Доступність посилання

ТОП новини

Нова книжка Юрія Іздрика у форматі «рецептів на полях» 


Письменник Юрій Іздрик та журналіст Євгенія Нестерович на презентації книжки «SUMMA» в Ужгороді
Письменник Юрій Іздрик та журналіст Євгенія Нестерович на презентації книжки «SUMMA» в Ужгороді

Книжку «SUMMA» можна читати з будь-якої сторінки

Письменник Юрій Іздрик видав у співавторстві із журналісткою Євгенією Нестерович новий прозовий твір. За словами Іздрика, він вирішив розповісти людству «іронічно про складне і з філософським підґрунтям». Книжка «SUMMA» є «своєрідним довідником про найважливіші речі», каже письменник. За його твердженням, книгу можна читати з будь-якої сторінки. Удвох творці «SUMMA» подалися у всеукраїнський тур і хочуть переконатися, що читачі зрозуміють написане. Перша зупинка туру – Ужгород.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Двоє творців у розмовах підсумовували життєвий довід письменника і створили своєрідний довідник. Презентуючи новий літературний проект в Ужгороді, Юрій Іздрик зауважив, що книжка задумувалася як лонг-рід – розлоге інтерв’ю. А для цього потрібен співавтор, який вміє запитувати.

«Я писав вірші і навіть написати неримованого мейла для мене було складно. Але я познайомився з Євгенією і зразу зрозумів, що це своя людина. Подумав, що міг би не напружуючи себе писанням, наговорити. А хтось би це чутливим вухом вловив і найважливіше записав. Найкращим претендентом на роль літописця видалася Женя, – розповідає письменник. – У нас намітилася спільна картина світу і це кайфово будувати подібне».

Але чоловіче та жіноче бачення світу, на думку автора все ж різниться: чоловічий світогляд зі своєю потребою цілісної картини, і жінка, якій достатньо опанувати фрагмент дійсності, а все інше буде наступного разу, коли вона там опиниться. І це страшенно цікаво, вважає Юрій Іздрик.

За його словами, сама розмова передбачала певну фрагментарність, тому розбита на кілька тематичних блоків.

Нам вдалося псевдофілософіські сентенції огорнути достатньою долею іронії чи самоіронії. Хоча ми не виключаємо, що може утворитися культ і ще маленька секта, і це буде найуспішнішим аспектом
Юрій Іздрик

«Є корпус псевдоенциклопедичних гасел. Для тих, хто випадково потрапив на цю планету, пояснюється, що таке Бог, любов, оргазм, душа і все інше, що нам видалося найважливішим, – деталізує Юрій Іздрик. – Нам вдалося псевдофілософіські сентенції огорнути достатньою долею іронії чи самоіронії. Хоча ми не виключаємо, що може утворитися культ і ще маленька секта, і це буде найуспішнішим аспектом».

Стосовно певних визначень, наприклад, що таке «людина», сам Іздрик переконаний – це біохімічна машина, яка працює на кайфі. У будь-якій ситуації.

Проект матиме мультимедійне продовження

Робота над спільним проектом тривала два роки. За словами Євгенії Нестерович, час дозволив дещо переосмислити написане.

Довгі форми інтерв’ю зараз в Україні починають розвиватися. Крім того, це цікаво ще й і форматом маленьких «рецептів на полях»
Євгенія Нестерович

«Мені здається, найцікавішою ця книга буде для тих, хто у різний час читав різні тексти Іздрика. Тепер, прочитавши лексикон найважливіших тез та ідей, зможе перекласти читане перед тим. Також це може бути цікавим і з точки зору жанру. Бо довгі форми інтерв’ю зараз в Україні починають розвиватися. Крім того, це цікаво ще й і форматом маленьких «рецептів на полях», – пояснює журналістка.

Автори планують згодом долучити мультимедійну частину проекту: продовжити книгу у форматі «листівок-коміксів». Кажуть, чимало тез із книжки достатньо афористичні і пасують до такого формату. До речі, структура книжки дозволяє читати її з будь-якої сторінки. Це особливо зручно у транспорті, жартує Юрій Іздрик.

У планах творчого дуету відвідати 27 українських міст. За словами автора, зараз той період, коли книжка шукає свою аудиторію. Творчий тандем готовий популяризувати свій проект навіть тоді, якщо у кожному місті знайдеться бодай 2-3 читачі, для яких одкровення Іздрика виявляться потрібними.

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG