Доступність посилання

ТОП новини

Російські бойовики, що воювали на Донбасі, проводили військові збори з білоруськими школярами


Командир бригади «Русич» Олексій Мильчаков
Командир бригади «Русич» Олексій Мильчаков

Інструкторами з дітьми працювали бойовики диверсійно-штурмової розвідувальної бригади «Русич»

Історія про те, як білоруських дітей з Вітебська, Друцька і Толочина цього року возили в Росію на військові збори, де інструкторами працювали бойовики диверсійно-штурмової розвідувальної бригади «Русич», отримала великий резонанс у білоруському суспільстві. Як раніше дізналося Радіо Свобода від командира бригади «Русич» Олексія Мильчакова, безпосередній організатор цих тренувальних таборів – так звана російська «корпорація E.N.O.T.», а бойовики «Русичі» тільки працюють там інструкторами.

Очолює «E.N.O.T. Corp» Роман Целянкевич (позивний «Водяник»), який особисто брав участь у війні на Донбасі проти України. Він член правління «Союзу добровольців Донбасу», а також голова підмосковного відділення громадського руху «Народний собор» (на сайті руху вихваляються, що це саме вони свого часу домоглися притягнення до кримінальної відповідальності учасниць Pussy Riot).

Роман Целянкевич
Роман Целянкевич

І сам Роман Целянкевич, і організація «E.N.O.T. Corp» дуже закриті для преси. Розмовляти по телефону з кореспондентом Радіо Свобода Целянкевич відмовився, так само як і відповідати на запитання в письмовій формі. Замість цього «Водяник» запропонував оригінальну форму інтерв'ю, коли свої відповіді він озвучує у відеоролику, який потім відправляється журналісту Радіо Свобода.

Ці відповіді транслював заступник голови «E.N.O.T. Corp» зі зв'язків з громадськістю та військово-патріотичного виховання молоді Михайло Камаляткін. Причому було зроблено зауваження, що це офіційна позиція як Целянкевича, так і взагалі всієї організації «E.N.O.T. Corp».

Михайло Камаляткін
Михайло Камаляткін

На відео Камаляткін з'явився на тлі прапора «E.N.O.T. Corp», в чорній сорочці з нашивками – емблема «єнотів» і російський монархічний прапор, популярний серед російських ультраправих організацій.

«E.N.O.T. Corp» не заперечує організацію тренувальних таборів за участю білоруських школярів.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода з приводу реакції білоруської влади на їхню діяльність, Камаляткін сказав: «Нас дуже турбує, що влада Білорусі недостатньо протидіє радикальним прозахідним силам, які все активніше готують повторення українського Майдану в своїй країні. З цієї ж причини в білоруської влади немає ніяких об'єктивних підстав для протидії нашій діяльності».

Керівництво «E.N.O.T. Corp» ухилилася від відповіді на питання, з якими конкретно білоруськими клубами і організаціями вони співпрацюють, зазначивши лише, що їм цікаві будь-які клуби і організації, які поділяють їхні погляди.

Що стосується заходів, що проводяться «E.N.O.T. Corp», то вони поділяються на регулярні тренування і великі квартальні збори. За словами Камаляткіна, «E.N.O.T. Corp» поки не проводив заходів у Білорусі, але не проти цим зайнятися.

Камаляткін наголошує, що світогляд «E.N.O.T. Corp» базується на традиційних цінностях – віра, сім'я, громада, держава. Себе «єноти» називають не нацистами або фашистами, а патріотами. Вони вважають індивідуалізм страшним злом, а общинність – природним станом людського суспільства.

Камаляткін каже, що як таких філій «E.N.O.T. Corp» в Білорусі «немає і бути не може», адже сама ідея створення громад не передбачає такого формату роботи. А от прихильники «єнотів» у Білорусі є.

«Єноти – це назва конкретної громади, яка дислокується в Москві і Московській області. Що стосується прихильників, то цілком природно, що наші переконання поділяє величезна кількість людей по всьому світу. Так, наприклад, в офіційній групі «єнотів» «ВКонтакте» понад сотня підписників з Білорусі, а на офіційному Youtube-каналі більше ніж 30 тисяч переглядів з цієї території. Потенційно ж нашими друзями в Білорусі ми вважаємо всіх білоруських патріотів і прихильників традиційних цінностей», – відзначають в організації.

На питання про майбутні плани та проекти «E.N.O.T. Corp» в Білорусі Камаляткін відповів невизначено, зазначивши, що наразі для них першочергове значення мають внутрішні проблеми Росії. Водночас він додав: «Ми готові надати всіляку підтримку таким організаціям як на території Білорусі, так і в інших країнах СНД ».

Загальні інтереси Білорусі та Росії організація «E.N.O.T. Corp» бачить в «протидії західній експансії в Європі».

«E.N.O.T. Corp» має репутацію ультрарадикальної напівфашистської структури. Її основу склали дві російські національно-патріотичні структури: асоціація «Резерв» і громадська організація «Світла Русь». До війни на Донбасі бійці «E.N.O.T. Corp» в основному займалися боротьбою з нелегальною міграцією в Росії (як кажуть про себе самі «єноти», «організовували нашу молодь для чистки вулиць від усякої скверни»). «E.N.O.T. Corp» не тільки регулярно проводить військові збори для дітей та молоді, але ще і має свій сталий чинний воєнізований молодіжний підрозділ.

З початком війни на Донбасі бойовики «E.N.O.T. Corp» активно брали участь в бойових діях на фронті на боці проросійських сил, а також, за їхнім твердженням, виконували контррозвідувальні функції в тилу сепаратистів і розвідувальні – в українському тилу (ця інформація міститься в ролику «єнотів» на їхньому офіційному каналі в Youtube).

За неофіційними даними, на базі цієї націоналістичної структури діє повноцінна приватна військова компанія – напівлегальний озброєний підрозділ, який курується ФСБ Росії. Причому бійці «E.N.O.T. Corp» воюють не тільки в Україні, але і в Сирії.

Повний текст матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG