Доступність посилання

ТОП новини

Парламент перейменував Дніпропетровськ на Дніпро


Набережна Дінпропетровська
Набережна Дінпропетровська

Депутати Верховної Ради України підтримали постанову про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро. За це парламентарі віддали 247 голосів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Позафракційний депутат Андрій Денисенко, який балотувався від Дніпропетровської області, закликав перейменувати обласний центр. «Декомунізації чекають мільйони дніпрян. Народне волевиявлення з цього приводу вже відбулося, більшість мешканців міста називають його «Дніпро». Не повинне наше місто носити ім’я співорганізатора Голодомору Петровського», – сказав Денисенко.

Профільні комітети парламенту рекомендували Верховній Раді підтримати цю постанову і відхилити проект постанови, запропонований «Опозиційним блоком», в якому пропонується зберегти радянську назву міста.

Депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул назвав перейменування Дніпропетровська «національною ганьбою і свавіллям» і закликав зберегти назву міста, змінивши її етимологію – на честь святого Петра. Проте частина депутатів на цю пропозицію відповіла вигуками «Ганьба».

Спікер Андрій Парубій зауважив, що це голосування є знаковим для новітньої історії України.

29 грудня 2015 року Дніпропетровська міськрада звернулась до Верховної Ради з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що Верховна Рада навряд чи візьме до уваги рішення депутатів, адже назва міста підпадає під перейменування, згідно із законами про декомунізацію.

Влітку 2015 року в Дніпропетровську, на офіційному інтернет-сайті міської ради, організували голосування за нову назву міста. Жителям міста пропонували обрати із 9 варіантів, напрацьованих комісією з топоніміки, серед них було 8 нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав) і чинна – Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG