Доступність посилання

ТОП новини

Канни: червона доріжка під посиленою охороною


Фестивальний палац, де проходить Каннський кінофестиваль. 12 травня 2016 року
Фестивальний палац, де проходить Каннський кінофестиваль. 12 травня 2016 року

Цього року за «Золоту пальмову гілку» змагатиметься 21 стрічка

Канни – «Вертикальне перебування» французького режисера Алена Ґіроді: критики вже назвали доволі символічним той факт, що відкриває конкурсну програму стрічка з відвертими сексуальними сценами, причому як гетеро-, так і гомосексуальними.

У фільмі розповідається історія про бісексуала, від якого пішла його остання подруга, залишивши йому новонароджену дитину. У стрічці також показано, що у чоловіків так само може бути батьківський інстинкт – не слабший, ніж материнський.

Каннська публіка, відома своєю обізнаністю і вишуканістю, зустріла нову стрічку Алена Ґіроді оплесками.

У конкурсній програмі – легенди світового кіно

Цього року за головну нагороду фестивалю – «Золоту пальмову гілку» – буде змагатися 21 стрічка з Франції, Великої Британії, Данії, Нідерландів, Румунії, Німеччини, Іспанії, Бельгії, Бразилії, Філіппін, Південної Кореї, Ірану, США та Канади.

Одним із найочікуваніших фільмів називають нову роботу іспанського режисера Педро Альмодовара «Джульєтта», де у головній ролі, на подив кіноманів, знялася не муза режисера Пенелопа Крус, а Адріана Угарте і Емма Суарес. Стрічка розповідає про драматичну історію жінки, яка через 30 років наважується розповісти свої дочці таємницю свого життя.

Не менше каннська публіка очікує на новий фільм американського режисера Джима Джармуша «Патерсон». У каталозі фільмів написано, що це – історія життя простого американського водія, але у Каннах подейкують, що нова робота Джармуша – комедія, що додає особливої зацікавленості місцевим кіноманам.

Також у конкурсній програмі кінофестивалю представив свою нову роботу американський актор і режисер Шон Пенн. Його стрічка «Останнє обличчя» розповідає про гуманітарну місію в Африці, а знялися у фільмі дві зірки – Шарліз Терон і Хав’єр Бардем.

Голлівудські зірки на Круазет

Каннський кінофестиваль відомий європейським незалежним кіно. Цього року тут теж представлено багато нових стрічок з Європи, але у Каннах стає все більше фільмів зі США, відповідно до Франції приїжджає дедалі більше американських зірок. Кінокритики кажуть, що це можна пояснити не лише тим, що і в Америці роблять якісне кіно, а і фінансовими аспектами, бо з голлівудськими зірками з’являється і більше рекламодавців.

Водночас на фестивалі ця ж тема – телевізійних рейтингів і грошей – представлена у стрічці «Грошова пастка», яка демонструється у позаконкурсній програмі. Режисером стрічки виступила Джоді Фостер, а головні ролі у ній зіграли Джордж Клуні і Джулія Робертс. Фільм розповідає історію про те, як відомий ведучий Лі Ґейтс, якого і грає Джордж Клуні, має свою програму на бізнес-тематику і роздає в ній поради: як і куди вкласти свої гроші. Один із глядачів скористався його порадою і втратив усе, тому вирішив помститися горе-ведучому і бере його в заручники. Весь цей процес відбувається у прямому ефірі. Допомогти ведучому намагається телепродюсер, яку зіграла Джулія Робертс.

Джордж Клуні та Джулія Робертс у Каннах. 12 травня 2016 року
Джордж Клуні та Джулія Робертс у Каннах. 12 травня 2016 року

Планується, що знімальна група «Грошової пастки» вийде до публіки на червону доріжку, і для Джулії Робертс це буде перша поява на каннському кінофестивалі.

Таємниці червоної доріжки

Червона доріжка в Каннах має свою довгу історію ще від самого початку кінофестивалю. Нині це – основне місце, де красуються зірки, а їхні шанувальники сподіваються отримати автограф або зробити селфі з улюбленим актором.

Червона доріжка – це один із головних символів фестивалю, тому її чистять і регулярно міняють, щоб кожного дня вона мала бездоганний вигляд, бо по ній ходять майже цілодобово.

Цього року червона доріжка – під особливо пильним наглядом: до 45 тисяч запрошених на фестиваль долучилися 400 агентів служби безпеки, сотні поліцейських та представників спецзагонів, що перебувають у стані підвищеної бойової готовності після терактів у Парижі і Брюсселі.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG