Доступність посилання

ТОП новини

«Живописна» операція спецслужб України. Причетна ФСБ Росії?


Президент України Петро Порошенко оглядає картини, раніше викрадені у Вероні. 11 травня 2016 року
Президент України Петро Порошенко оглядає картини, раніше викрадені у Вероні. 11 травня 2016 року

Є інформація, що ФСБ Росії була зацікавлена, щоб картини, викрадені з музею Верони, потрапили в Придністров'я – Слободян

В Україні, на кордоні з Молдовою, знайдені цінні картини, викрадені з міського музею Кастельвекіо в італійській Вероні у 2015 році. Викрадачі, як передбачається, отримали замовлення від одного з приватних колекціонерів з Чечні.

Про чергову історію зі знайденими в Україні старовинними полотнами стало відомо 11 травня з випусків українських телеканалів. На відео, отриманому ними від прес-служби голови держави, Петро Порошенко розглядає доставлені в президентську адміністрацію картини, дякує учасникам спецоперації і повідомляє, що вартість всієї виявленої колекції перевищує 16 мільйонів євро.

6 травня співробітники української прикордонної служби (ДПСУ) та військової прокуратури в схованці на острові Турунчук в Одеській області знайшли 17 картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї. Колекція була викрадена в листопаді минулого року. Острів, де були заховані твори мистецтва, знаходиться за півтора кілометра від українсько-молдовського кордону. В Одеську область, як стверджується, картини були незаконно переміщені з використанням служб міжнародних вантажних перевезень. До складу злочинної групи входили громадяни України, Молдови та Росії. На відео ДПСУ видно, як учасники спецоперації знаходять картини, накриті травою.

Прикордонники виявили 17 картин, викрадених з музею Верони, на Одещині (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


Розповідає прес-секретар голови Держаної прикордонної служби України Олег Слободян:

– Операція трималася в суворій таємниці, і про неї знало обмежене коло людей, щоб не допустити витоку.

– Повідомляється, що розшук полотен перебував і в сфері інтересів ФСБ Росії, яка «контролювала викрадачів і планувала власну операцію з вивезення картин в Придністров'я», тобто українські прикордонники і співробітники військової прокуратури випередили співробітників ФСБ Росії?

У нас є інформація, що ФСБ Росії була зацікавлена, щоб ці картини потрапили в Придністров'я

– Так, у нас є інформація, що ФСБ Росії була зацікавлена, щоб ці картини потрапили в Придністров'я, можливо, з подальшим їхнім переправленням на територію Росії.

– 7 травня в Одесі була проведена експертиза знайдених картин. Чи відомі Вам її результати?

– Для проведення експертизи були залучені українські мистецтвознавці. Вони підтвердили справжність цих картин. Наразі вже організовано взаємодію з італійськими експертами, які, думаю, найближчим часом приїдуть до України і проведуть відповідну експертизу, і з цього приводу, швидше за все, буде прес-конференція.

Президент України Петро Порошенко оглядає картини, раніше викрадені у Вероні. 11 травня 2016 року
Президент України Петро Порошенко оглядає картини, раніше викрадені у Вероні. 11 травня 2016 року

– Злочинці намагалися переправити картини через Україну і Молдову до Росії, як передбачається, одному з приватних колекціонерів з Чечні. На чому ґрунтується ця інформація?

– Не можу цю інформацію поки підтвердити. Зараз ще тривають слідчі дії.

Директор департаменту оперативно-розшукової діяльності Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що операція з пошуку картин, яку проводили співробітники правоохоронних органів Італії, називалася «Близнюки», оскільки в крадіжці цих творів мистецтва в 2015 році були задіяні злочинці-брати. Один з них був охоронцем в музеї. Викрадачі зімітували напад на охорону і скоїли крадіжку. Як наголошується в повідомленні президентської прес-служби, злодії виконували замовлення, яке отримали з одного з регіонів Росії, ймовірно, від приватного колекціонера з Чечні.

Це вже другий випадок в Україні, коли спецслужби знаходять цінні іноземні картини. Місяць тому СБУ спільно з співробітниками нідерландських правоохоронних органів знайшла чотири з 24 полотен нідерландських живописців XVII століття, викрадених 11 років тому з найстарішого в цій державі Західнофризького музею у місті Хорн. Загальна вартість всієї колекції – приблизно 10 мільйонів євро. Одна з картин була знайдена за кілька днів до референдуму в Нідерландах щодо схвалення цією країною Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Більшість його учасників, як відомо, висловилися проти. Українська влада тоді вирішила не оприлюднювати інформацію про картину, щоб таким чином Київ не звинувачували в спробах вплинути на результати референдуму. Частина вкрадених в нідерландському музеї картин, як заявляють зараз в СБУ, знаходяться на тимчасово окупованій території України і в Росії.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG