Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення»: факти і скандали


«Євробачення» має статус не тільки відомого, але й скандального музичного конкурсу

«Євробачення» – телевізійна подія, за якою спостерігають близько 125 мільйонів глядачів в усьому світі. 61-й пісенний конкурс «Євробачення-2016» цьогоріч стартує 10 травня в Стокгольмі. Цього разу в ньому беруть участь представники 43 держав. Україну представляє українська співачка кримськотатарського походження Джамала.

Історія «Євробачення»

Міжнародний конкурс естрадної пісні серед країн-членів Європейського мовного союзу проходить щороку з 1956-го. Перший конкурс «Євробачення» відбувся у Швейцарії. Батьки-засновники вподобали пісенний фестиваль у Сан-Ремо 1955 року та вирішили провести змагання вже по-своєму наступного року в швейцарському місті Лугано.


Напередодні «Євробачення 2016» конкурс отримав медаль «Карла Великого» за заслуги в об’єднанні європейських країн і народів. Eurovision Song Contest вважається одним із найпопулярніших неспортивних заходів у світі.

Рекорди

Найбільш «співочою» країною є Ірландія. Їй належить рекорд за кількістю перемог на конкурсі – 7 перемог, із них тричі поспіль – 1992, 1993, 1994 роки.

Країна, яка найчастіше приймала у себе «Євробачення», це Великобританія – 8 разів. Із них 5 разів після своєї перемоги і тричі виручала країни, які відмовилися приймати конкурс.

Виконавці, які стали всесвітньо відомими зірками після участі в «Євробаченні»: шведський квартет ABBA, Селін Діон, Тото Котуньо, Аль Бано і Роміна Пауер, Рафаель, Хуліо Іглесіас.

Наймолодшою переможницею «Євробачення» є Сандра Кім із Бельгії, їй було 13 років, коли вона виграла конкурс у 1986 році.


Оновлення правил конкурсу

Цьогоріч набули чинності зміни до правил конкурсу про формат оголошення голосів у фіналі. Так, результати голосування журі оголошуватимуться окремо від результатів голосування телеглядачів. Спочатку країни озвучать лише 12 балів від журі (бали від 1 до 10 будуть висвітлені на екрані), після чого будуть підраховані голоси телеглядачів. Ці голоси будуть оголошені вже ведучими конкурсу.

Скандали на Євробаченні

Кончіта Вурст
Кончіта Вурст

За історію свого існування «Євробачення» має статус не тільки відомого, але й скандального музичного конкурсу. Один із гучних скандалів трапився в 2014 році. Тоді перемогу на конкурсі здобув бородатий трансвестит із Австрії Кончіта Вурст. Багато країн визнали таке рішення справедливим, проте не всі. Російські політики агресивно висловилися на адресу організаторів конкурсу і самого переможця. У низці ЗМІ публікувалися статті з критикою «загнивання Заходу». Турецька газета Hürriyet написала, що після перемоги Вурст, Туреччина «поклала край раз і назавжди» «Євробаченню». Католицька радіостанція Угорщини перервала трансляцію «Євробачення» щойно стало відомо, що переможцем стане Кончіта Вурст.

Серед скандалів на співочому конкурсі є порушення авторських прав. Вперше подібний конфлікт стався на «Євробаченні-1973», коли в Люксембурзі пісню «Eres Tu» іспанської групи визнали плагіатом. Крім цього, в різні роки плагіат закидали конкурсантам зі Швеції, Болгарії, Великої Британії, Ірландії, Норвегії, Боснії і Герцеговини та Росії.

У 2007 році вибухнув скандал навколо пісні конкурсанта з України Андрія Данилка (Вєрки Сердючки). Російські глядачі звинуватили виконавця в тому, що в фіналі конкурсу він заспівав фразу «Russia Goodbye» замість офіційної версії «Lasha Tumbai».

До фіналу «Євробачення-2016» лишається кілька днів, проте конкурс вже запам’ятався кількома скандалами. На офіційному сайті пісенного конкурсу був опублікований список заборонених прапорів. Серед них: прапори угруповання «ДНР», яке Україна визнала терористичним, Республіки Крим і кримських татар, а, крім цього, ще стяг угрупування «Ісламська держава».

Організатори після цього вибачилися і заявили, що нікого не хотіли образити. Вони наголосили, що на конкурсі можна використовувати лише прапори країн-офіційних учасниць.

Ще один скандал стосується географії. У мережі з’явилося відео з анонсом виступів учасників пісенного конкурсу «Євробачення-2016», де регіон Росії Кубань виглядає як територія України. Та ж Кубань, щоправда, у ролику з анонсом виступу російського представника Сергія Лазарєва вже значиться за Росією.


Джамала на «Євробаченні-2016»

У цьому році Україну на конкурсі представлятиме кримськотатарська співачка Джамала. У Стокгольмі вона співатиме пісню «1944», присвячену сталінській депортації кримських татар із Криму в 1944 році. У 1989-му радянська влада офіційно визнала депортацію незаконною. Пісня звучить англійською мовою з кримськотатарським приспівом. За словами співачки, на написання пісні її надихнула розповідь прабабусі про депортацію.

Джамала: Я отримую неймовірну підтримку з Криму (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:30 0:00


Пісня Джамали «1944» посіла перше місце на фестивалі European song opening 2016, що вважається своєрідним екзит-полом перед «Євробаченням».

Згідно з онлайн-голосуванням, на сайті Oddschecker.com Джамала попередньо може зайняти третє місце на «Євробаченні-2016». Її головними конкурентами називають Францію і Росію.

Росія виступила проти виступу кримськотатарської виконавиці на «Євробаченні». Зокрема перший заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики Вадим Дєньгін вимагав, щоб співачку не допустили до конкурсу, бо нібито цією піснею українська влада вчергове хоче «дошкулити Росії».

Голова окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов наголосив, що відправляти на «Євробачення» Джамалу неприпустимо, оскільки це нібито «політизує» конкурс.

Світові ЗМІ писали про те, що виступ Джамали на «Євробаченні» роздратує Росію.

У своїх інтерв’ю Джамала говорить, що відчуває неймовірну підтримку з Криму. Кримськотатарська співачка вважає, що її візит до Криму і Росії нині неможливий.

«Я боюся, що коли я приїду в Москву, скажуть «Джамала наша». Я їх боюся, тому що вже є недовіра, є брехня... Я хочу, щоб війна закінчилася на Донбасі. Я хочу, щоб Крим був українським. І тоді я обов’язково приїду до Криму, і буде концерт, якого ви ще не чули», – обіцяє Джамала.

У Джамали – 15-й номер

Перший півфінал «Євробачення-2016» запланований на вівторок, 10 травня. Джамала змагатиметься у другому півфіналі, у четвер, 12 травня, під номером «15». Фінал конкурсу відбудеться в суботу, 14 травня, в найбільшому сферичному спорудженні в світі, арені «Ерікссон Глоб», яка одночасно приймає до 16 тисяч відвідувачів. Учасники цьогорічного конкурсу вже прибули до Стокгольма, активно відбуваються репетиції.


Торік Україна відмовилася від участі в «Євробаченні». Таке рішення ухвалила Національна телекомпанія України разом з Європейською мовною спілкою. Серед причин називали такі: фінансова криза, політичне становище в країні, військова агресія зі Сходу, анексія українських територій.

Україна вперше взяла участь у конкурсі «Євробачення» 2003 року в Ризі – там Олександр Пономарьов співав Hasta la Vista. Великого успіху ця пісня не мала, співак тоді посів 14-е місце. Проте вже наступного року в Туреччині перемогла українська співачка Руслана, завдяки чому конкурс «Євробачення-2005» відбувся у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG