Доступність посилання

ТОП новини

Прецедент депутата Мосійчука із Радикальної партії


Ігор Мосійчук (ліворуч) та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України. Київ, березень 2016 року
Ігор Мосійчук (ліворуч) та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України. Київ, березень 2016 року

Як вплине на ситуацію в Україні позбавлення недоторканності депутата та оскарження цього рішення парламенту Верховним судом

Київ – Ігоря Мосійчука, депутата від «Радикальної партії», у вересні минулого року незаконно позбавили депутатської недоторканності та заарештували, визнав Верховний суд України, підтвердивши відповідне рішення вищого адміністративного суду. Про це повідомив сам Мосійчук. У Верховному суді обіцяють повідомити деталі цього рішення пізніше, а спікер Андрій Парубій – вивчити це питання з юристами. Ігор Мосійчук та частина експертів вбачають у рішенні щодо позбавлення його недоторканності порушення регламенту та зловживання з боку Генпрокуратури. Але частина фахівців вбачають у судових рішеннях щодо Мосійчука намагання судової системи опиратися реформам.


Верховний суд України підтвердив рішення Вищого адміністративного суду, який визнав незаконною постанову Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата від «Радикальної партії Ляшка» Ігоря Мосійчука.

Про позитивне рішення щодо себе він повідомив у соцмережах.


Пізніше Мосійчук виклав своє бачення ситуації Радіо Свобода.

«Минулого року було надано дозвіл на позбавлення мене недоторканності, на затримання та арешт. Цей дозвіл надали з грубим порушенням Конституції. До порушень вдався генпрокурор, який зареєстрував подання вже після розгляду питання парламентом, що є нонсенсом, а також тодішній голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Сьогодні суд встановив цей факт. Ми будем у судах кримінальної інстанції доводити мою невинуватість і ми її доведемо», – заявив Мосійчук. Він вважає кримінальне переслідування щодо нього політичним, і стверджує, що воно має на меті дискредитацію його політичної сили.

Спікер Андрій Парубій зауважив, що юристи парламенту вивчать ситуацію, і лише після цього він дасть їй оцінку.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

Якщо керівництво парламенту та ГПУ порушили закон щодо депутата, вони мають понести кримінальну відповідальність за це, стверджує в коментарі Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка» Костянтин Матвієнко. Водночас, прецедент, коли суд спростовує рішення парламенту щодо недоторканності депутата, не несе серйозних загроз для української держави, запевняє Матвієнко.

Я не стверджую, що Мосійчук не винен, або ж навпаки, винен. Ідеться саме про порушення Закону про регламент Верховної Ради
Костянтин Матвієнко

«Крім тодішнього генерального прокурора, треба притягти до відповідальності й Володимира Гройсмана, який тоді був спікером і «протягував» рішення Верховної Ради щодо зняття депутатської недоторканності з порушенням регламенту. Причому я не стверджую, що Мосійчук не винен, або ж навпаки, винен. Ідеться саме про порушення Закону про регламент Верховної Ради. Чи стане цей факт (те що суд визнав незаконним скасування депутатської недоторканності) бомбою сповільненої дії? Річ у тім, що Україна живе в умовах постійної нестабільності, ніби на «мінному полі сповільненої дії», на якому час від часу вибухає та чи інша бомба: від офшорного скандалу до конфлікту на сході України. В цій ситуації не суть важлива, однією бомбою більше чи однією бомбою менше», – констатує аналітик.

«Подібними рішеннями судова система дестабілізує ситуацію та опирається майбутній реформі судочинства» – Палій

Олександр Палій
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій, зі свого боку, дотримується протилежної думки. Він вважає, що скасовуючи рішення парламенту, як у справі Мосійчука, судова система намагається опиратися реформам, які мають її змінити.

Ухвалювати рішення щодо судової реформи буде парламент, і щоб заблокувати цю роботу, суди роблять подібні ухвали
Олександр Палій

«Судова система відчуває, що згодом її реформуватимуть. І тому ухвалює різні безглузді рішення, які дестабілізують державу. Ухвалювати рішення щодо судової реформи буде парламент, і щоб заблокувати цю роботу, суди роблять подібні ухвали. Власне Ігор Мосійчук тут – ні до чого. Є відеозапис із розмовами та іншими підтвердженнями звинувачень, які йому висунули в Генпрокуратурі. Суд може брати або не брати ці докази до відома, – але докази свідчать самі за себе», вважає політолог.

Палій припускає, що рішення ВСУ щодо Мосійчука та подібні ухвали призведуть до того, що його справа «зависне» в стані невизначеності; але водночас ці ж самі рішення можуть прискорити голосування Верховної Ради за закони щодо реформування судової системи.

Під час позбавлення Мосійчука недоторканності парламент порушив певні норми регламенту, і саме з цих мотивів суд міг визнати таке рішення незаконним, припустила у розмові з Радіо Свобода юрист Еліна Шишкіна.

«Ситуація дійсно є цікавою, і вона може впливати на майбутні рішення щодо зняття недоторканності з депутатів. Більше можна буде сказати, коли оприлюднять текст ухвали Верховного суду, – наголошує правник. – Треба визнати, що були певні порушення регламенту Верховної Ради, коли з Ігоря Мосійчука знімали депутатську недоторканність. Я спостерігала за трансляцією засідання парламенту, і виглядало так, ніби рішення підготували заздалегідь. Коли бачиш картинку на телеканалі «Рада», як зачитують рішення про зняття з Мосійчука недоторканності, і одразу на виході з сесійної зали його затримують озброєні люди – складається враження, що це було сплановано», – зауважує правник.

Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) Ігоря Мосійчука, повідомляє прес-служба відомства.

22 квітня в ГПУ повідомляли, що викликають депутата для одержання копії обвинувального акту і матеріалів досудового розслідування за підозрою Мосійчука у хуліганстві та погрозі або насильстві щодо службової особи, у втручанні в діяльність судових органів, у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Але Мосійчук заявив, що відмовився отримувати обвинувальний висновок.

Раніше, 17 вересня 2015 року, Верховна Рада дала згоду на притягнення Мосійчука до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, після чого його затримали силовики в будівлі парламенту. Перед голосуванням тодішній генеральний прокурор Віктор Шокін показав депутатам відео, на якому депутат нібито отримує хабар.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG