Доступність посилання

ТОП новини

Вигадка у ЗМІ Росії: Марія Гайдар пішла у відставку через російський паспорт


Марія Гайдар із українським паспортом. Київ, серпень 2015 року
Марія Гайдар із українським паспортом. Київ, серпень 2015 року

Українська чиновниця пояснила причину своєї відставки, наголосивши, що справа не в «паспорті Росії»

У вівторок на каналі «Россия-24» повідомили про відставку Марії Гайдар з посади заступника голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Ведучий програми заявив, що формальним приводом став буцімто російський паспорт Гайдар. Однак, вона сама пояснює, що ще рік тому відмовилась від російського громадянства, а у відставку іде через те, що неможливо обіймати посаду на державній службі і одночасно бути депутатом Одеської обласної ради.

«Марія Гайдар відмовляється від ролі правої руки Міхеїла Саакашвілі. На мітингу, де її наполегливо закликали піти, вона заявила, що вже написала заяву про відставку з посади заступника одеського «градоначальника». Формальний привід – російський паспорт, який вона обіцяла здати ще рік тому, але так і не здала. Які ще претензії є у городян до Марії Гайдар?» – так підвів ведучий російського телеканалу до сюжету.

Далі у сюжеті сказали, що з 1 травня в Україні державними службовцями не можуть бути особи з подвійним громадянством. І що буцімто після зустрічі з обуреними жителями міста чиновниця заявила, що йде у відставку. Відмову Марії Гайдар від російського громадянства у 2015 році, для отримання українського паспорта, в сюжеті назвали піар-ходом.

Марія Гайдар і справді більше не обіймає посаду виконувача обов’язків заступника голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Однак, припинення її повноважень пов’язано не з російським паспортом, а з набуттям чинності з 1 травня оновленого закону про державну службу, згідно з яким забороняється поєднувати державну службу та статус депутата. Про це розповіла сама Гайдар у коментарі українському телеканалу «112».

Президент України дав мені українське громадянство, його можна отримати тільки за умови, що немає іншого громадянства
Марія Гайдар

«Це рішення про відхід з ОДА дійсно стосується закону про держслужбу, але це стосується іншої його частини. Коли президент України дав мені українське громадянство, його можна отримати тільки за умови, що немає іншого громадянства. Але там було таке формулювання і воно повністю відповідає дійсності, що немає документа, що підтверджує вихід із громадянства, в зв’язку з тим, що його неможливо отримати від Російської Федерації. Це правда, я в Росію не їжджу, паспортом не користуюся, перебуваю, живу і працюю в Україні», – наголосила Марія Гайдар.

Проте, у сюжеті «Россия-24» про це нічого не кажуть. Восени 2015 року Марія Гайдар стала депутатом Одеської обласної ради. Як повідомили в Одеській ОДА, Марія Гайдар залишиться в команді Саакашвілі як позаштатний радник, у сфері соціального захисту та охорони здоров’я, а на вакантні посади оголосять відкритий конкурс.


На тему дезінформації:

10.05.2016
ЗМІ Росії про збитий «Боїнг» і про Путіна поза «Панамськими паперами»

Тим часом журналіст Ксенія Кирилова проаналізувала пропаганду Кремля. Вона сформулювала 7 основних стратегій внутрішньої російської пропаганди далі

05.05.2016
Американська кисельовщина. Західний фронт українофобії

Здійснена інформаційна атака екс-працівника Держдепартаменту США на директора УІНП Володимира В’ятровича і на політику відновлення історичної правди в Україні далі

03.05.2016
Україна і дезінформація Кремля. Мова пропаганди

Вже майже рік у ЄС працює команда EEAS East STRATCOM Team, що відслідковує кремлівську пропаганду далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG