Доступність посилання

ТОП новини

Посилення президентської вертикалі – краще, ніж «постреволюційний безлад»? (Огляд преси)


Кадрові призначення Порошенка шокують, але в нинішній ситуації немає іншого виходу

Останні кадрові призначення Петра Порошенка шокують своїми «квазіпроцедурами», але в нинішній ситуації немає іншого виходу, переконує експерт газети «Україна молода». Він вважає, що нинішнє посилення президентської вертикалі – краща альтернатива, аніж «постреволюційний безлад». Вихід міг би полягати у тотальному оновленні всіх гілок влади, але експерт газети зазначає, що доки держава не почне жити за правом та за законом, зміна прізвищ на владному олімпі не дасть бажаного ефекту.

Газета «Сегодня» інформує, що прем’єр Володимир Гройсман представив повний антикризовий план дій уряду до 2017 року. Серед основних положень – податкова реформа, боротьба зі смертністю і підтримка села. А головним завданням для уряду прем’єр визначив макроекономічну стабілізацію. Аналізуючи план Гройсмана, економіст «Сегодня» відзначає важливу деталь: держпідприємства потрібно вважати такими не за кількістю, а за активами. Із тих тисяч підприємств, які названі, дуже велика частина – мертві підприємства, які існують тільки на папері.

В Україні очікуються чергові вибори до Верховної Ради, щоправда поки тільки проміжні. Як інформує газета «Сегодня», вчора офіційно стартувала виборча кампанія в п'яти одномандатних виборчих округах. Голосувати за нових депутатів будуть замість тих політиків, які з тих чи інших причин вже не можуть виконувати свої обов'язки. Докладніше про те, в яких округах і замість кого обиратумуть депутатів, газета розповідає у статті «На вибори підемо в липні».

Україні потрібна децентралізація, але не політична, а фінансова. Для цього не треба перетворювати державу з унітарної на федеративну, наголошує «Газета по-українськи». Видання пише, що зараз гроші місцевих громад ідуть у Київ. Там розкрадаються. Назад із податків повертається мізер. Тому формувати бюджети потрібно на місцях. Але статус Донбасу не має відрізнятися від статусу Київщини чи Львівщини. Треба створити для всіх єдину модель. Потім розмовляти з громадою окупованих територій, чи хочуть бути в Україні на таких умовах. Якщо так – приєднуйтесь, ні – до побачення. Взагалі, як наголошує експерт «Газети по-українськи», якщо Україна не може повернути окуповані території на своїх умовах, треба зробити паузу.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG