Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Янукович не змінював українське громадянство на російське


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Адвокат екс-президента України Віктора Януковича Віталій Сердюк заявляє, що його підзахисний не змінював українське громадянство на російське.

Адвокат також наголосив, що всі документи для подачі клопотань про допит через відеоконференцзв’язок Янукович заповнював як громадянин України.

За словами захисника, російське громадянство Янукович не отримував і перебуває на території Росії на підставах, передбачених законодавством цієї країни.

Сердюк також заявив, що екс-президент не може повернутися в Україну, тому що боїться за свою безпеку.

Крім того, захист колишнього президента закликає Генеральну прокуратуру України передати кримінальні провадження проти нього в суд.

«Передача справи в суд – це те, що змогло б пролити світло на настільки заплутану справу», – сказав Сердюк.

Влітку минулого року Генпрокуратура викликала Януковича в ГПУ для проведення допиту, однак він не з’явився, натомість до ГПУ прийшли його адвокати.

27 липня 2015 року Печерський районний суд Києва дозволив проведення Генпрокуратурою заочного розслідування проти Януковича. Тоді адвокати екс-президента заявили, що їхній клієнт готовий давати свідчення українським слідчим і судовим органам у режимі відеоконференції, у Генпрокуратурі України цю заяву назвали піаром. Допит у режимі відеоконференції досі не відбувся.

Віктор Янукович втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі остаточно залишив Україну. У той же день Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від виконання своїх обов’язків, і призначила в.о. президента Олександра Турчинова. Разом з тим, Янукович у своїх заявах продовжував говорити, що є легітимним президентом України, оскільки в країні, за його словами, відбулося військове захоплення влади. Наразі він перебуває на території Росії.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Його розшукує Інтерпол.

XS
SM
MD
LG