Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти висловили занепокоєння публікацією імен колег, що отримали «акредитацію» сепаратистів


Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко дає інтерв’ю іноземним журналістам в окупованому Донецьку, архівне фото
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко дає інтерв’ю іноземним журналістам в окупованому Донецьку, архівне фото

Журналісти висловили занепокоєння публікацією в Україні імен колег, що отримували чи були змушені отримати «акредитацію» сепаратистів угруповання «ДНР».

Зокрема, керівник української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе назвала такі дії неприпустимими й просто обурливими й заявила, що це грубе порушення норм про нерозголошення особистих даних журналістів.

За її словами, заяву з цього приводу вже готують у Комітеті захисту журналістів.

«Хто тепер із іноземних журналістів ризикне поїхати в зону бойових дій?» – риторично запитала вона у фейсбуці.

Настя Станко з «Громадського телебачення», коментуючи публікацію на сайті «Миротворець», пише, що вони опублікували телефони, адреси «найкращих журналістів з усього світу всіх найрейтинговіших медіа, котрі були в різні часи акредитовані в «ДНР».

«Антон Геращенко (народний депутат – ред.) каже, що от журналісти ж публікують якусь суспільно-важливу інформацію. Ну і от сайт «Миротворець опублікував». Особисті дані журналістів, котрі, ризикуючи життям, намагались розповісти, що відбувалось по той бік, і тепер деяким з них вже дзвонять різні «милі» люди і шлють прокльони – це так «патріотично», так суспільно важливо», – написала вона у фейсбуці.

«Там є адреси тих, хто розповідав про батальйон «Восток», з кого він складається, про боїнг, про злочини проти людяності Мотороли. Там є ті, хто сиділи в підвалах, кого катували, але давайте запишемо їх всіх до «сєпарів». Я от дуже переживаю за всіх нас, за те, що ми, ніби маючи світлу мету влаштувати пекло російським пропагандистам, робимо якісь неадекватні речі і все під соусом «патріотизму», – додала вона.

Днями на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Його в Україні, як і інше таке угруповання «ЛНР», визнають за терористичне.

«Ми не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значуща інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати», – мовиться в повідомленні на сайті.

І повідомлення про цю публікацію, і критика цієї публікації з боку журналістів викликали жваві обговорення в соцмережах.

XS
SM
MD
LG