Доступність посилання

ТОП новини

Я намагаюся допомогти Україні – співачка, яка живе в Німеччині


Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні
Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні

«Я написала пісню, як крик душі, коли розстріляли Небесну сотню. Я б не змогла поїхати з концертом до людей, які кричать, що України не існує» – LinA

Берлін – Українська співачка LinA скільки себе пам’ятає, стільки й співає. Її знають, як виконавицю стильних та сучасних творів із притаманною тільки їй манерою виконання. А також як людину, яка має активну громадянську позицію. Нині LinA живе в Німеччині, де вдосконалює свою творчість. Тут вона теж не залишається осторонь життя української громади, намагається, як може, допомогти Україні. Зокрема, звернулася з листом до канцлера Німеччини Анґели Меркель та голови німецької дипломатії Франка-Вальтера Штайнмайєра про підтримку Надії Савченко, які 11 травня виповнилося 35 років.


– Як політика останніх років змінила Ваше життя?

Мої рідні ще залишилися на сході України. Вони переживають війну під обстрілами, тому вони чекають на Україну, і не можуть дочекатися, коли вона нарешті «прийде»

– Кардинально змінила, оскільки мої корені – у східному регіоні, та й мої рідні ще залишилися на сході України. Вони переживають війну під обстрілами, тому вони чекають на Україну, і не можуть дочекатися, коли вона нарешті «прийде». Тому моє, наше життя пішло шкереберть.

– Як Ви допомагаєте таким людям? Як саме намагаєтесь прискорити «прихід» до них України?

Я написала патріотичну пісню для України «Єдина Україна – Україна вільна». У такий спосіб я намагаюся зробити внесок у нашу перемогу, у перемогу нашої свободи

– Звісно, я стала активісткою. Намагаюся допомагати нашим людям, які потрапили в халепу не лише фінансово, а й морально. Допомагаю нашим солдатам, допомагаю морально нашому народові. Я написала патріотичну пісню для України «Єдина Україна – Україна вільна». У такий спосіб я намагаюся зробити внесок у нашу перемогу, у перемогу нашої свободи.

Уся моя діяльність – для України. Нині вона пов’язана з військовими діями на сході й окупацією Криму, із викраденням наших громадян у російський полон. Я як представник діаспори намагаюся разом з іншими активістами допомагати наближати нашу перемогу.

Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні
Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні

– Ви також, крім іншого, написали листа канцлеру Німеччини Анґелі Меркель з проханням сприяти у звільненні з під-варти Надії Савченко…

Я захоплююся нашою Жанною д’Арк – Надією Савченко! Дуже хочеться їй допомогти. Саме це спонукало мене написати листа Анґелі Меркель та міністру закордонних справ із проханням допомогти Надії, щоб було незалежне обстеження неросійськими лікарями

– Я захоплююся нашою Жанною д’Арк – Надією Савченко! Такою сміливою, такою непохитною і такою справжньою! Жінкою з великої літери! Такої жінки ми не мали уже багато років. Вона кладе своє здоров’я, своє життям не лише за власну свободу, а й за свободу України. Дуже хочеться їй допомогти. Саме це спонукало мене написати листа Анґелі Меркель та міністру закордонних справ із проханням допомогти Надії, принаймні допомогти, щоб її обстежили німецькі лікарі, щоб було незалежне обстеження неросійськими лікарями. Я написала цього листа, коли ще Надія розпочала перше голодування. Відтоді маю постійний контакт із відомством канцлера та міністерством закордонних справ.

– В Україні точаться дискусії про те чи можуть митці, чи ні бути учасниками політичних подій? На Вашу думку, чи мистецтво має існувати окремо від політики?

Я написала патріотичну пісню, як крик душі, коли розстріляли Небесну сотню

– Мені здається, кожен митець має вирішити це для самого себе: як він бачить цю ситуацію, як вона впливає на нього, на його мистецтво. У мене політична тематика почалася саме з подій на Майдані. Я написала патріотичну пісню, як крик душі, коли розстріляли Небесну сотню. У мене все вилилося у музику…

Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні
Співачка LinA під час Дня пам'яті у Берліні

– Ви не засуджуєте українських митців, які нині виступають з концертами у Росії?

Я б не змогла поїхати з концертом до людей, які кричать, що України не існує, що Україна «пригнічує» російськомовне населення

– Я не можу говорити про інших людей. Я можу сказати лише про себе, що в нинішній час – час розв’язання війни – я б не змогла поїхати з концертом до людей, які кричать, що України не існує, що Україна «пригнічує» російськомовне населення. Я б не змогла.

– Політика – це лише частина Вашого життя. Поговорімо про Вашу творчість. Ви співаєте українською. Чи у Вашої пісні є прихильники?

– Прихильники, звичайно, є, і моє мистецтво дуже подобається навіть із політичним наголосом. Я живу здебільшого у Німеччині, і мої пісні народжуються здебільшого тут. Звісно, коли я в Україні, то ідеї у мене народжуються і там. Але матеріал, який я нині записую у студії – це те, що виникло у Німеччині крізь призму воєнних подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG