Доступність посилання

ТОП новини

Гроші Заходу стануть важким боргом, лише якщо влада України їх розкраде – експерт


«В успішних посткомуністичних східноєвропейських країнах до надходження допомоги з'являлася потужна опозиція… І там запроваджували радикальні реформи»

У вівторок в Україну прибуває делегація МВФ, яка вирішуватиме, чи надати Україні третій транш кредиту на загальну суму 17,5 мільярда доларів. Виділення коштів прив’язане до виконання Україною, раніше узгоджених реформ. Від рішення МВФ також залежить, чи продовжить уряд США та країни ЄС свої програми допомоги Україні.

МВФ з минулого року тримає паузу у фінансовій допомозі Україні через застереження щодо методів діяльності уряду в Києві, недоліки в інституційних змінах і через недостатню боротьбу з корупцією.

Перед приїздом делегації МВФ в Україну американська The Washington Post надрукувала статтю, в якій застерігає захід від надання грошей Києву. Її автори професор каліфорнійського університету Берклі Стівен Фіш та політолог Ніл Абрамс.

«Це факт. З кожного долару, який надходить в Україну у вигляді допомоги, більшість розкрадає уряд. Тож, коротко кажучи, допомога Україні не принесла нічого доброго. І причиною того є корупційні дії української політичної та бізнес-еліти. Я вважаю, якби тієї допомоги не було, українська політеліта відчувала би значно більший тиск і потребу розбудовувати ефективну державну систему та запроваджувати серйозні економічні реформи», – сказав Абрамс.

Інший американський часопис Examiner подає контраргумент. Журналістка Джулія Дейвіс пише: допомога Україні спрацьовує.

«Замість того, щоб і з водою виплеснути і дитину, Захід повинен і далі підтримувати важкий шлях України до демократії, політичної і економічної незалежності від Росії, а також боротьбу з корупцією», – заявила Дейвіс.

Політолог Ніл Абрамс не заперечує надання допомоги в принципі, але не зараз.

«Я вважаю, що, безсумнівно, треба дочекатися уряду, який серйозно налаштований на реформи і це буде легко помітити. Такий уряд не матиме на міністерських посадах людей з посткомуністичних, політичних та бізнес-кіл. Такий уряд буде складатися з незалежних технократів. Я вважаю, що це має бути першим кроком. В успішних посткомуністичних східноєвропейських країнах до надходження допомоги з'являлася потужна опозиція, не пов'язана зі старими правлячими колами. І там запроваджували радикальні реформи. Погляньте на досвід Естонії», – каже Абрамс.

Уряд Арсенія Яценюка, в якому були технократи, наприклад, Наталія Яресько та Ейварас Абромавичус, започаткував чимало корисних реформ, відзначають західні економісти. У той час, як новий уряд Володимира Гройсмана ще не встиг себе показати, але перші відгуки МВФ на заявлені наміри Кабміну – позитивні. Від України хочуть більшого.

«Позики країні дуже схожі на позики підприємству. Якщо гроші справді використовувати для реформування економіки, державної системи і законодавства, то таким чином, ви підтримуєте здатність економіки генерувати надходження, необхідні для повернення позик. Але якщо надається іноземна допомога, а структурних реформ не відбувається, тоді, звичайно, ми бачимо лише накопичення боргів, які лягатимуть щораз більшим тягарем на плечі платників податків», – зауважив Ніл Абрамс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG