Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відмовилася взяти за основу законопроект про реформу прокуратури і генпрокурора-нефахівця


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада відмовилася взяти за основу законопроект про реформу прокуратури, що, серед іншого, передбачав можливість обіймати посаду генерального прокурора особі, що не має досвіду роботи в органах прокуратури.

За проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань» проголосували 224 депутати з необхідних 226, з другої спроби документ набрав лише 221 голос.

Розгляд супроводжувався суперечками у залі, бо новий варіант законопроекту не пройшов розгляд у комітеті, а був внесений у парламент лише вдень 10 травня.

Цей проект, який ініціювали депутати від «Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв та Руслан Князевич, був поданий на заміну попередньому і був визначений президентом як невідкладний.

Документ, зокрема, передбачав, що «на посаду Генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше від п’яти років».

Чинне законодавство передбачає, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, а також має стаж роботи в сфері права не менше від 10 років.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишнього голови МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, який перебував у квітні в Києві, наголошував, що генеральний прокурор повинен мати юридичну освіту.

XS
SM
MD
LG