Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила про «належну реакцію» на крок Чорногорії до вступу до НАТО


Марія Захарова, архівне фото
Марія Захарова, архівне фото

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що підписання Чорногорією протоколу про майбутній вступ до НАТО неминуче зачіпає інтереси Росії і змушує її до «належної реакції».

Цей крок Чорногорії й НАТО речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала «втягуванням» Чорногорії в НАТО і «черговою натовською спробою змінити військово-політичний ландшафт у Європі, особливо на тлі взятого в альянсі відкритого курсу на стримування Росії».

Вона не уточнила, якою саме буде реакція Росії.

Раніше в четвер Чорногорія і НАТО підписали протокол про вступ цієї балканської країни до Північноатлантичного союзу, що відкриває їй шлях до майбутнього набуття членства в НАТО.

У церемонії у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі взяв участь прем’єр-міністр Чорногорії Мило Джуканович.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив із цього приводу, що для Чорногорії починається «новий, безпечний розділ» її історії.

Джуканович, зі свого боку, висловив сподівання, що його країна зможе стати членом НАТО до середини 2017 року.

Набуття членства відбудеться після того, як підписаний нині протокол ратифікують відповідно до своїх національних процедур усі нинішні 28 членів НАТО.

Але вже після нинішнього підписання протоколу про вступ Чорногорія почне брати участь у діяльності НАТО як спостерігач.

Після вступу Чорногорія стане 29-м членом Північноатлантичного союзу і третім представником у ньому регіону Західних Балкан після Хорватії й Албанії.

Проти вступу Чорногорії до НАТО, як і раніше проти вступу всіх інших нових членів, уже різко виступала Росія, яка й раніше погрожувала вжити неуточнених заходів у відповідь. У Москві заявляють, що вбачають у наближенні меж оборонного Північноатлантичного союзу до російських кордонів загрозу для себе. В НАТО відкидають такі твердження й запевняють, що розширення НАТО не спрямоване ні проти кого.

XS
SM
MD
LG