Доступність посилання

ТОП новини

«Вирішили зробити показовий процес» – адвокат засудженого у Росії через Крим Бубеєва


Андрій Бубеєв
Андрій Бубеєв

Житель російської Твері отримав 2 роки і 3 місяці колонії-поселення за два репости про Крим в «ВКонтакте»

Захист Андрія Бубеєва, якого у Росії Заволжський районний суд Твері засудив до двох років і трьох місяців колонії-поселення за два репости про Крим в соціальній мережі «ВКонтакте», має намір оскаржити це рішення. Про це Радіо Свобода повідомила адвокат Бубеєва Світлана Сидоркіна. Крім фізичної свободи, суд позбавив Бубеєва права користуватися інтернетом протягом року після звільнення. Його визнали винним в закликах до екстремізму і до порушення територіальної цілісності Росії.

Звинувачення просило засудити Андрія Бубєєва до трьох з половиною років позбавлення волі, тож суд, можна сказати, «проявив гуманність». В основу справи Бубеєва лягли два репости, зроблені ним на своїй сторінці: зображення зубної пасти з надписом «Вичави з себе Росію!» з «текстом агресивного змісту» і статті публіциста Бориса Стомахіна, який сидить в колонії суворого режиму, «Крим – це Україна!».


Бубеєв перебуває під вартою вже майже рік – раніше він був засуджений до одного року колонії-поселення за інші репости в соцмережах і зберігання бойових патронів (патрони до зареєстрованого карабіна були вилучені під час обшуку на дачі Бубеєва, – ред.), але до колонії відправлений так і не був, оскільки з'явилася друга справа.

40-річний Андрій Бубеєв за освітою інженер-механік, працює у фірмі з установки теплої підлоги, разом з дружиною Анастасією виховує двох неповнолітніх дітей: 10-річну дочку і 4-річного сина.

Світлана Сидоркіна
Світлана Сидоркіна

Адвокат Андрія Бубеєва Світлана Сидоркіна збирається оскаржити рішення Заволзького районного суду російської Твері у вищій інстанції:

– Сам Андрій вважає, що на його прикладі вирішили зробити показовий процес, щоб усім іншим не кортіло, користуючись інтернет-ресурсом, висловлювати свою власну думку або свої переконання.

В цьому випадку, виходячи з грубих процесуальних порушень, були всі підстави для винесення виправдувального вироку щодо Бубеєва
Світлана Сидоркіна

Що стосується справи, мені здається, слідство халатно поставилося до оформлення процесуальних документів, оскільки, мабуть, склалася така практика. Те, що було винесено обвинувальний вирок, – це загальна тенденція всіх судів Росії, у нас у багатьох судах обвинувальний ухил. Незважаючи на доводи захисту, все-таки виносяться обвинувальні вироки, хоча, на мій погляд, в цьому випадку, виходячи з грубих процесуальних порушень, були всі підстави для винесення виправдувального вироку щодо Бубеєва.

– Що Ви можете сказати про Андрія, що він за людина?

Андрій від більшості відрізняється тим, що не піддається тупій пропаганді ЗМІ і телевізора, а має на все власну думку
Світлана Сидоркіна

– Андрій – звичайна людина, яких багато в Росії. Але від більшості він відрізняється тим, що не піддається тупій пропаганді ЗМІ і телевізора, а має на все власну думку. Він завжди вважав, що, відповідно до Конституції, він має право на свободу слова і свободу власних переконань. І в своїй соціальній мережі він цікавився тими матеріалами, які йому були цікаві. Він цікавився тим, що відбувається у світі, в країні. Виходячи зі своїх власних інтересів, на своїй «стіні» в акаунті він збирав як в записну книжку матеріали, які хотів згодом прочитати. Ці два репости він не збирався нікуди публічно виставляти. Він хотів їх просто прочитати. І то він не може з достовірною точністю сказати, чи були ці два матеріали на його «стіні», оскільки матеріалів було дуже багато. Його засудили необґрунтовано, – вважає адвокат.

Андрій та Анастасія Бубеєви
Андрій та Анастасія Бубеєви

Дружина Андрія Анастасія Бубеєва вважає, що вирок її чоловіку – це акція залякування для всіх, хто не згоден з діями нинішньої влади:

Досить суворі покарання люди отримують за якісь свої публікації в інтернеті
Анастасія Бубеєва

– Я була готова до того, що вирок буде суворим. Судячи з того, що відбувається в регіонах, де порушуються аналогічні справи... Я досить багато інформації зараз відстежую, я бачу, що досить суворі покарання люди отримують за якісь свої публікації в інтернеті. Я себе спочатку налаштувала на якісь такі страшні цифри. Але коли це все озвучують, це, звичайно, важко сприймати спокійно.

– Як це рішення суду відіб'ється на житті Вашої родини?

– Поки я ще навіть не знаю. Я сьогодні вночі не спала, відбивала атаки тролів, які просто навмисне вишукують групу підтримки Андрія в соцмережах, щоб написати про нього якісь гидоти, мене це дуже сильно з колії вибило.

У нього була інтернет-сторінка в мережі «ВКонтакте» просто для особистого використання. Він її використав більшою мірою як блокнот для записів. Як він говорив, що це – дуже хороший майданчик для обміну інформацією. Звичайно, він не ставив перед собою завдання когось до чогось закликати. Це навіть смішно, коли у людини 12 друзів, з цих 12 друзів велика частина хлопці, які цікавляться мультиками, аніме. Ми теж цим захоплювалися. Тому таке коло друзів.

– А чому саме на нього звернули увагу?

– По-перше, він – людина з переконаннями. У нього є певна система цінностей. Плюс до всього іншого він не соромився свою думку висловлювати в коментарях. Людям це часто не подобалося. Вони починали вступати в якісь суперечки, диспути навіть, іноді люто розбиралися. Але я думаю, що це всюди так, не тільки в Твері.

– Тобто Андрій критикував дії місцевої влади?

Він коментував якісь новини, просто писав правду. Ось він напише правду, і людям це не подобалося. Він у житті така людина. Для нього правда і справедливість – найголовніше в житті
Анастасія Бубеєва

– Він не критикував місцеву владу. Він швидше розпалював ненависть до своєї власної персони. Він коментував якісь новини, просто писав правду. Ось він напише правду, і людям це не подобалося. Він у житті така людина. Для нього правда і справедливість – найголовніше в житті, – розповіла Анастасія Бубеєва.

Стало відомо про порушення ще однієї кримінальної справи за репости в соціальній мережі «ВКонтакте». 4 травня на сайті Слідчого комітету по Ставропольському краї з'явилася новина про те, що в Ставрополі порушено кримінальну справу стосовно 30-річного місцевого жителя, «підозрюваного в скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 354.1 Кримінального кодексу Росії (реабілітація нацизму)».

За даними слідства, в лютому 2016 року підозрюваний розмістив на своїй персональній сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» фотозображення політичних діячів, що мають зовнішню схожість з Б. Муссоліні і А. Гітлером, одягнених у військову форму німецької армії часів Другої світової війни. Під ними він залишив свої коментарі, що дають позитивну оцінку подіям, що сталися 1 вересня 1939 й 22 червня 1941 року, а саме вторгнення німецьких військ на територію Польщі та нападу військ Рейху на СРСР, визнані Міжнародним військовим трибуналом злочинами.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG