків броньованої техніки, а деякі машини нагадують російські системи залпового вогню «Град»

Світова преса пише про пересування в бік лінії розмежування на Донбасі колони важкої броньованої техніки бойовиків і що це є порушенням положень Мінських угод про відведення такої техніки. Також є публікації про можливість відновлення економічних зв’язків між основною Україною та окупованими бойовиками територіями на сході. І американський експерт закликає Вашингтон обережно підходити до питання можливого членства України в НАТО, якщо США не готові військово захищати Україну.

Сайт впливового американського тижневика Newsweek повідомляє про те, що колона важкої військової техніки була помічена на територіях, підконтрольних бойовикам, і рухалась вона в бік лінії розмежування.

Колона техніки проросійських бойовиків, що прямувала в бік українських позицій, підживила попередження незалежних спостерігачів, що обидві сторони не дотримуються положень Мінських угод про відведення важкої техніки, зауважує стаття.

Колону було помічено на підконтрольній сепаратистам території Луганської області, хоча, відповідно до Мінських угод, важке озброєння великого калібру має бути відведене від лінії розмежування.

«Насильство спалахувало кілька разів за останні тижні і двоє українських вояків, за повідомленнями, загинули під час режиму припинення вогню, який діяв під час православного Великодня минулої неділі», – зазначає часопис.

Остання колона важкої техніки складається з принаймні 35 радянських зразків броньованої техніки, а деякі машини нагадують російські системи залпового вогню «Град», йдеться в статті.

Пересування техніки було помічено буквально у приблизно півтора десятка кілометрів від позиції українських військових.

Український англомовний сайт Ukraine Today пише про заяву заступника міністра з питань окупованих територій Георгія Туки про можливість відновлення торгівлі з районами Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем сепаратистів.

Цей крок, на думку Туки, який раніше очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, має розглядатися як такий, що наближає деокупацію частини Донбасу.

«Є дві протилежні точки зору. Одна полягає в побудові паркану з колючого дроту, що є абсолютно деструктивним. Внаслідок цього ми втратимо людей там і їх наповнить злість стосовно нас. Ситуація може так повернутися, що ми будемо субсидувати промислову виробництво агресора, коли будемо надсилати зарплати (населенню) на окуповані території», – сказав Тука.

Він додав, що інший підхід полягає в усуненні всіх обмежень. «Правда, як завше, лежить десь посередині», – вважає Тука.

Він відмовився пояснити, чи можливе поновлення економічних зв’язків є кроком до деокупації територій на Донбасі. «Я б не хотів коментувати цю інформацію зараз. Це один з пунктів стратегічного плану, про який я вже говорив…» – каже Тука.

Агентство Reuters вміщує коментар американського експерта Джоша Коена про те, чому, на його думку, членство України в НАТО не було б в інтересах США.

На його думку, відносини США та Росії перебувають в дуже поганому стані й американські дипломати їх ще далі погіршують, надсилаючи суперечливі сигнали щодо майбутніх відносин України і НАТО.

На сайті агентства Reuters Коен наводить причини чому, на його думку, США мають стримано підходити до теми відносин України й НАТО.

По-перше, НАТО не має можливості захистити Україну, а Росія має 270 тисяч військових та 700 літаків уздовж кордонів України. Крим після анексії став «російської фортецею» і Москва надіслала на півострів 25 тисяч військових, включно з кораблями та підводними човнами, а також ракетними комплексами протиповітряної оборони С-400, які можуть збивати літаки НАТО за 400 кілометрів від Криму. «І нарешті, що найбільше турбує, так це претензії Росії, що вона має право передислокувати до Криму ядерні озброєння», – пише Коен в коментарі на сайті Reuters.

«Прихильники членства України в НАТО кажуть, що Росія не повинна мати вето щодо геополітичної орієнтації України. В моральному плані – це правильно, особливо враховуючи факт, що анексія Путіним Криму була явним порушенням міжнародних норм. Ба більше, рішення України визнати офіційно Росію ворогом є правильним і неважко зрозуміти, чому Київ прагне американської допомоги у протистоянні з Москвою, яке триває», – пише автор коментаря.

Незважаючи на те, наскільки США захоплюються Україною, яка після Майдану хоче змінити траєкторію свого розвитку, перед тим, як відкривати двері військового альянсу, політики у Вашингтоні мають завжди ставити собі наступне запитання: чи це рішення посилить чи знизить національну безпеку США? І коли у Вашингтону відсутнє бажання грати з Москвою в ядерні ігри, прийняття України до НАТО послабить американську безпеку замість того, щоб зміцнити її, – пише американський експерт на сайті агентства Reuters.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG