Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко відкрив у Полтаві пам’ятник Івану Мазепі


У Полтаві у суботу відкрили пам’ятник гетьману Івану Мазепі. Участь в урочистостях із цієї нагоди взяв зокрема президент України Петро Порошенко.

Президент назвав відкриття монумента подією «не міського чи регіонального, а загальнонаціонального значення». «Пройшовши через багато років визвольної боротьби, нам треба повертатися до своєї української національної історії, будувати свій пантеон героїв, яких у нас дуже багато», – зазначив Порошенко.

«За два роки росіяни зробили для популяризації Мазепи серед українців і розвінчання міфів більше, ніж Національний банк за двадцять років масового друку десятигривневих купюр із його зображенням», – додав президент України.

Раніше цього тижня пам’ятник Івану Мазепі зазнав пошкоджень. Місцеві активісти заявляли, що монумент пробували підірвати. У поліції, однак, не уточнили, внаслідок чого було пошкоджено пам’ятник. Оскільки пошкодження були незначними, відкриття монумента вирішили не переносити.

Учасниця церемонії відкриття пам’ятника Івану Мазепі. Полтава, 7 травня 2016 року
Учасниця церемонії відкриття пам’ятника Івану Мазепі. Полтава, 7 травня 2016 року

Влітку 1709 року під Полтавою відбулася битва періоду Великої Північної війни між арміями Карла XII та Петра I. Під час цієї баталії гетьман Іван Мазепа перейшов на бік шведів. Перемогу у битві зрештою здобули їхні противники – військо Московської держави на чолі з Петром Першим.

XS
SM
MD
LG