Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Коцабою: блогер не шкодує про свій вчинок


Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 11 травня 2016 року
Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 11 травня 2016 року

Після завершення дебатів в Івано-Франківському міському суді з останнім словом виступив блогер Руслан Коцаба, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

Він наголосив, що не шкодує за свій вчинок, бо «як громадянин, як християнин, як журналіст не міг вчинити інакше».

«Основне те, що зараз коїться, дуже прикрий злочин. Бо на міжнародному рівні, якщо мене не виправдають, Україна буде вважатися державою неосталіністського типу», – сказав Коцаба.

Сторона обвинувачення вважає, що «вина підсудного повністю доведена», і просить для Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Відеозвернення Коцаби, його інтерв’ю російським ЗМІ обвинувачення кваліфікує як «перешкоджання діяльності Збройним силам», «підривні дії».

За словами прокурора, «ці злочини спрямовані проти основ національної безпеки України», а «основною проблематикою є вирішення в правовому аспекті питання про те, де закінчується свобода вираження думки, слова, поглядів, переконань і починаються діяння, що полягають у публічних закликах антидержавного спрямування і поширення неправдивої інформації».

Сторона захисту за 15 місяців судового процесу не побачила «жодного доказу вини Коцаби», тому адвокати просять суд виправдати блогера і звільнити його.

Суддя повідомила, що вирок у справі Коцаби буде оголошено завтра, 12 травня.

Коцабі інкримінують державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG