Доступність посилання

ТОП новини

На суді свідки наразі не назвали прізвища жодного «діамантового прокурора»


Гроші знайдені під час спецоперації у першого заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Липень 2015 року
Гроші знайдені під час спецоперації у першого заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Липень 2015 року

Поки що обговорюються лише посередники і обставини вимагання грошових коштів

По справі діамантових прокурорів почали допитувати свідків обвинувачення – допити почалися на першому ж після травневих свят засіданні. Заявник і головний у кримінальному провадженні не прийшов на суд через лікарняний. Поки що імена підозрюваних прокурорів у показах свідків не прозвучали.

На засіданні суду у справі «діамантових прокурорів» допитали народного депутата Вячеслава Константіновського і юриста підприємств ТОВ «Гідроекоресурс» і ТОВ «Чистий ґрунт» Олександра Кириленка. Народний депутат розповів, як навесні минулого року прибув під час слідчих дій до приміщень згаданих підприємств на виклик Гузя – головного заявника у справі проти прокурорів Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця, а також посередника Валерія Гібаленка.

«Засновників підприємств Андрія Гузя і Юрія Бараневича я знаю близько 15 років. Із тим, що відбувалося з їхніми підприємствами, я знав також давно, але не втручався. До перевірок вони звикли, але такого ще не було. Юриста підприємця Кириленка вигнали з приміщення підприємства», – розповів народний депутат.

За словами парламентарія, він не втручався в слідчі дії працівників обласної прокуратури і міліції, а лише намагався дізнатися, що там роблять інші люди – у спортивних костюмах зі зброєю.


«В мене не було претензій щодо перевірок, вони там неодноразово були. Але там було багато людей у балаклавах і спортивних костюмах, які привезли в машинах зброю. Вони заявили, що нібито з громадської організації, потім почали мені погрожувати. Під час мого перебування на об’єкті, мені зателефонував голова обласної міліції Вадим Троян, я описав йому ситуацію, попросив надіслати оперативну групу. Але він у відповідь запропонував заїхати до нього наступного дня», – розповів народний депутат.

Він також наголосив, що якщо б не був народним депутатом, то приїхав би на місце не з одним охоронцем, а з командою підтримки. Підсудний Олександр Корнієць заявив, що згідно із відео народний депутат був у супроводі ще чотирьох машин і охорони, але парламентарій спростував цю заяву.

Костантіновський наполягає, що наприкінці квітня або на початку липня бізнесмени погодились платити за «прокурорську кришу» – спочатку від них вимагали по 100 тисяч гривень на місяць. Але пізніше від них почали вимагати 200 тисяч доларів за припинення кримінального провадження. Така величезна сума, за словами Костантіновського, виникла через громадську увагу, яку привернув парламентарій. Він також написав кілька офіційних звернень – на ім’я міністра внутрішніх справ і генерального прокурора тощо.

Після збільшення суми компанія почала співпрацювати із Генеральною прокуратурою. Першу частину грошового траншу, 50 тисяч доларів, передали вже під контролем слідчої групи, розповів Радіо Свобода прокурор Яніс Сімонов, який представляє державне обвинувачення по цій справі.

50 тисяч доларів, передали вже під контролем слідчої групи – Сімонов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


Після обшуку в нас було понад 30 перевірок, вони продовжуються – юрист ТОВ «Гідроекоресурс»

Також 10 травня допитали юриста Олександра Кириленка. За його словами, всього після обшуку і вилучення апаратури, на яке приїжджав Константіновський, компанія пройшла через кілька десятків перевірок. Загалом же перевірок від початку 2012 року, коли підприємство «Гідроекоресурс» почало працювати, було близько сотні.

В червні, після фактичного знищення технічного обладнання, яке коштує сотні тисяч гривень, ТОВ «Гідроекоресурс» ухвалило рішення «вирішити питання», тобто дати хабар, розповідає Кириленко. Це було спільне рішення Андрія Гузя, реального власника і інвестора ТОВ «Гідроекоресурс», й інших керівників, зокрема Валентина Рака, заступника директора. Він і запропонував посередника – Валерія Гібаленка. Наразі Гібаленко – підсудний разом із Корнійцем і Шапакіним.

Для «вирішення питання» Гібаленко попросив 200 тисяч, за що пообіцяв «вирішити питання» на рівні київської обласної прокуратури і заступника генерального прокурора. Для цього треба було передати через нього перші 50 тисяч доларів, а потім ще 150 тисяч – двома траншами.

Після передачі першого траншу за 2-3 доби з об’єкту зняли охорону, що свідчить про зв’язок цих подій, вважає Кириленко. Підсудні говорять, що це може бути і збігом – точні дати юрист не пам’ятає, тому міг пройти і тиждень, говорить Олександр Корнієць.

Я не розумів суми в 200 тисяч доларів за умови того, що в нас були усі дозвільні документи
Олександр Кириленко

Разом із Раком Кириленком поїхав зустрічатися із Гібаленком – неподалік від супермаркету Novus на окружній дорозі. Під час бесіди Кириленко намагався зрозуміти, як саме Гібаленко буде «вирішувати питання», яким буде юридичний механізм.

«Я не розумів суми в 200 тисяч доларів за умови того, що в нас були усі дозвільні документи. Про те, що першу частину суми вже віддали, мені повідомив Рак», – заявив Кириленко.

Я не контролював особисто цю перевірку ТОВ «Гідроекоресурс» – Корнієць

Корнієць заявив Радіо Свобода, що провадження по ТОВ «Гідроекоресурс» навіть не стояла на його особовому контролі. На той момент мін працював заступником прокурора Київської області і наглядав десь за 150 провадженнями.

«По ТОВ «Гідроекоресурс» ще не була висунута підозра, тому я особисто її не контролював», – наголосив Корнієць.

Давид Сакварелідзе
Давид Сакварелідзе

Під час обшуку в Корнійця і Шапакіна були знайдені діаманти і кілька сотень тисяч доларів, нагадує екс-заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе.

Частина з цих грошей була хабарем, яку ми вилучили. Решта була, як вони говорять, накопичення
Давид Сакварелідзе

«Частина з цих грошей була хабарем, яку ми вилучили. Решта була, як вони говорять, накопичення. Але коли людина постійно працює держслужбовцем із зарплатою 7-8 тисяч гривень, звідки в неї діаманти і сотні тисяч доларів? Це нехай громадськість вирішує», – заявив Сакварелідзе. Він, разом із ще одним екс-заступником генпрокурора Віталієм Касько, приїхав на засідання суду.

«Шапакін комунікував із прокурорами, нібито натякав, що готовий визнати провину. Але його викликали в Генеральну прокуратуру, залякували. Ви самі можете зрозуміти, хто віддавав накази так робити», – заявив Сакварелідзе. Він також наголосив, що замість того, щоб розібратися у заявах Константіновського, на нього відкрили кримінальне провадження, яке віддали керівництву Шапакіна і Корнійця, наголосив Сакварелідзе.


Обвинувачений хоче викликати як свідків працівників СБУ і ГПУ

На наступне засідання обвинувачення планує допитати щонайменше двох свідків – адвоката Дмитра Бойчука і Юрія Бараневича. Прокурор наголосив, що заявник Гузь може ще перебувати на лікарняному, але обвинувачення буде намагатися забезпечити його явку до суду. Суд наполягає на допиті не двох, а навіть чотирьох свідків.

Як розповів Радіо Свобода Корнієць, коли суд заслухає усіх свідків обвинувачення, він планує вже вдруге звернутися до суду і запросити на допит низку працівників СБУ, Генеральної прокуратури й інших органів влади. За словами «діамантового прокурора», провадження проти нього – це помста тих корупціонерів, із якими він боровся на своїй посаді.

«На постановлення слідчого судді, на підприємстві проходило 9 обшуків. Ніякі люди в спортивних костюмах до цього відношення не мали. Щодо неправомірної вигоди, то сьогоднішні свідки дають свої покази з чужих слів. Ось коли допитають тих, на кого вони посилаються, а саме Гузя, Бараневича і Рака, тоді ви зможете почути, чи були взагалі якійсь вимагання від прокуратури. Я думаю, що де вони гроші передавали, там вони і залишились», – заявив Корнієць.

Ці свідки ніяких цінних свідчень суду не передали – Корнієць
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


Він наполягає, що вже давно воював із ТОВ «Гідроекоресурс», яке видобувало пісок у Київській області, порушуючи екологічні норми і оформивши видобуток як благоустрій одного з сіл Київської області.

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук.

За повідомленням Генпрокуратури, Корнійця та Шапакіна затримали під час отримання хабара на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявили близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів із діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі).

Наступне засідання у справі має відбутися 18 травня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG