Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ застерігає бойовиків (світова преса)


«Присутність важкого озброєння на військовому параді у Донецьку не лише порушує Мінські угоди, але й становить небезпеку для цивільного населення» – Rzeczpospolita

Американський тижневик Newsweek друкує статтю колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, який розмірковує над шляхами забезпечення подальшої підтримки України з боку Заходу. Іспанський щоденний часопис АВС повідомляє про відвідини України відомим актором Орландо Блумом у рамках місії Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Польська газета Rzeczpospolita пише про застереження від представників ОБСЄ щодо використання проросійськими бойовиками важкого озброєння під час військового параду 9 травня.

Американський тижневик Newsweek вміщує матеріал колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, який зветься «Для того, щоб забезпечити подальшу підтримку Заходу, Україна мусить виправитися». Автор статті запитує, що станеться із підтримкою Заходу, якщо США та Європа дійдуть висновку, що Україна є невиправною? У статті йдеться про те, що Україна пройшла багато через що впродовж останніх 30 місяців. Київ, попри все, здійснив помітний поступ, як у стримуванні підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі, так і у початку процесу необхідних реформ. Україні треба за це віддати належне. На думку автора, США та Європа мусять підтримувати Україну, успіх якої або ж поразка матимуть величезний вплив на майбутнє Європи та європейської безпеки. Водночас Пайфер висловлює при цьому своє зауваження: Київ не мусить сприймати ту підтримку, як щось таке звичайне і належне. Те, що робить або чого не робить українське керівництво вплине на цю підтримку і на появу втоми від України з боку Заходу.

Далі Пайфер визначає необхідні напрямки, якими мусить йти Україна. По-перше, йдеться про політику. Київ провів останні місяці у повній політичній кризі. Захід невтомно спостерігав, як Україна може собі дозволити такий тривалий період політичних суперечок. З новим урядом Київ мусить припинити чвари і розпочати вирішення проблем в Україні. Бо ж, інакше, терпець Заходу може урватися. По-друге, постмайданівський уряд здійснив серйозні і складні кроки. Але багато чого ще попереду – це і реформи, і боротьба з корупцією. Великі очікування і повне розчарування – це, на думку Пайфера, те кіно, яке українці вже неодноразово дивилися, за участі Кучми, Ющенка і Тимошенко. Такого сценарію не має більше повторитися.

По-третє, як пише Пайфер, йдеться про Мінські угоди. Сепаратисти і Росія, яка їх покриває і підтримує, несуть повну відповідальність за брак поступу у втіленні тих угод. Хоча Кремль намагається подати саме український бік як такий, що причетний до провалу Мінських угод. А деякі з держав-членів Євросоюзу вже сплять і бачать зняття економічних санкцій проти Росії. Київ мусить показати налаштованість на виконання Мінських угод. І четверте – треба брати до уваги українську геополітичну позицію. Подекуди українська верхівка перебільшує значущість України, вважаючи, що підтримка Києва Заходом буде беззаперечною. У США наступного січня до влади прийде новий президент, який перейматиметься багатьма питаннями внутрішньої політики США і нагальними міжнародними проблемами. Яку Україну побачить він чи вона? Україну, яка тоне у політичних суперечках і браку поступу? Але якщо новий президент США побачить, що українське керівництво здійснює справжній поступ на шляху реформування і трансформації своєї країни у сучасну європейську державу, успішно відбиваючи російську агресію, ця історія успіху приверне увагу, зацікавлення та підтримку Білого дому. Та Україна, яку побачить новий президент США наступного року, залежатиме від тих рішень, які нині ухвалюватиме Київ.

«Для того, щоб отримувати подальшу підтримку Заходу, Україна мусить виправитися»

Іспанський часопис АВС друкує статтю «Орландо Блум відвідує Україну у співпраці з ЮНІСЕФ». У підзаголовку додається «Актор фільму «Пірати Карибського моря» демонструє свою налаштованість на тому, щоб наголосити на важливості освіти у зонах конфлікту». Іспанське видання додає, що приблизно 462 мільйонів дітей живуть у країнах, які зачепила війна – це майже чверть дітей шкільного віку у всьому світі. Певна кількість зірок Голлівуду співпрацює з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ, аби додати свій голос підтримки дітям і біженцям, які потребують допомоги. На думку іспанського часопису, досить гарним прикладом цього постає британський актор Орландо Блум, який нещодавно відвідав Україну для того, щоб дізнатися про труднощі у здобутті освіти, з якими зіштовхуються діти з зони конфлікту на сході України.

Видання пише, що під час свого візиту в Україну Блум відвідав школу, що розташована лише за 3 кілометри від лінії фронту, яка розмежовує українських військових та проросійських бойовиків. Школа, до якої завітав Орландо Блум, перебуває у такому стані вже 2 роки. Іспанський часопис додає, що приблизно 580 тисяч дітей у зоні конфлікту потребують негайної допомоги, а більш ніж 230 тисяч дітей у східній Україні змушені були полишити свої домівки. На додаток до цього, як зазначає іспанське видання, 300 тисяч дітей ризикують не потрапити до школи. Ба більше, принаймні одна з кожних 5 шкіл у зоні бойових дій на Донбасі зазнала пошкоджень чи руйнувань.

АВС пише, що під час своїх відвідин України британський актор також зустрівся з учнями, які отримують психологічну допомогу у рамках програми ЮНІСЕФ. Їм допомагають відновитися після психологічної травми, пов'язаної з перебуванням у зоні збройного конфлікту. Далі видання наводить слова Орландо Блума, який каже, що всі діти у ситуаціях, пов'язаних з гуманітарною кризою, заслуговують на можливість мати добре майбутнє.Часопис нагадує, що Блум є послом доброї волі Організації Об'єднаних Націй.

«Орландо Блум відвідує Україну від ЮНІСЕФ»

Польське періодичне видання Rzeczpospolita містить матеріал «ОБСЄ застерігає сепаратистів від військового параду 9 травня». У статті йдеться про те, що спостережна місія Організації з безпеки та співробітництва у Європі, яка працює на сході України, застерегла проросійських бойовиків, що використання важкого озброєння на запланованому ними військовому параді 9 травня вважатиметься порушенням Мінських угод. Часопис додає, що, згідно з інформацією українських військових, до Донецька стягнуто, поміж решти озброєння, також танки, самохідні ракетні установки, гаубиці та міномети. Все це має використовуватися, за задумом бойовиків, під час військового параду 9 травня.

Водночас польське видання наводить слова представника бойовиків на ім'я Едуард Басурін, який стверджує, що все це озброєння, стягнуте до Донецька, нібито не є боєздатним. Натомість часопис додає, що перший заступник Спостережної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ зазначив, що присутність важкого озброєння на військовому параді у Донецьку не лише порушує Мінські угоди, але й становить небезпеку для цивільного населення. Видання нагадує, що, згідно з Мінськими угодами, озброєння, яке сепаратисти звезли до Донецька, мало б перебувати на відстані як мінімум 30 кілометрів від лінії розмежування. Як зазначив речник українських Збройних сил, українська сторона не залишить без відповіді використання того озброєння бойовиками. У разі використання озброєння, звезеного до Донецька, за словами українського військового, Збройні сили України змушені будуть те озброєння знищити. Українське військо має всі резерви і засоби ураження. Таким було попередження українського військового керівництва.

Rzeczpospolita нагадує, що в останні дні квітня ватажок бойовиків угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що проведення військового параду 9 квітня не мало б бути предметом зацікавлення з боку місії ОБСЄ. Головний сепаратист Донецька також додав, що це, буцімто, «особиста справа організаторів параду з використанням всіх видів озброєння, яке вони вважають за потрібне використати». Польський часопис завершує, нагадуючи, що після ухвалення Верховною Радою у квітні 2015 року законів про декомунізацію, влада у Києві святкуватиме День перемоги 8 квітня, тоді як сепаратисти все роблять, як це робить Москва, себто святкують День перемоги 9 травня.

«ОБСЄ застерігає бойовиків»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG