Доступність посилання

ТОП новини

Другу Путіна виділили третину кілометра сочинського пляжу


Пляж в Олімпійському парку Сочі
Пляж в Олімпійському парку Сочі

На ділянках прибережної смуги Сочі, переданих фонду Сергія Ролдугіна, щосили відбувається комерційне будівництво

Російська освітня фундація «Талант і успіх», засновником якої є віолончеліст Сергій Ролдугін, як з'ясувалося, діє в курортному бізнесі Сочі давно. Але зараз перед нею відкрилися нові перспективи, після того, як Законодавчі збори Краснодарського краю Росії нещодавно дозволили безкоштовно передати їй частину сочинського пляжу – дві ділянки між річками Мзимта і Псоу загальною протяжністю у 320 метрів. Ім'я Сергія Ролдугіна, близького друга російського президента Володимира Путіна, стало відомим всім після публікації так званого «панамського досьє», заснованого на витоку конфіденційних матеріалів щодо офшорних компаній, з якими була пов'язана світова еліта.

В акті, підписаному Законодавчими зборами Краснодарського краю, йдеться, що ділянки пляжу Сочі передаються фонду Ролдугіна в безоплатне користування на п'ять років, починаючи з 1 травня нинішнього року, «з метою здійснення діяльності з організації пляжного відпочинку громадян і розвитку санаторно-курортного комплексу Краснодарського краю».

Минулого року фонд Сергія Ролдугіна «Талант і успіх» створив в Нижньоімеретинській бухті – Олімпійському парку міста Сочі – освітній центр «Сіріус», головою опікунської ради якого став Володимир Путін. За інформацією, розміщеною на офіційному сайті «Сіріуса», метою роботи організації є «раннє виявлення, розвиток і подальша професійна підтримка обдарованих дітей, які виявили видатні здібності в області мистецтв, спорту, природничо-наукових дисциплін, а також досягли успіху в технічній творчості».

Про те, що саме відбувається зараз на «ролдугінських пляжах», розповідає сочинський громадський активіст, головний редактор незалежного проекту BlogSochi.ru Олександр Валов:

– Ви пишете, що на цьому відрізку сочинського пляжу, який переданий Ролдугіну на відомих підставах, щосили вже відбувається комерційне будівництво. Що саме там споруджують, як давно і в яких масштабах?

Почалося будівництво безпосередньо в 20-метровій прибережній смузі, яка, згідно з 6-ою статтею Водного кодексу Росії, є загальнодоступною

– Так, почалося будівництво, безпосередньо в 20-метровій прибережній смузі, яка, згідно з 6-ою статтею Водного кодексу Росії, є загальнодоступною. Я це бачив на власні очі. Там почали будувати дерев'яні та металеві конструкції, з боку хвилерізів, від набережної, і, так чи інакше, їх приєднують до хвилевідбійників. Причому це робиться без огляду на кліматичні особливості на цій території. Як ми пам'ятаємо, перед сочинською Олімпіадою порт, який будував Олег Дерипаска, був частково зруйнований в результаті серйозного шторму. У цьому районі шторми завжди дуже сильні, і ті конструкції, які будуть зведені, просто будуть зруйновані! Мабуть, будують їх не місцеві люди, які не знають особливостей цього району. Я викликав поліцію, і вона відреагувала на це досить кумедно. Наприклад, поліцейський заявив мені, що туди нібито неможливо фізично під'їхати на машині! Він сказав: «Я не можу під'їхати, мені потрібно 200 метрів потім там йти пішки, а я з пістолетом зробити це не можу, я буду лякати людей». Ось логіка поліції, уявляєте!

Сочинський пляж сьогодні
Сочинський пляж сьогодні

– А кому саме належать об'єкти на цьому місці?

– Я вимагав показати документи, дозволи. Ніяких дозволів мені не надали навіть після того, як я наполегливо зажадав їх в присутності співробітника поліції. Вони просто поліцейському сказали: «У нас все дозволено, у нас все добре». І поліцейський просто кивав головою, що, мовляв, так, мабуть, все добре. Ніяких документів вони не показували абсолютно!

– Який дохід за рік може принести комерційна експлуатація шматка сочинського пляжу такого розміру?

– Йдеться про третину кілометра, які обіцяють дуже серйозний дохід. Якщо все це експлуатувати, побудувати там ресторани з одного боку, з іншого боку поставити ті ж лежаки і так далі, то буде йтися про багато мільйонів рублів.

– Ім'я Сергія Ролдугіна, назва його фонду «Талант і успіх» в Сочі тепер на слуху через останні події? Чи його і його бізнес знали там і раніше, через центр «Сіріус», якісь ще операції чи об'єкти?

Я знаю, що очолює всю цю ініціативу безпосередньо Путін, а ім'я Ролдугіна в Сочі нещодавно на слуху з'явилося

– Після всього панамського скандалу якась частина сочинських жителів розуміє підґрунтя, але, наприклад, про те, що «Сіріус» має стосунок до Ролдугіна, я сам нещодавно абсолютно дізнався. Я знаю, що очолює всю цю ініціативу безпосередньо Путін, а ім'я Ролдугіна в Сочі нещодавно на слуху з'явилося.

Сочинські новобудови
Сочинські новобудови

– Ви добре знаєте Сочі. Яка частина всієї сочинської нерухомості і берегової лінії належить, умовно кажучи, «друзям Путіна»? Є така інформація?

– Практично всі пляжі в місті так чи інакше захоплені кимось із високих сфер, це біда міста. Це і санаторні пляжі, й інші. Іноді просто чийсь готель забирає собі пляж і огороджує його. Наприклад, готель «Перлина» просто взяв і обгородив пляж, з порушенням всіх законів. Єдиний пляж, якому можна сьогодні було поставити високу оцінку за якістю, – це імеретинський пляж. Він на кордоні міста, трошки в стороні – і зараз взялися і за нього. І судячи з усього, через кілька місяців ми його просто не впізнаємо, його спотворять. Його вже серйозно спотворювали, тому що в період підготовки до Олімпіади потрібно, в зв'язку з будівництвом порту, побудувати дорогі берегоукріплювальні споруди. Олег Дерипаска витратив на це близько 2 мільярдів рублів, виконуючи державний підряд.

– Ви пояснюєте ситуацію місцевою міською корупцією чи прямим тиском з Москви? Може, міська влада хотіла б навести порядок, але боїться?

– У Росії, ви самі розумієте, завжди рука руку миє, а в Сочі це набуває абсолютно гіпертрофованих проявів. Тут це все в рази сильніше.

– Скажіть як сочинець – після анексії Криму, після заборони на відпочинок в Туреччині і так далі, в який бік повернула курортна індустрія сочинського берега?

– Якщо в цілому говорити про курорти, то в гіршу сторону, напевно. Хоча в розвитку інфраструктури плюси очевидні.

Сочинський берег, одне з небагатьох загальнодоступних місць
Сочинський берег, одне з небагатьох загальнодоступних місць

– А конкуренція з кримськими пансіонатами і приватним сектором там заважає тепер сочинським курортам? Чи вони в різній «ваговій категорії»?

– Однозначно скажу, що Крим і його рівень інфраструктури і сервісу зараз не йде ні в яке порівняння з сочинським. У частині розвитку транспорту, послуг, готелів, зірковості і так далі. Безумовно, Сочі випереджає Крим.

– А скільки відпочивальників у цьому сезоні чекають Сочі і його околиці? І як бізнес і влада до цього готові – чи не готові?

– Я думаю, що у зв'язку з повним закриттям Єгипту і Туреччини відпочивальників буде дуже багато, і Сочі, безумовно, виграє від цього. Що стосується можливостей, можу сказати, що ті готелі, які були побудовані в період підготовки до Олімпіади, в піковий місяць минулого, 2015 року, тобто в серпні, були завантажені лише на 40 відсотків. Тепер Сочі пощастило.

– А яка якість всього цього будівництва? І як співвідносяться дуже високі ціни, про які мені на особистому досвіді розповідали багато знайомих, і рівень обслуговування на сочинських курортах? Чи реально середньому росіянину, з урахуванням всіх згаданих обставин і цін, відпочити тижнів зо два на ваших берегах, в горах?

– Мені здається, якість значно піднялося, покращився сервіс. Проблеми – з тим, що місто втрачає багато своєї природньої краси. Імеретинський пляж, наприклад, був абсолютно дикий, а зараз там влаштована набережна, з'явилися хвилевідбійники, усілякі берегоукріплювальні конструкції. Тобто курорт просто змінився кардинально! Пляж раніше був нітрохи не кращим і не гіршим – але він був зеленим, красивим, з одного боку були дерева, з іншого боку море. А зараз на березі одні котеджі, море бетону і цементу, і – море. Тобто змінилася сама концепція курорту.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG