Доступність посилання

ТОП новини

Джамала пройшла у фінал «Євробачення-2016»: як це було?


Джамала радіє проходженню у фінал «Євробачення». Стокгольм, 12 травня 2016 року
Джамала радіє проходженню у фінал «Євробачення». Стокгольм, 12 травня 2016 року

Українські журналісти разом із Джамалою співали кримськотатарський приспів пісні «1944»

14 травня у Стокгольмі відбудеться фінал 61-го пісенного конкурсу «Євробачення». За результатами двох півфіналів визначилися 26 фіналістів, серед них – представниця України, кримськотатарська співачка Джамала. За останніми даними, букмекери прогнозують їй місце у першій трійці, конкуренцію їй можуть скласти представники з Росії і Франції.

За результатами другого півфіналу, що відбувся у Стокгольмі 12 травня, українка Джамала пройшла у фінал «Євробачення-2016». Цього року за першість на пісенному конкурсі кримськотатарська співачка змагатиметься з 25 фіналістами з інших країн.

Під час виступу Джамали та в момент оголошення результатів у прес-центрі українські журналісти активно вболівали та раділи за співачку. Вони в унісон з Джамалою співали кримськотатарський приспів з пісні «1944». А деякі російські ЗМІ написали, що українські журналісти влаштували «політичний мітинг».


«Про Крим багато говорили, Джамала сама розповідає у всіх інтерв’ю. Хотілося б більше активності в плані масовості групи підтримки. Меседж Джамала до Європи надіслала. Сподіваємося ті, хто переживає за Україну, зроблять висновки для себе», – розповіла журналістка зі Львова Ольга Войцович.

Український громадській діяч, активіст Алім Алімов також приїхав підтримати свою співвітчизницю Джамалу. Він наголосив: для фанатів, друзів та рідних співачки вона вже є переможцем.

«Підтримка з боку України та інших країн шалена. Це несе дуже позитивний меседж для українців. Ми бачимо, наскільки пісня Джамали, в позитивному сенсі, відрізняється від інших своєю яскравістю і чуттєвістю», – наголосив друг Джамали.

Журналісти Радіо Свобода поспілкувалися також із рідною сестрою Джамали Евеліною Джамаладіновою, яка наразі перебуває у Стокгольмі.

«Ми звичайно віримо, Іншаллах, буде перше місце. Я приголомшена цією піснею як музикант і як сестра. У ці три хвилини вона вмістила історію народу і всю її біль. Мама дуже хвилювалася і хвилюється. Проте їй спокійніше зараз стало. Я приїхала і можу прослідкувати, як Сусана їсть, як спить, що одягає», – розповіла сестра Джамали.

Джамала під виступу у другому півфіналі «Євробачення-2016». Стокгольм, 12 травня 2016 року
Джамала під виступу у другому півфіналі «Євробачення-2016». Стокгольм, 12 травня 2016 року

Кримчани не мали можливості проголосувати за Джамалу у другому півфіналі, проте зможуть підтримати її у фіналі «Євробачення-2016». Голоси кримчан у фіналі зараховуватимуться як російські, бо через анексію Криму Росією жителі півострова змушені користуватися російськими мобільними операторами.

Зараз – особливо з російських ЗМІ – можна почути інформацію про те, що букмекери, мовляв, пророкують перемогу росіянину Сергію Лазареву. Радіо Свобода поцікавилася в організаторів «Євробачення», чи – суто теоретично – конкурс у 2017 році міг би відбутися в Росії – країні, яка перебуває під санкціями Євросоюзу? В Європейській мовній спілці повідомили, що вони не коментують такі спекулятивні запитання.

Джамала на фіналі «Євробачення-2016», що відбудеться 14 травня змагатиметься за перемогу під номером 21. Після того, як на сцені заспівають 26 цьогорічних фіналістів, ведучі оголосять про початок голосування.

У цьому році Україну на конкурсі представляє кримськотатарська співачка Джамала. У Стокгольмі вона виконує пісню «1944», присвячену сталінській депортації кримських татар із Криму в 1944 році. У 1989-му радянська влада офіційно визнала депортацію незаконною. Пісня звучить англійською мовою з кримськотатарським приспівом. За словами співачки, на написання пісні її надихнула розповідь прабабусі про депортацію.

Торік Україна відмовилася від участі в «Євробаченні». Таке рішення ухвалила Національна телекомпанія України разом з Європейською мовною спілкою. Серед причин називали такі: фінансова криза, політичне становище в країні, військова агресія на сході, анексія українських територій.

Україна вперше взяла участь у конкурсі «Євробачення» 2003 року в Ризі – там Олександр Пономарьов співав Hasta la Vista. Великого успіху ця пісня не мала, співак тоді посів 14-е місце. Проте вже наступного року в Туреччині перемогла українська співачка Руслана, завдяки чому конкурс «Євробачення-2005» відбувся у Києві.

На цю ж тему:

13.05.2016
Російські пропагандисти: «перемогу Джамалі проплатять Пентагон і ЦРУ»

«ЄвробаченняНаше»: політичне закулісся конкурсу. Джамала – у трійці лідерів букмекерських ставок далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG