Доступність посилання

ТОП новини

Не треба цькувати тих, хто опинився в базі даних «панамських паперів» – ICIJ


«Важливо пам’ятати, що ці дані мають використовуватися відповідально – не для того, щоб атакувати людей чи влаштовувати полювання на відьом»

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів оприлюднив напередодні базу даних офшорних рахунків 214 тисяч компаній, зареєстрованих в 21 юрисдикціях – від Невади до Гонг-Конга і Британських Вірджинських островів. Це найбільший опублікований обсяг інформації про офшорні рахунки в історії.

Це інформація відразу двох баз даних так званих «панамських паперів» тарозслідування 2013 року, присвяченого офшорам, пояснює заступниця директора журналістського консорціуму Маріна Волкер Гевара
«Люди можуть шукати одразу в двох базах даних. Воно все інтегровано. Можете шукати за іменем, назвою компанії, країною, адресою. Ви побачите усі адреси, які надали люди, коли вони відкривали офшорні компанії», – каже Гевара.

Це далеко не всі дані, які має консорціум. Вони все ще продовжують опрацьовувати 11,5 мільйонів документів компанії «Моссак Фонсека». Є тут і 469 українських компаній, а також імена 643 осіб, згаданих в «панамських паперах» та 20 посередників, які пов’язані з Україною.

Серед компаній в списку чимало вже недіючих. У консорціумі закликають місцевих журналістів та представників влади з’ясувати роль тієї чи іншої особи, згаданої в базі даних, та перевірити на порушення законів.
«Тепер це відкрита інформація. Люди можуть її дослідити, поставити питання цим людям, маючи інформацію на місцях. Нехай журналісти дадуть нам знати, чи ми щось пропустили. Чи є в цих паперах в країнах, де ми не мали можливості працювати, політики, важливі, впливові публічні особи? Дайте нам знати, а ми вже зробимо додаткове розслідування, повернемося до документів, які ми маємо, але поки що не публікуємо», – говорить Гевара.

Гевара підкреслює, що хоча місцеві уряди часом тиснуть на журналістів, зупинити розслідування таким чином неможливо. Усі документи, що стосуються них, знаходяться та належать консорціуму журналістів, який не співпрацює з жодним урядом. У тої же час вона нагадує, що сам факт відкриття офшорного рахунку не є злочином та закликає місцевих журналістів робити розслідування обережно та утримуватися від цькування осіб, згаданих у паперах.

«Важливо пам’ятати, що ці дані мають використовуватися відповідально – не для того, щоб атакувати людей чи влаштовувати полювання на відьом. Звертайте увагу, що багато імен однакові. Треба використовувати адреси та іншу ідентифікаційну інформацію, щоб переконатися, що це саме та людина перед тим, як говорити, що когось знайшли в базі даних», – зауважує Гевара.

Хоча в базі даних згадано чимало американських компаній, американських політиків та суспільно важливих осіб там немає. Можливо, ми їх пропустили, кажуть в консорціумі. Але навіть, якщо їх там і не знайдуть, відповідальності зі США це не знімає.

«США не можуть собі і далі дозволяти залишатися «податковим раєм» для багатьох осіб та компаній навколо світу. Такі штати як Делавер, Невада, Вайомінг фактично мають політику відкритих дверей. Вони кажуть, прийдіть до нас та інкорпоруйте компанії –прокладки і дайте нам якомога менше інформації про себе і все буде добре», – додає Маріна Волкер Гевара.

Минулого тижня президент Барак Обама запропонував нові правила у боротьбі з відмиванням грошей та уникненням сплати податків. Міністр фінансів США закликав Конгрес схвалити закони, які б посилювали прозорість банківської системи. Запропоновано, щоб компанії подавали імена своїх власників у податкову службу США.

«Ми закриваємо прогалину у нашому податковому законодавстві, якою користувались іноземці, аби уникнути сплати податків. Міністерство фінансів та податкова адміністрація запропонували правила, які не дозволять іноземцям прикриватися компаніями-прокладками,створеними у США. Це дозволить нам краще слідкувати за фінансовими потоками», – пояснив президент Барак Обама на скликаній з цією метою прес-конференції.

Гевара до цього кроку ставиться обережно: «Це важливий крок уперед. Але ми маємо пам’ятати, що диявол криється в деталях. Важливо подивитися, як саме буде сформульоване законодавство. Інколи законодавці, коли закривають одні прогалини, відкривають нові. Конгрес ще має схвалити законодавство і Конгрес розколотий. А це ще й рік виборів. Окремі штати мають підтримати ці зміни. Це нелегка боротьба».

Робота журналістів з викриття офшорних рахунків на самому початку, каже вона. У консорціумі вірять, що у майбутньому буде створюватися більше подібних баз даних, а сама банківська система ставатиме прозорішою.

«Найбільш занепокоєння викликає те, що економічні та політичні еліти в країнах світу використовують паралельну економіку для власного зиску за рахунок більшості громадян. І це найбільше відкриття «Панамських паперів».Закони дозволяють цій паралельній економці існувати на користь 1% населення світу. Наші розслідування продемонстрували, що пов’язана з цим секретність, дуже часто використовується з незаконною метою. І компанії-прокладки, анонімні компанії використовуються для різноманітних злочинів –від відмивання грошей до торгівлі наркотиками, зброєю», – зазначає Гевара.

12 травня в Лондоні розпочнеться Антикорупційний саміт, на якому США, Великобританія та інші країни оголосять заходи з боротьби з корупцією. Не виключено, що оприлюднення величезного масиву даних за кілька днів до початку саміту спонукає лідерів найвпливовіших країн світу оголосити заходи саме в боротьбі з цим інструментів глобальної корупції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG