Доступність посилання

ТОП новини

Перемога Джамали піднімає дух України (світова преса)


«Це маленька перемога для України» – Reuters пише, що «Євробачення» підняло настрій людей, змучених двома роками конфлікту з Росією

Світова преса дуже активно коментує перемогу української співачки кримськотатарського походження Джамали на пісенному конкурсі «Євробачення» в Стокгольмі, говорячи, що це є дуже гарною новиною для країни, яка ось вже два роки перебуває в стані війни з Росією. Також є публікації про активні обстріли бойовиками українських позиції на Донбасі. І американський політолог Олександр Мотиль закликає українців до терплячості, вважаючи, що саме повільні і поступові – а не дуже радикальні – зміни можуть гарантувати успіх України після Майдану.

Агентство Reuters пише про реакцію в Україні і в Росії на перемогу Джамали на пісенному конкурсі «Євробачення». Агентство зазначає, що результат на «Євробаченні» піднімає дух в Україні і викликає здивованість в Росії.

Українські політики, зазначає Reuters, привітали несподівану перемогу України на пісенному конкурсі «Євробачення» як вияв підтримки з боку цілого континенту на тлі конфлікту з Росією, а Москва каже, що конкурс був зіпсований політикою.

Джамала, яка має кримськотатарське походження, провела паралелі в інтерв’ю між часами сталінської депортації кримських татар в 1944 році та анексією Криму Росією в 2014 році, яку засудили країни Заходу і проти якої виступає більшість кримських татар на півострові.

«Перемога України, 12-ма роками після попередньої перемоги на «Євробаченні», підняла настрій людей, які змучені двома роками конфлікту з підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни, а також політичною кризою, корупцією та загальним збіднінням населення», – зазначає агентство.

Стаття цитує Настю, яка працює в одному з барів у Києві: «Я така щаслива. Це маленька перемога для України. Вона зміцнює душу нашого народу».

Англомовний сайт Ukraine Today пише про продовження порушень підтримуваними Росією сепаратистами мінських угод у Східній Україні.

Обстріли українських позиції відбуваються поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Луганського, йдеться у повідомленні.

Інтенсивні обстріли, за даними українських військових, мають місце саме біля Авдіївки в Донецькій області.

«Незаконні воєнізовані формування не припиняють обстріли українських військ у зоні конфлікту. Сьогодні ми зафіксували вісім порушень режиму припинення вогню з боку ворога», – цитує сайт прес-центр АТО.

За даними українських військових, «найбільш агресивні обстріли спостерігалась в напрямку Донецька, включно з передмістями». Підтримувані Росією бойовики використовують стрілецьку зброю, міномети, автоматичну зброю великого калібру та міномети калібром 82 міліметри, йдеться у статті.

Сайт Атлантичної ради вміщує статтю відомого американського політолога Олександра Мотиля, в якій говориться, що той виграє, хто рухається повільно і поступово, і закликає до терплячості в Україні після Майдану.

Автор пише, що нетерплячість завжди супроводжує будь-які революції. І все більше українців характеризують свій уряд як незаконний. «Багато хто сподівається на третій Майдан, який силою зведе рахунки», – пише Мотиль, додаючи, що багато українців з якоюсь нав’язливістю викривають чергове порушення, яке роблять політики.

«Не дивно, що після 25 років корумпованого правління українці хочуть, аби їхні керівники були святими», – зазначає Мотиль.

«Так, звичайно, еліти України глибоко корумповані, і їхня відданість справі викорінення корупції залишає бажати кращого. Так, звичайно, Україна потребує кращих еліт, чесніших еліт, чистіших еліт. Так, звичайно, Україна потребує більш компетентних, більш ефективних та більш професійних еліт», – каже автор.

Мотиль цитує колишнього президента Леоніда Кравчука: «Маємо те, що маємо». І перед тим, як закликати змести зі сцени нинішню еліту, українці мають відповісти: а якими святими ми їх замінимо?

«Нав’язливість щодо моральної чистоти не має рації. Святих називають святими саме через те, що вони є винятком з правил. Більшість людей – і більшість політиків – перебувають радше на боці грішників», – зазначає Мотиль.

Революційні послідовники Робесп’єра з революційної Франції кінця 18-го століття в сучасній Україні, зазначає автор, абсолютно помиляються щодо чесності.

«Чесність не є і ніколи не була передумовою систематичних змін. Якби це було так, то ми б все ще жили в печерах. Але якщо грішні чоловіки і жінки повільно, терпляче, недосконало і з труднощами змінюють інституції, система також зміниться, і в підсумку переможе чесна поведінка. Чесність, як і успішна зміна, є продуктом важкої праці, а не гільйотин», – зазначає Олександр Мотиль в статті на сайті Атлантичної ради.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG